Sinterklaas komt aan in Wormerveer, Zaandijk, Zaandam, Oostknollendam en Assendelft

Dit jaar geen grote intocht in Zaandam op de Burcht waar de burgemeester de Sint ontvangt. Maar wel een Sinterklaas-feest van Zaandam-Zuid op dezelfde plek.

Dit weekend zijn er ook intochten in Wormerveer, Zaandijk, Oostknollendam en Assendelft.

Wormerveer

Op zaterdag 19 november komen de Sint en zijn Pieten weer aan in Wormerveer. Rond 14.00 uur legt de vloot aan in de Zaanbocht voor De Jonge Prins. Ontvangst op het balkon van De Jonge Prins om 14.20; daarna begint de optocht via Marktstraat, Krommenieërweg, Lindenlaan, Essenstraat, Paul Krugerstraat, Marktstraat, Zaanweg, Dubbelebuurt, Celebesstraat, Borneostraat en Wandelweg naar het eindpunt de oude Brandweerkazerne.

Zaandijk

Sinterklaas brengt ook dit jaar een bezoek aan Zaandijk en wel op zaterdag 19 november! Omdat de Sint zijn bezoek vorig jaar “giga vet gaaf!” vond, maakt hij ook dit jaar een rijtoer door Oud Zaandijk. Om 17.00 uur wordt hij feestelijk ontvangen door ons organisatiecomité in de Valkstraat (nabij ingang AAK) en tamboerkorps De Saen. Hij maakt vervolgens samen met het korps en meer dan 30 Pieten een rijtoer door Oud Zaandijk. De toer eindigt om 18.00 uur op het Schoolpad (achter Spar-Guisweg).

In Zaandijk loopt dit jaar een Glutenvrije Piet mee tijdens de intocht van Sinterklaas. Deze speciale Piet voorziet kinderen met coeliakie en glutensensitiviteit van glutenvrije kruidnoten van Liberaire.

Zaandam

Zaandam Zuid organiseert op 19 november de intocht op de Burcht in Zaandam. Aankomst om 14.00 uur, het duurt tot 16.00 uur. Er is geen tocht door de buurt maar alleen een feest op de Burcht zelf. Volgens het Sint-comité komt dat door de bedreigingen die zijn geuit door Zaankanters Tegen Racisme (ZaTeRa).

De ‘grote’ intocht met de burgemeester ging vorig jaar ook niet door. Als reden werd toen corona gebruikt, maar de discussie rond Zwarte Piet zal ongetwijfeld ook een rol hebben gespeeld. Dit jaar gaat die aankomst en intocht ook niet door. Zaanstad heeft de financiële steun ingetrokken en bovendien zijn vrijwel alle vrijwilligers weggelopen vanwege de Pieten-discussie.

Lees ook: Demonstraties tegen Zwarte Piet bij intochten Zaandam en Westzaan

Oostknollendam

Op 20 november, om 12.00 uur aankomst bij woonboot Humpy Dumpy (Oostknollendam-Noord), daarna optocht door het dorp naar het Dorpshuis.

Assendelft

Op zondag 20 november vanaf 13.30 uur op het Koppieplein in Assendelft, Dorpsstraat 350. Met dans en muziek, een knutselhoek en pietenparcours! Programma: 13.30 uur: doe mee als hulppiet, 14.00 uur: begroet Sint op het plein, 15.00 uur: uitzwaaien.


Foto: lichtjespiet in Westzaan op 12 november (De Orkaan)

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Jaap Meeuwsen

    En waarom komt onze burgemeester de Sint dan niet verwelkomen op de Burcht bij het feest van Zaandam-Zuid ?
    Geen gemeentelijke intocht ? De gemeente zwicht voor de protesten ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *