Samuel van den Brink: Stickers…

Stickers… Naast buttons misschien wel de oudste en vriendelijkste manier om te protesteren. Je ziet ze vaak op lantaarnpalen, verkeersborden en PostNL-brievenbussen. Althans, bij mij in de wijk. Laatst echter zag ik er een stuk of 30 op een sporthal in Koog aan de Zaan, het dorp waar ik vandaan kom.

In die sporthal zit nu tijdelijk een vaccinatiecentrum van de GGD en kennelijk is dat een reden om te protesteren. Op deze stickers stond de tekst ‘Corona-vaccin = vergif’ en ‘Samen terug naar normaal, No more lockdowns, stop mondkapjes plicht > media – virus’.

Begrijp me niet verkeerd, de vrijheid van meningsuiting is een heel groot goed.
Daar moeten we als land zuinig op zijn. Iedereen mag zeggen wat hij/zij wil en ik ga je niet vertellen dat mijn mening beter is dan de jouwe. Echt niet.

Sterker nog: Laten we vooral met elkaar van mening verschillen en van gedachten wisselen. Een veelheid aan zienswijzen levert inzichten op. Stof tot nadenken.
Misschien zelfs wel een verandering van mening.

Maar als je stickers wilt plakken omdat je het ergens hartgrondig mee oneens bent, wees dan een vent en plak die stickers overdag op, zodat iedereen kan zien dat jij het bent. Door het obscuur, gemaskerd, in het donker te doen, geef je wat mij betreft aan dat je eigenlijk niet voor je mening durft uit te komen.

Dat je dit alleen maar doet omdat je anderen dat ook hebt zien doen.
Anders zou je wel trots en overtuigd van je eigen gelijk in het licht langskomen.
Je mening verkondigen.
En, wie weet, misschien wel een gesprek aangaan met een medewerker, bezoeker of iemand anders die daar langs komt.

Nee, in plaats daarvan kies je ervoor om, als een dief in de nacht, lafjes een paar stickers op een raam of een trapleuning te smijten. Zonder zelfs maar te kijken of ze blijven plakken, recht zitten en goed leesbaar zijn.
Saillant detail trouwens dat je stickers plakt met daarop de tekst ‘stop mondkapjes plicht’ maar wel zelf met een bivakmuts op komt aanlopen. Is dat niet ook gewoon een wat groter uitgevallen mondkapje?

Nou moet ik toegeven dat ik zelf ook mijn twijfels heb over deze vaccins en de oorsprong van het virus. Maar het gaat niet om het virus of het vaccin, het gaat om het kunnen blijven verlenen van andere medische zorg dan Corona.
Daar zijn al die maatregelen voor nodig.

Als minder mensen ziek worden door afstand te houden en een mondkapje te dragen, kan de reguliere zorg voor (beginnend) kankerpatiënten, COPD, MS, ALS, HIV, reuma, diabetes, artrose, nierdialyse en al die andere specialismen gewoon geleverd worden.

Of wat te doen als je aangereden wordt terwijl er geen capaciteit is op de Spoedeisende Hulp omdat die vol ligt met mensen die aan Corona lijden of zorgmedewerkers die normaal daar werken nu invallen op de IC omdat collega’s onder de werkdruk bezwijken.

Daar doe ik het voor.
Los van wat ik vind van het virus en de manier waarop deze crisis wordt aangepakt.
Ik wil graag dat de normale zorg toegankelijk blijft zodat alle mensen die medische hulp nodig hebben deze kunnen krijgen.
Wie niet gelooft dat de ziekenhuizen vol liggen: Ga eens praten met de mensen die er werken in plaats van stiekem stickers plakken.

En dat durf ik ook overdag best tegen je te zeggen. Daar heb ik geen sticker voor nodig.

Bovendien, lieve mensen, laten we nou eens eerlijk zijn: Als dit, deze crisis, de mondkapjes plicht, geen restaurants of bars en lege winkelstraten, als dat nou het ergste is wat ons in de afgelopen 70 jaar is overkomen. dan valt het allemaal nog wel mee toch?
Wij willen allemaal heel graag naar het buitenland omdat we het hier niet meer uithouden. We willen iets anders zien. We hebben recht op een vakantie in het buitenland, lijk het wel. Kunnen we dan nu eindelijk iets meer begrip opbrengen voor de mensen die met een bootje proberen de Middellandse Zee over te steken, op zoek naar een beter leven voor zichzelf en hun kinderen?

Er vallen hier geen bommen op huizen, wonen geen dictatoren, zijn er geen natuurrampen, uitgehongerde kinderen met vliegjes om hun mond, mannen met Kalashnikov’s of AK/47’s om hun nek of tanks in de straten. We mogen hier vinden wat we willen, stemmen wat we willen, eten wat we willen en zijn wat we willen. Dan valt het allemaal nog wel mee toch? Die mensen uit Syrië of Eritrea, die uit een oorlogssituatie komen, alles achterlaten en hun leven wagen om hier te komen, die mensen hebben het zwaar.

Wij niet.
Wij mogen alleen een jaar niet op een terrasje zitten. Waar zij vandaan komen zijn helemaal geen terrasjes meer. Zullen we het zo eens bekijken?

Laten we het een beetje in perspectief blijven zien, alstublieft. Bedenk me net dat dat prima zou passen op een sticker.

