Het is net een loterij: het STAP-budget. Het STAP-budget is een overheidssubsidie van 1000 euro om een cursus te volgen. Zo’n cursus kan van alles zijn van bier-proeven tot reikimaster of een cursus ontdek jezelf in Parijs. Volgens de website is het erg gemakkelijk, je logt in, betreedt de wachtrij en vraagt binnen 15 minuten je budget aan. Toch blijkt dit in de praktijk iets minder soepel te gaan. 

Een paar maanden geleden besloot ik dat ik graag een typecursus zou willen volgen. Als student is het tijdens de colleges soms flink aanpoten, en als beginnend journalist kan snel typen met tien vingers goed van pas komen. Ik kwam erachter dat ik hiervoor het STAP-budget kon gebruiken en daarmee de cursus gratis kan volgen.

Na een eerste poging tijdens een grote storing op 28 februari ben ik vandaag weer op tijd uit bed gestapt om de wachtrij te betreden. Om precies 8.55 uur log ik in. Om in de wachtrij van de wachtrij te belanden. Om 10.00 uur gaat de werkelijke wachtrij namelijk pas open, maar het UWV raadt aan om op tijd in te loggen, het liefst met meerdere apparaten. Ik volg dit advies natuurlijk netjes op en zit klaar met drie schermen: mijn telefoon, laptop en iPad. Het voelt alsof ik in de wachtrij sta voor een concert- of festivalticket en de spanning loopt op. 

Als ik om 10.00 uur de wachtrij binnendring krijg ik de melding dat ik ‘meer dan een uur’ mag wachten totdat ik mijn ‘prijs’ kan aanvragen, ik ben dus nog geen stap verder. Op Twitter zie ik dat #stapbudget trending is en dat ik niet de enige ben met dit probleem, maar ik wacht geduldig af. 

Na meer dan twee uur is de melding onveranderd en begint mijn hoop weg te zakken. De voortgangsbalk van hoeveel budget er nog beschikbaar is kruipt richting de 0% en ik wacht al uren ‘meer dan een uur’. 

Na tweeëneenhalf uur blijk ik helaas niet de gelukkige. Maar, als je het positief bekijkt ben ik ook geen verliezer. Als troostprijs won ik namelijk een gratis cursus geduld…