Ruth Pos: Babelaars

Vrijdag jl. waren we uitgenodigd voor een bijeenkomst voor alle ‘Vrienden van Babel’.

Dit vond plaats in de nieuwe creatieve ‘broedplaats’ van De Hellema aan de Oostzijde Zaandam.

Van de benaming broedplaats ben ik persoonlijk nooit gecharmeerd geweest, liever houd ik het op bedrijfsverzamelgebouw maar de Stichting (Broedplaats aan de Zaan) is er ook naar vernoemd dus is er al geen weg terug…

De naam De Hellema komt van het familiebedrijf Hellema Verpakkingsindustrie (anno 1906). Toen het duidelijk werd dat verhuurbedrijf De Honigfabriek (gestart in 2010) aan het Zuideinde in Koog aan de Zaan gesloopt zou gaan worden en plaats maken voor de nieuwbouw van appartementen is men in contact getreden met het bedrijf Hellema.

Ook op de plaats van dit leegstaande pand waren plannen voor het bouwen van appartementen maar de eigenaar kon eigenlijk (nog) geen afscheid nemen en besluiten om het te slopen dus was blij met de voortzetting van de Honigfabriek op deze plek. Voor 10 jaar werd een huurcontract afgesloten en waren twee partijen zeer content met deze oplossing want een groot deel van de huurders wilden graag mee naar de overkant van de Zaan.

uitzicht vanuit hellema

Babel Zaans Architectuurplatform is voortgekomen uit het ‘Zaans Architekten Café’(ontstaan halverwege de 80er jaren) en werd opgericht in 2003. De bijeenkomsten met presentaties en lezingen over architectuur en stedenbouw waren destijds in De Kade in Zaandam en daarbij waren wij altijd present. Babel ontwikkelde zich tot een zeer gewaardeerd podium, niet alleen op het gebied van architectuur, stedenbouw en stedelijke ontwikkeling, maar ook op het gebied van de openbare ruimten, het landschap, industriële vormgeving, beeldende kunst en interieur.

Via sponsoring vanuit het bedrijf en als Vrienden van Babel maakten wij heel wat interessante (debat)avonden mee op diverse passende locaties en namen wij deel aan vele excursies per bus of boot naar een plek of stad in eigen land. Verder een aantal indrukwekkende reizen naar het buitenland, waarbij de reis naar de prachtige stad Valencia en het meest recentelijk 4 dagen naar Berlijn me nog glashelder voor de geest staan. De goed verzorgde vaarexpeditie met sprekers (en zonnig weer) in juni dit jaar door de Achtersluispolder met een bezoek aan het die dag geopende Het Hem (Huis voor eigentijdse cultuur) op het Hembrugterrein en ter afsluiting een meet-up in het Zaantheater zullen wij Babelaars ook niet licht vergeten.

Voorzitter Robert Leferink van Babel ontving ons in de ‘bedrijfskantine’ van De Hellema, welke ook bedoeld is als buurtcafé c.q. ontmoetingsplek voor omwonenden. Voor het komende jaar zijn er o.a. weer een paar mooie excursies gepland en wie gaat er weer de Babel Architectuurprijs of de Babel foto prijsvraag winnen?

Sjoerd Cusveller, voorzitter van het bestuur van De Hellema, gaf een presentatie over de totstandkoming van het project en projectleider Jaap Draaisma leidde ons rond door het grote gebouwencomplex waarvan nu ¾ deel verhuurd is en nog 20 units te huur staan.
Bij terugkomst op het zogeheten ‘horecaplein’ konden we genieten van een borrel en de heerlijke gerechten van Gudu Kemper van Le Cockelon. Een waardige afsluiting van Babel Vriendendag 2019 tezamen met veel bekende maar ook nieuwe Babelaars op een bijzondere locatie. De officiële opening staat gepland op 1 december en iedereen is welkom!

*Ruth*

hellema wc

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *