Liquidatie bij school Kruijverstraat Zaandam – foto-update

Rond 12:30 is er een incident geweest waarbij schoten zijn gevallen in de J. Kruijverstraat in Westerwatering in Zaandam. De geliquideerde man is de 43-jarige beroepscrimineel Lucas Boom.

In Amsterdam-Noord is aan het eind van de middag de uitgebrande vluchtauto aangetroffen, later werd er ook een verdachte in de buurt aangehouden na een oproep van Burgernet.

boomVolgens Het Parool was Boom was een vertrouweling van Willem Holleeder. De advocaat van Lucas Boom, Gerald Roethof, heeft tegenover de website Crimesite bevestigd dat het inderdaad om Boom ging.

Boom was volgens Crimesite een prominente Amsterdamse crimineel die onder meer werd verdacht van wapenhandel. Hij was vorig jaar veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf voor cocaïnehandel in Antwerpen in 2011, samen met de vechtsporter Hesdy Gerges. Die zaak liep nog in hoger beroep. Boom was ook ook verdacht van het opdracht geven voor de liquidatiepoging op Satudarah-kopstuk Etous Belserang in Amstelveen op 10 november 2011.

Omstanders hoorden meerdere schoten. Er is één dodelijk slachtoffer gevallen, aanwezigen schreven op Facebook dat ze een man “onder een lakentje” hadden zien liggen.

Aan het einde van deze straat zijn drie basisscholen gevestigd: Het Baken, De Rietvink en Het Eiland.

Groep 5 van De Rietvink speelde op het moment van de aanslag buiten en was dus getuige van de schietpartij, daarbij hebben ze ook de rennende schutters gezien. In de klassen van de school hebben de leerkrachten de kinderen uit veiligheidsoverwegingen op de grond laten zitten. Zeker één leerling is naar het ziekenhuis gebracht omdat hij alles van dichtbij heeft gezien.

Er waren snel meerdere ambulances aanwezig terwijl ook een traumahelikopter ter plekke was.

westerwatering4

De auto van het slachtoffer bleef met open deuren voor het schoolplein staan. De man werd in de auto beschoten en slaagde er nog in om weg te lopen. Hij werd daarna door een man met een kalasjnikov achtervolgd die hem opnieuw onder schot nam.

Volgens het Noordhollands Dagblad zou de schietpartij op het schoolplein zelf hebben plaatsgevonden. De krant heeft het over “Terreuralarm na aanslag op schoolplein” waarbij tientallen schoten (De Volkskrant schrijft later over een tiental) zouden zijn afgevuurd door vijf mannen met een machinegeweer vanuit een busje.

Screen Shot 2015-06-09 at 13.28.46 Dichtbij schreef:

Veel kinderen zijn getuige geweest van het schietincident. Volgens omstanders zouden de daders hebben geschoten met kalasjnikovs. De straat ligt bezaaid met hulzen. Het slachtoffer zou in zijn auto hebben gezeten toen hij onder vuur werd genomen. Hij probeerde nog weg te rennen, maar zakte halverwege de straat in elkaar. Volgens omstanders zou het slachtoffer een bekende zijn van Willem Holleeder.

De Telegraaf wist te melden dat het om een ‘brute liquidatie’ zou gaan:

Een man is dinsdagmiddag in Zaandam op extreem gewelddadige wijze doodgeschoten ter hoogte van een basisschool in de Zaanse J. Kruijverstraat.

De website van de krant meldt ook: “Klopjacht op killers in bruin bestelbusje.” Dichtbij plaatst ook een foto van een schietende dader en het slachtoffer dat op de grond ligt (onder, foto Dichtbij).

Screen Shot 2015-06-09 at 13.42.18

 

Volgens Sam Hagens, verslaggever bij RTVNH zeggen “bewoners” van Zaandam: “Zoon van slachtoffer zit hier op school.” Dagblad Zaanstreek verslaggever Ivo Laan schreef op Twitter dat het om basisschool Het Eiland ging.

Ook is een filmpje te zien waarin de afstand tussen de auto van het slachtoffer en de plek waar hij werd aangetroffen aangegeven werd.

Op onderstaande kaart is de positie aangegeven van de neergeschoten man. kaart kruijverstraat b De politie houdt Coentunnel en Velsertunnel in de gaten op zoek naar de daders.

Omstreeks 17:00 uur werd er in Amsterdam-Noord een uitgebrande Volkswagenbus aangetroffen.

In de buurt werd sporenonderzoek gedaan:

De gemeente stelde een telefoonnummer voor ouders en verzorgers open, kinderen van de scholen mogen alleen naar huis als ze worden opgehaald.

 

 

(Foto’s door Orkaan-lezer naar ons doorgestuurd

Deel dit artikel:

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *