Ruth Pos: Toendertijd

Om tweeërlei redenen toog ik deze week naar het Honig Breethuis in Zaandijk.

Ik had de missie om daar de vogelkooi voorstellend de Bullekerk te fotograferen.

Want net als je denkt alles wel gezien van- en gelezen te hebben over deze (onderhand best wel spraakmakend beroemde) kerk annex superleuk Cultureel Centrum Bullekerk in Zaandam, krijg je een tip dat dit fraaie exemplaar, de vogelkooi dus, te bewonderen is in het (museum)kantoor van Jan Jz. Breet (1815-1892) die als liefhebberij het houden van vogels had en 13 van zijn zelfgemaakte vogelkooien in zijn boedel had nagelaten. Erg leuk, maar wel zonder vogeltje erin.

bullekerk

Ruth Pos

Het schoot me te binnen dat mijn moeder, geboren met de penseel in de mond, vroeger in wintertijd (’s zomers altijd ergens buiten) vaak heeft zitten schilderen in het museum, toendertijd Zaanlandsche Oudheidkamer geheten (van 1940-1992). Ik kwam haar daar wel  opzoeken en had nog de beelden op mijn netvlies staan van het museum als Oudheidkamer.

pop 2 ruth pos

Ruth Pos

In de nalatenschap van haar oeuvre ontelbare kunstwerken was ik een aantal aquarelletjes tegengekomen, waarvan veel speelgoed, zoals antieke poppen en accessoires. Die poppen zaten gezellig in een bedstee maar mochten exclusief voor mijn moeder poseren. Ook levende dames in oud Zaans kostuum hebben er voor haar geposeerd.

pop ruth

Ruth Pos

Ik nam wat foto’s mee naar het Honig Breethuis in de verwachting de poppen daar terug te vinden. De vriendelijke gastvrouw die me ontving was meteen enthousiast en begon al over een expositie… Maar al snel werd me duidelijk dat er door de verbouwing en herinrichting van het Zaans Historisch Museum vanaf 1992 tot ‘woonhuismuseum’ in 1999, nu precies 20 jaar geleden, (hoogstwaarschijnlijk)  veel van de inboedel is overgebracht naar het Zaans Museum op de Zaanse Schans. Daar ben ik meerdere malen geweest maar dit ga ik nog wel checken natuurlijk…

ruth pos pop 3

Ruth Pos

De Orkaan heeft in 2015 al eens uitgebreid aandacht besteed aan de Zaanse Musea. Toendertijd waren dat er 29. Bij een bijeenkomst afgelopen week over een nieuw op te zetten project waar alles wat Zaans is langs kwam, hoorde ik dat Zaanstad de meeste musea heeft van het land. Het zijn er nu 31! Je gelooft je oren niet en kan ze zeker niet zomaar even opnoemen. Maar het bewijs is ons toegestuurd door het gemeentearchief (dank je wel Geke) en je beseft dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Want musea bezoeken doen we overal waar we komen maar in eigen regio houdt het nog over. En, lieve Zaankanters, zijn jullie allemaal al eens in het beroemde Czaar Peterhuisje geweest? Wedden van niet?!?

*Ruth*

ruth pos honig breedt

Ruth Pos

 

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *