Het voetveer gaat weer! Het voetveer, dat dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur vaart, is een veelgebruikte manier voor zowel toeristen als lokale bewoners om van Zaandijk naar de Zaanse Schans te komen en andersom.

Om de start van het seizoen een extra feestelijk tintje te geven, zal het shantykoor Zilt om 11.00 uur de eerste overtocht opvrolijken met hun karakteristieke zeemansliederen (en wij varen mee!) Dit mannenkoor, geworteld in de rijke maritieme geschiedenis van de Zaanstreek, zal tijdens de overtocht naar ’t Veerhoisie bij De Bonte Hen een kort optreden verzorgen.

Als de eerste tonen van Zilt over de Zaan klinken, wordt niet alleen het nieuwe voetveerseizoen ingeluid, maar ook een viering van lokale cultuur, traditie en gemeenschap. Want voor Zaandijk en haar bewoners is het voetveer meer dan alleen een middel van vervoer; het is een symbool van verbondenheid en trots op hun historische erfgoed.

De stichting Voetveer Zaandijk is een vrijwilligersorganisatie en is opgericht in het jaar 2008 door Oud-Zaandijkers. De opbrengst van de overtochtjes (€ 1,50 per volwassene per overtocht) gaat na aftrek van de kosten naar verschillende goede doelen.

Door: Silva Honig. Foto’s aangeleverd.