Zondagmiddag is er wederom een Zaanse club gedegradeerd. Nadat zeven dagen geleden Fortuna Wormerveer de eerste klasse gedag moest zeggen, is het een week later dorpsgenoot Saenden dat afzwaait in de tweede. In de halve finale van de nacompetitie moesten ze hun meerdere erkennen in Spartanen. Het werd 2-1.

Op een wat grauwe middag liep het op de Sportlaan 19 in Wognum toch behoorlijk vol. Dat er voor dit play-off duel zelfs entreekosten betaald moesten worden, deerde de Wognumse fans niet. Leuk was het ook om te zien dat er vanuit Wormerveer een behoorlijk aantal mensen de A7 was afgereden om hun ploegie aan te moedigen.

Eenmaal begonnen zagen de belangstellenden dat tweedeklasser Saenden de bal aanvankelijk aan derdeklasser Spartanen liet. Desondanks probeerde de thuisploeg het in de openingsfase vaak met lange ballen. Hoewel deze een paar keer dreigend achter de laatste lijn van Saenden terechtkwamen, volgden er geen echte kansen uit de vaak diagonale, lange halen.

Saenden rukt op

Na een kwartier spelen kwam Saenden wat beter in de wedstrijd. Via Lucas Heine was de ploeg van Ebel Hoekstra twee keer dreigend. Vlak nadat de Spartanen-goalie door Heine voor de tweede keer getest was, leek hij na een corner van Arsenio Dihalu weer aan de bak te kunnen. Huub Heinen kopte, maar zag zijn poging net naast het doel verdwijnen.

Saenden nam de wedstrijd over. Nog steeds niet door heel hoog druk te zetten, maar vooral door middel van verzorgder voetbal dan in de openingsfase. Aan de hand van Dihalu en Heinen werden richting de rust nog een aantal schoten geproduceerd, maar rusten gingen de teams met 0-0. Er leek op dat moment geen vuiltje aan de lucht voor de gasten.

Tweede helft

Toch besloot Hoekstra zijn elftal in de rust om te gooien. Met één wissel werkte hij drie positiewisselingen in de hand. Zo werd Heine, die in de eerste helft als nummer tien speelde, nu rechtsback. De gewaagde zet bleek een goede. De ingevallen Mickey Hoffs was direct een plaag voor de Spartaanse verdediging.

Het was dan ook Hoffs die een cruciale rol speelde bij de openingstreffer. Hij zette de aanval met een goede actie vanaf rechts op. Nadat de bal voor werd gebracht en niet lekker weggewerkt kon worden, kreeg Heinen van zo’n twintig meter een vrije schietkans. De linksbuiten schoof de bal beheerst in de linkeronderhoek, 0-1.

Wedstrijd kantelt

Alles leek onder controle, maar mede door een blessure bij spelmaker Dilahu, begon Spartanen na een uur spelen toch weer wat meer in de wedstrijd te komen. Vanwege een gebrek aan creativiteit was de thuisploeg echter vooral afhankelijk van fouten bij de tegenstander om tot kansen te komen. Een wat knullige bal van Saenden-aanvoerder Robin Hoogstra was een voorbeeld van zo’n fout.

De corner die daaruit volgde werd in eerste instantie nog weggewerkt, maar vervolgens opnieuw ingebracht. De voorzet bereikte een Spartaans hoofd, dat de bal panklaar wist te leggen in de vijf meter. De 1-1 werd hierna binnengetikt. De stand was weer gelijk en de vraag rees of Saenden nog kracht over had om het heft weer in handen te nemen.

Het antwoord daarop bleek al vrij snel nee. Niet dat Spartanen nou opeens zo geweldig was, maar het geloof keerde bij de derdeklasser wel volledig terug. Bovendien was van het goede voetbal dat Saenden tussen minuut twintig en zestig liet zien, plots niks meer over. Het resulteerde in een nieuwe tegentreffer. Weer kon een hoge bal van de zijkant niet verwerkt worden en na een carambole trof de bal doel, 2-1.

Slotoffensief blijft uit

Met nog een kwartier op de klok was het nu alarmfase één voor Saenden, maar een echt slotoffensief kwam niet van de grond. Eén keer waren de Wormerveerders nog bijzonder gevaarlijk. De ingevallen Julian Gosman kwam vanaf links door en legde de bal perfect neer bij Hoffs. Met de punt van zijn schoen trof de buitenspeler echter geen doel, maar paal.

Het bleek het laatste wapenfeit van de Zaanse formatie. Ondanks dat scheidsrechter Govert Jongejan nog acht minuten bijtrok, werd het vijandelijke doel niet meer onder vuur genomen. Zo werd degradatie naar de derde klasse een feit. Achteraf misschien onnodig. In ieder geval hartstikke pijnlijk.

Door: Hugo Heinen. Foto: Saenden eerder dit seizoen door Theo van Vlaanderen (dit omdat er een vuiltje op de lens zat van onze verslaggever ter plekke. Hij heeft beterschap beloofd, daarnaast leest zijn verslag als een trein)