September 2023 gaat de boeken in als een zonnige maand met een record hoge temperatuur. Op het weerstation Zaandam-Peldersveld  werden maar liefst 22 warme dagen met een maximum temperatuur boven de 20 °C geregistreerd.

Door Hessel Kraaij*

Het gemiddelde over de afgelopen jaren bedraagt 9 warme dagen. De periode van 3 t/m 12 september was er zelfs sprake van een regionale hittegolf, een uitzonderlijk warme september-periode van 9 zomerse dagen waarvan er 6 boven de 30 graden uitkwamen.

De gemiddelde temperatuur in september bedroeg 18,5 graden. Daarmee werd het de warmste september-maand sinds de metingen. Op de tweede plaats staat 2016 met 18,4 °C en op de derde plaats 2006 met 17,6 °C.

Opvallend was ook de hoge minimumtemperatuur in de nachten. Op geen enkele dag daalde de temperatuur onder de 10 graden. Ook dat was nog niet eerder voorgekomen.

Ook aan zonuren kwamen we deze maand niets te kort. Met 221 uur zonneschijn tegen normaal 200 uur kwam september dit jaar op de tweede plaats van zonnigste september-maanden. Alleen in 2006 werd dit met 225 uur overtroffen.

Boven de temperatuur van de afgelopen maanden vergeleken met de gemiddelde temperatuur sinds 2004. September was erg warm.


* Hessel Kraaij houdt al jaren het weer bij op weerstation Zaandam-Peldersveld. Hij schrijft daar maandelijks over. De Orkaan vond zijn waarnemingen bijzonder genoeg om ze hier over te nemen. Hij stuurde ook de neerslag- en zon-gegevens over de laatste jaren zodat we kunnen vergelijken. De meetgegevens zijn van Weerstation Kraaijenest Zaandam-Peldersveld en zonuren Weerhaas Zaandam-Centrum.


Met 82,6 mm regen was de neerslag iets boven het gemiddelde 77 mm in de afgelopen 20 jaar.

Data en tekst: Hessel Kraaij; grafiek: De Orkaan, de achtergrondfoto bij de temperatuur is van Siemen de Boer. Die bij de neerslag is van De Orkaan. Foto helemaal boven is van De Orkaan, regenboog vanaf de Hogendijk in Zaandam.