In dit deel van ‘Silva op Reportage’ ga ik langs bij het Zaanse Bakkertje in Zaandijk. Het Zaanse Bakkertje biedt vanaf 2016 vegan producten aan. Inmiddels zijn ze zelfs uitgegroeid tot de eerste veganfriendly bakkerij van Nederland met veel verschillende producten. Ik ben erg benieuwd naar de populaire producten en uiteraard ook hoe ze smaken!

Door: Silva Honig

In 2021 won het Zaanse Bakkertje de Orkaan-pepernoten test dus ik ga met hoge verwachtingen op pad. Zelf ben ik niet vegan of vegetarisch, maar in mijn omgeving zijn er wel een aantal mensen die voor vegan of vegetarische gerechten kiezen. Je kunt wel stellen dat het een trend is. Toch probeer ik er wel wat meer op te letten door af en toe voor een vleesloze dag of vleesvervangers te kiezen. Het eten van vegan zoetigheden past hier natuurlijk ook mooi in.

Ik stapte over de drempel en er kwam een warme, zoete geur op mij af. Ik keek om mij heen en zag allemaal lekkere broden, gebakjes en taart tussen de toeristen en andere klanten. Het Zaanse Bakkertje heeft een klein, schattig imago en toen ik binnenstapte werd dit nogmaals aan mij bevestigd. De eigenaresse Yvonne ontving mij vriendelijk en ik kreeg een kleine rondleiding door de bakkerij.

Tussen de versgebakken gevulde koeken kwam ik Bunyamin, de bakker tegen. Hij vertelde mij dat de ‘Dutch vegan bakery’ is ontstaan door een klant die vroeg naar een vegan appeltaart. Bunyamin ging meteen enthousiast aan de slag en bakte een appeltaart die volledig vegan was. De klant was enorm blij en postte dit op zijn Facebookpagina. Yvonne en Bunyamin stonden versteld toen de volgende dag de winkel vol stond met klanten die vroegen naar deze speciale appeltaart. Sindsdien heeft de bakkerij zich uitgebreid tot een veganfriendly bakkerij waarvan 99% van de producten volledig vegan zijn. Ik zag dat het bij de toeristen ook niet onopvallend is gebleven, ze komen in groten getale langs nadat ze de Zaanse Schans hebben bezocht. 

Vanwege Valentijnsdag heeft het Zaanse Bakkertje gevulde koeken gemaakt in de vorm van een hart, uiteraard vegan.

Yvonne en Bunyamin vertelden mij dat ze een bijdragen willen leveren aan hulp voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. De opbrengst van de gevulde hartenkoeken wordt gedoneerd aan de slachtoffers van de aardbeving, hiermee willen ze hen een hart onder de riem steken. Uiteraard heb ik er ook vier gekocht om dit mooie doel te steunen. De koeken zijn te koop t/m 14 februari (Valentijnsdag). 

Toen ik de deur uit liep realiseerde ik me dat het Zaanse bakkertje toch niet zo klein is als het lijkt. De gevulde koeken zijn heerlijk knapperig en zeker de moeite waard om te proberen. Daarnaast zijn er nog veel meer heerlijke zoetigheden en broden te koop, zoals roze koeken, haver chocolade rotsen en croissantjes. Of je nu vegan, vegetarisch of lactose intolerant bent, het Zaanse Bakkertje heeft voor elk wat wils.