Zaanstad gaat voor € 7.000 een bootje (‘geschikt vaartuig’) kopen om mensen die harder dan 6 km/p.u. varen te bekeuren.

In het poldergebied worden verkeersborden geplaatst en aangepast wat € 20.000 gaat kosten.

De achtergrond zijn de klachten die bij Zaanstad binnenkomen over het te hard varen in sloten en plassen, vaak in natuurgebieden. Zaanstad:

“het te hard varen in natuurgebieden en andere vaarwegen in Zaanstad conflicteert met de veiligheid en vlotte deelname van het scheepvaartverkeer, veroorzaakt geluidsoverlast, verstoort watervogels en tast oevers en beplanting aan.”

De bepaling “het is verboden in openbaar water sneller te varen dan 6 km per uur” is gelijk aan die van de gemeente Uitgeest.

De gemeente kan plaatsen aanwijzen waar het verbod niet van toepassing is. Het nieuwe handhavingsbootje van Zaanstad en andere hulpdiensten krijgen een ontheffing.

In het poldergebied in Zaanstad staan nu ook al borden met een snelheidsbeperking van 6 km/uur. Maar omdat dit niet in de APV van Zaanstad staat “zijn deze verkeerstekens onbevoegd geplaatst.” De borden krijgen een onderbord waarop naar de APV wordt verwezen. Ook komen er meer borden (in ambtenarentaal: “Tevens dienen de locaties voor deze verkeerstekens te worden uitgebreid in het gebied.”)

Om het onder de aandacht te brengen komt er een voorlichtingscampagne. Zaanstad onderzoekt nog of er een registratiesysteem kan worden ingevoerd.  Ook wordt nog onderzocht of tijdelijke inbeslagname van een vaartuig bij een grove snelheidsovertreding mogelijk is.

De gemeente wil ook “ouders effectief kunnen aanspreken op het vaargedrag van hun kinderen.”

Er komen niet meer water-BOA’s: “de handhaving in het poldergebied ten koste van het toezicht op de hoofdvaarwegen.” Zaanstad hoopt wel dat na een paar ‘gerichte acties’ “het bewustzijn van de veiligheid en regels op het water zal toenemen en de overlast verminderen.”

De gemeente stelt wel dat “strafrechtelijke afhandeling van het proces verbaal als gevolg van het ontbreken van een feitcode” extra administratieve druk zal opleveren. De doorlooptijd van de afhandeling via het Openbaar Ministerie is langer, er is geen lik-op-stukbeleid mogelijk.

Vanavond (16 april) praat de gemeenteraad van Zaanstad (Beraad op afstand) over nieuwe regels.

(Het bootje op de foto is niet in overtreding)