We hadden toevallig en gelukkigerwijs de stralend-zonnigste dag van dit jaar geprikt met een temperatuur van 20 graden om onze missie uit te voeren op de fiets. Marcel van Kampenhout, als voorzitter van de Stichting Monet, en ik als fervent liefhebber van het fotograferen van mooie plaatjes die vaak op mijn pad komen maar die ik ook graag zelf opzoek.
En daarvoor was ik gevraagd, om foto’s te maken vanaf ongeveer, of precies al naar gelang dat mogelijk was, die plekken waar de beroemde Franse kunstschilder Monet 150 jaar geleden zijn schilderijen had gemaakt in Zaandam. 

Claude Monet, geboren in 1840, verbleef in 1871 in Zaandam van 2 juni tot 8 oktober en schilderde in deze periode 25 van zijn 40 Hollandse werken. Daardoor is Monet verbonden gebleven aan de Zaanse geschiedenis en dat mag 150 jaar later, in het jubileumjaar jaar 2021 natuurlijk best gevierd worden!
Zoals we eerder hebben kunnen lezen had gemeente Zaanstad in samenwerking met de Stichting Monet en andere Zaanse cultuurinstellingen als het Zaans Museum, Stichting Marketing Zaanstreek, Fluxus en Zaanse ondernemers een plan gemaakt voor wat eigenlijk een grootse programmering had moeten zijn. Maar dat is i.v.m. de onzekere situatie rond corona nu omgezet tot het organiseren van ‘veilige en kleinschalige activiteiten’.
Eén van die activiteiten is een fietstocht die leidt langs de aangemerkte plekken met een fotoboekje bij de hand van ‘toen en nu’ en de routebeschrijving. 

We begonnen onze fiets- en kliktoer vanaf het Monet Atelier aan de Westzijde. Marcel had de route eerder al een keer gereden en met behulp van een aangestipte kaart vonden we de beoogde plekken terug. Door het oog van mijn lens keek ik ‘Door de ogen van Monet’ en dat is precies het thema van het feest en de naam van de nieuwe website die binnenkort de lucht in gaat. 
De meeste uitzichten van 150 jaar geleden aan of op de Zaan zijn niet of nauwelijks meer te herkennen, daar moet je ontegenzeggelijk je fantasie bij gebruiken. We zochten naar kenmerken als bewaard gebleven molens of authentieke huizen, die helaas schaars zijn geworden. Zo niet de onderwerpen op de beroemde schilderijen als bijvoorbeeld Het Blauwe Huis aan de Hogendijk en Het Roze Huis aan de Oostzijde, die iedereen wel kent. En de gerestaureerde luchthuizen of tuinhuizen aan het water die we gelukkig nog wel koesteren. Wat Monet vanuit zijn boot schilderde, moest ik vanaf een brug of steiger fotograferen, dan heb je de stand van de zon niet voor het kiezen maar pakt het resultaat op zo’n heldere dag toch verrassend uit…

De replica’s van de 25 Zaanse schilderijen die hangen in het Monet Atelier zijn altijd al een bezoekje waard.
Terugblikken en vooruitkijken met de fietstoer (maar wandelen kan ook natuurlijk) zal daar vandaan starten en onderweg ook leiden naar de Bullekerk. Dit Cultureel Centrum is een  fijne locatie om eens rond te kijken en voor het nuttigen van een consumptie. En voor andere mooie dingen rond het Monet jubileumfeest, die er mogelijk georganiseerd zullen worden.

Het inspirerende tochtje op de pedalen sloten we af in de rustieke tuin bij het luchthuis van Monet. En toen was er koffie…

*Ruth*