De foto boven is van Jan Leguijt

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Hette Winkel

  “Laten we het een beetje in perspectief blijven zien, alstublieft.”
  Inderdaad, Samuel.

 • Jaap Meeuwsen

  Inderdaad Samuel, alles in perspectief zien maar…ook relativeren kan nooit kwaad en dat zijn we aardig verleerd in de situatie waar we nu inzitten.
  Bedenk wel dat niet op een terras zitten inderdaad lang niet het ergste is maar dat we zeker rekening moeten gaan houden met de enorme nevenschade die deze maatregelen zullen gaan brengen, niet alleen economisch maar vooral qua volksgezondheid in het algemeen.
  Het wordt zo langzamerhand hoog tijd dat onze overheid daar ook breder rekening mee gaat houden.
  Waar het nu alleen om gaat is de druk op de ziekenhuizen, nou dat is nu het resultaat van alle bezuinigingen van de afgelopen jaren.
  Voor het gemak worden de aanbiedingen zoals de hospitalschepen, noodhospitalen van o.a.defensie nog steeds afgeslagen.
  Twee corona noodhospitalen opgebouwd in Ahoy en MECC Maastricht, kosten 14 miljoen Euro, in beide noodziekenhuizen heeft nog nooit een patiënt gelegen. En dat omdat het niet gesteund wordt door de andere zorginstellingen en het daarom niet door de zorgverzekeraars betaald gaat worden.
  Zo los je dat beddentekort dus nooit op….geld geld geld.
  O, en als ze nu zo met het zorgpersoneel te doen hebben….er is nog steeds zo goed als geen loonsverhoging en die bonus moet er voor velen nog steeds komen dus blijven we klappen voor ze maar daar koop je geen brood voor toch ?
  Ook kun je je afvragen waarom coronapatiënten nog steeds voorrang krijgen bij opname en de andere ernstig zieken nog steeds weer achter aan mogen aansluiten ?

 • J Prins

  Beste Samuel
  Natuurlijk, het kan altijd erger.
  Maar dat neemt nog niet weg dat er op dit moment heel veel grondrechten die onze grootouders bevochten hebben, met voeten getreden worden.
  De reden hiervoor: we moeten “met zijn allen een virus tegen houden”. Een virus dat weliswaar best pittig is en ja je kan er zeker aan overlijden als jouw immuunsysteem niet helemaal lekker werkt. Net als aan het influenza virus overigens. Maar door iedereen maar in huis op te willen sluiten en allerlei onlogische maatregelen te treffen, gaan we dit echt niet redden hoor. Dit virus en vele volgende virussen gaan gewoon blijven. Het probleem van de zorg is dat dit in de laatste 10 jaar zo enorm uitgekleed is terwijl het aantal mensen wat zorg nodig heeft (door vergrijzing en allerlei welvaartsziekten) alleen maar toeneemt. Dus in plaats van de mensen te terroriseren met allerlei dystopische maatregelen die weer tot andere gezondheidsproblemen zullen leiden, kan er beter worden ingezet op het gezond maken van de zorg. Een mooi begin zou zijn om die 1.1 miljard die uitgegeven wordt aan onbetrouwbare testen, te investeren in de zorg en in het bevorderen van een gezondere leefstijl.
  Verder wat betreft die vrijheid van meningsuiting: persoonlijk ben ik al een paar keer met grof geweld van een plein afgejaagd tijdens een demonstratie waar mensen vreedzaam lieten weten dat zij zich ernstig zorgen maken over onze toekomst. Ook in de media krijgen wetenschappers die niet meegaan in het narratief dat wordt opgelegd door het kabinet en OMT amper een platform. Zij worden gelijk in de Wappies- hoek gezet zodat zij vooral niet serieus worden genomen. Velen durven zich niet eens uit te spreken omdat zij vrezen voor hun baan. Dus dat er dan met bivakmuts op bestickerd wordt, is als je het zo bekijkt misschien wat beter te begrijpen. Ok dat is een heel verhaal geworden en dan heb ik nog maar een fractie gezegd van wat ik op mijn hart heb. En mocht je denken; ach die heeft toch geen verstand van zaken; ik werk al ruim 30 jaar in de gezondheidszorg. Heb veel voorbij zien komen. Zelfs begin vorig jaar toen corona nog heel erg leek, heb ik als buddy op een corona afdeling gewerkt. Niks asociaals of onwetendheid aan mijn kant dus.
  Met vriendelijke groet Jeanette

 • Bert Valk

  Ik sluit me graag aan bij Samuel. Het virus is er nu eenmaal en het geeft een ontwrichtende druk op onze gezondheidszorg. Dat doet het overigens niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. En ja alle maatregelen die nu gelden zijn erg vervelend en berokkenen ook veel schade, maar als ze niet genomen zouden worden zou de gezondheidszorg totaal ontsporen. Om hier zo snel mogelijk vanaf te zijn is er eigenlijk maar één weg en dat is zo veel mogelijk mensen vaccineren. Ik mag mij gelukkig 3 mei al melden bij deze sporthal om de eerste vaccinatie te ontvangen. Uiteraard heeft ieder de vrijheid hier anders over te denken, maar ik kijk graag naar de realiteit. Ben het ook met Samuel eens dat er plekken op de wereld zijn waar het nog veel erger is en ook ik pleit voor een veel humaner vluchtelingen beleid, ook daar moeten we niet wegkijken van de realiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *