Het had altijd nogal een stoffig imago, bingo, maar lijkt nu steeds populairder te worden.

Het spel is dan wel wereldwijd bekend en al zo’n 5 eeuwen oud maar we associeerden het toch voornamelijk met ‘vermaak’ in het buurtcentrum, de campingkantine of de sportvereniging. Aantrekkelijk, omdat het voor een ieder zo toegankelijk is en de spelregels eenvoudig zijn. Omdat het spannend en ontspannend is, er vaak veel prijzen te winnen zijn en het een gezellig avondje uit betekent voor de deelnemers. Toch hoor je vaak mensen zeggen ‘niets met bingo te hebben’. Daar was ik er ook een van.

We zien het nu overal opdoemen, als vanouds in Zaanstad in de activiteitencentra, maar ook in casino’s, proeflokalen, cafés en de watertoren. Online kan het ook, op verschillende manieren, maar dit terzijde want niets kan op tegen bingo in real live, met name zoals ik het deze week weer beleefde in De Kruis in Zaandijk.

de kruis ruth pos
Ruth Pos

Het draait er nu voor het derde seizoen, de Hilarische Bingo en vorig jaar heb ik er al een paar mee mogen maken. Rond Sinterklaas- en Kersttijd, gepresenteerd door een ingehuurd team van drie heren uit Amsterdam, Martijn, Remco en Robert, die daar al jaren furore maken voor uitverkochte zalen met het concept van hun thema-bingo’s. Nu was er weer de Sinterklaasbingo, voor een volle bak, waarvan meest vrouwen, zo’n 90%.
De kaartjes hebben we al voor ons liggen als Sinterklaas binnenkomt en het luidkeels toezingen spontaan een aanvang neemt. Uiteraard ‘Sinterklaasje kom maar binnen…’ het begin van een avond compleet uit ons dak gaan!

Iedere speler koopt 4 x 3 stuks kaartjes met verschillende kleuren waarop 25 getallen staan. Elke ronde spelen we met 3 kaartjes van een bepaalde kleur waarop we redelijk geconcentreerd, maar wel onder het nodige jolige commentaar, de nummers wegstrepen die Sinterklaas opnoemt van de balletjes die hij uit de bingomolen heeft getrokken. Je kaart vol betekent bingo maar er kunnen meerderen tegelijkertijd bingo hebben. Rivalen voor dat moment dus. Dan moet er met een reuzegrote dobbelsteen gegooid worden en wie de hoogste ogen gooit wint uiteindelijk. Bingo!

bingokaarten
Ruth Pos

De rest van de avond worden we onder- en tussen het bingo spelen door kostelijk geëntertaind door de mafste Sinterklaas aller tijden. Met een mateloos saamhorigheidsgevoel laten we ons opzwepen door de goede muziek die gedraaid wordt met veel herkenbare meezingers van allerlei allooi. In de sfeervolle ambiance van het proeflokaal wordt het vanzelf ‘go with the flow’; wapperen met de kaarten, handjes in de lucht, voetjes van de vloer, een huppeltje en een dansje maar ook spontaan klappen voor de winnaars, want we gunnen elkaar van harte de mooie prijzen. En elke prijswinnaar wordt op de foto gezet met Sinterklaas. Win je niets dan heb je toch een leuk feestje gehad. Want dit is bingo op z’n best, dit is theater. Ik ben om!

*Ruth

sinterklaas ruth pos bingo
Ruth Pos