Voor het eerst konden de bovenbouw-scholieren van het St. Michaël College gisteren hun stem uitbrengen op een van de partijen die deze woensdag meedoen aan de landelijke verkiezingen. In een geïmproviseerd stembureau in de aula kregen zij een rood potloodje, net zoals het echte, en een stembiljet uitgereikt, zodat zij deze na het invullen de stembus in konden gooien. 

Het initiatief werd aangeboden door het voorlichtingscentrum ProDemos, dat onder andere ook lessen geeft aan klassen bij de Tweede Kamer. Met deze initiatieven en schoolreizen hopen ze aan jongeren de spelregels van de democratie en de rechtsstaat uit te leggen. 

Jeroen Hoogervorst, docent geschiedenis, was degene die de stap zette om de verkiezingen naar het college te halen:

Dat de scholierenverkiezingen serieus werden genomen was ook te merken aan de twee leerlingen, Marijn Kerkhoven en Emma Looren de Jong, die speciaal voor deze dag geen lessen hoefden te volgen. Ze stonden volledig ten dienste van het stembureau en brachten de ochtend en middag door met het uitdelen van stembiljetten en het afstrepen van namen zodat het proces zo eerlijk mogelijk zou verlopen. Aan het eind van de middag waren zij samen met Jeroen Hoogervorst en collega-geschiedenisdocent Arjen van Ginkel verantwoordelijk voor het tellen van de stemmen. 

Over hun eigen stem hebben ze beloofd niks te zeggen, ‘we moeten onpartijdig blijven’, maar over de uiteindelijke uitslag hebben ze al een vermoeden. ‘Ik denk dat de middenpartijen niet heel erg in trek zullen zijn’, vertelt Arjen van Ginkel. Marijn en Emma zijn het daar mee eens. Dat polarisatie ook op het Sint Michael College in Zaandam een rol speelt beamen ze allemaal. ‘Ik hoor in de gangen vaak gesprekken over Andrew Tate en hoe geweldig hij is’, zegt Marijn, ‘ik ga alleen niet met hen om’. Daarnaast zijn er ook groepjes die juist heel erg ‘van de regenboogclub’ zijn, vertelt van Ginkel. Wat zich in de maatschappij afspeelt, is dus ook duidelijk terug te zien op deze middelbare school. 

Uitslag

De uitslag blijkt anders te zijn dan de geschiedenisdocent en de leerlingen achter het stembureau hadden gedacht. 334 leerlingen hebben hun stem uitgebracht, waarvan er twee ongeldig bleken. PVV (78 stemmen) en D66 (65 stemmen) staan stijf bovenaan. Daarna volgen de VVD (41 stemmen), FvD (32 stemmen) en GroenLinks/PvdA (30 stemmen) op een afstandje. Pieter Omtzigt valt minder in de smaak bij de jongeren met een schamele 9 stemmen, net onder Ja21 (13 stemmen) en Volt (11 stemmen). De Partij voor de Dieren (8 stemmen), Denk (8 stemmen), Partij van de Sport (7 stemmen), Piratenpartij (6 stemmen), Bij1 (5 stemmen), BBB (5 stemmen) en de SP (4 stemmen) krijgen allemaal minder dan 10 stemmen van de bovenbouwscholieren van het Sint Michaël College. Het CDA (2 stemmen), de Christenunie (2 stemmen), LEF (2 stemmen) , Samen voor NL (1 stem), 50plus (1 stem), Nederland met een Plan (1 stem) en de LP (1 stem).

Volgend jaar nog een keer?

‘Dat denk ik wel’, zegt Arjen van Ginkel, ‘het is waardevol om jongeren in aanraking te brengen met politiek. Dat ze zich afvragen waar ze zelf voor staan en kennismaken met de werking van democratie door partij te kiezen. Een oefening in burgerschap ook al telt hun stem in dit geval nog niet mee.’

Door: Remi Kerkhoven