Sam Baker: optimisme na dieptes en duisternis

Een lichtvoetig concert werd het niet in Wormerveerse Vermaning waar de Texaanse Sam Baker gisteravond optrad.

Baker was lang in ‘a dark place and a deep hole‘ en dat was te merken. Zwaarmoedig werd het ook niet. Ondanks dieptes en duisternis bleef Baker uiteindelijk optimistisch.

Geen meezingers, pakkende refreinen of rock ’n roll maar ingetogen Americana bij bij Baker (1954), hij vertelt in zuinig opgebouwde songs verhalen van gewone mensen, veelal aan de zelfkant van de samenleving: daklozen, Vietnam-veteranen, migranten, zwervers.

En zijn eigen verhaal. Dat hij op het podium staat is al een wonder op zich. Zijn muzikale carrière begint in 2005 als hij de CD ‘Mercy’ uitbrengt. Dat is bijna 20 jaar nadat hij zwaargewond raakt bij een aanslag. Dat gebeurt in 1986 als de Maoïstische terreurorganisatie Lichtend Pad een bom in de trein plaatst, waarin hij naar Machu Picchu in Peru reist. De drie andere passagiers in zijn coupé, een Duitse familie bestaande uit vader, moeder en een zoontje, kwamkomenen om.

Bij de aanslag loopt Baker slagaderlijke bloedingen op maar ook een verbrijzelde linkerhand en gescheurde trommelvliezen die hem deels doof maakten. Geen veelbelovende start voor een singer/songwriter. Baker leert zichzelf linkshandig gitaar spelen; in zijn verbrijzelde hand kan hij nog een plectrum vasthouden, het liedje ‘Broken Fingers’ dat hij ook gisteravond speelde, gaat daarover.

Het noodgedwongen beperkte gitaarwerk van Baker werd perfect aangevuld door de van oorsprong Kroatische pianist Radoslav Lorkovic, die ook een keer op accordeon excelleerde (onder) in ‘Migants’, een liedje dat verwijst naar Deportees van Woody Guthrie uit 1948.

Baker toerde in januari door Nederland en België, vandaag speelt hij nog in Goes, en daarna nog twee weken in de UK. Aan het eind van het optreden speelde hij de country-hit ‘Six Days On The Road’ van Dave Dudley uit 1963, een klassieke tour-song.

Vanmiddag treedt de Haagse singer/songwriter Banner (gratis) op in de Vermaning in Wormerveer (15:00), het concert van Sam Baker was geprogrammeerd door Podium DeFlux.

sam baker kleur orkaan jan 2020

door Piet Bakker (geen familie)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *