Demonstraties tegen Zwarte Piet bij intochten Zaandam en Westzaan

De actiegroep Zaankanters Tegen Racisme (ZaTeRa) heeft aangekondigd te gaan demonstreren op 12 november bij de intocht in Westzaan en op 19 november bij de intocht van Zaandam Zuid op de Burcht in Zaandam.

Volgens ZaTeRa wordt er bij de intocht in Westzaan vastgehouden aan Zwarte Piet vanwege oudere vrijwilligers “die niet af willen stappen van deze racistische karikatuur.” De actiegroep heeft daar wel een oplossing voor:

“Wat ons betreft is het beter als deze vrijwillers niet mee doen met de intocht. Liever geen pieten dan zwarte pieten. Liever een feestje met alleen een sint en weinig/minder vrijwilligers dan kinderen schaden en indoctrineren me racisme. Het is tenslotte een kinderfeest voor kinderen en niet voor racistische senioren.”

Bij de intocht op 12 november zal ZaTeRa aanwezig zijn “binnen zicht en gehoor van beide podia om tegen zwarte piet te demonstreren.”

Burcht

Een week later wordt er gedemonstreerd op de Burcht bij de intocht van Zaandam Zuid. Volgens ZaTeRa moet voorzitter René de Reus zich

“rot schamen dat hij stug vasthoud aan het organiseren van een kinderfeest met een racistische karikatuur. Daarom zullen wij op 19 November aanwezig zijn om te demonstreren tegen zwarte piet op de Burcht in Zaandam binnen zicht en gehoor van het podium.”

Op de site van Zaandam Zuid: “Al onze Pieten zijn nu lichtbruin van kleur en dragen geen oor versieringen en ook de lippen zijn niet meer dik aangezet. Wij vieren dit feest met plezier en respect en hebben geen enkele intentie om iemand te kwetsen.” Bij het feest op de Burcht vorig jaar waren er overigens wel degelijk Zwarte Pieten aanwezig.

Andere intochten

ZaTeRa sluit demonstraties en/of acties bij andere intochten niet uit, vooral als ze “zich vasthouden aan de racistischer karikatuur zwarte piet.”

In Zaanstad is een motie aangenomen waarbij B&W is gevraagd om niet aanwezig te zijn bij intochten waar Zwarte Pieten zijn. Volgens de actiegroep blijft de “burgermeester over de jaren heen de keuze maken om intochten met zwarte piet te subsidiëren, faciliteren en donaties te doen vanuit de gemeente. (…). Hij claimt neutraal te willen zijn, echter is subsidie verlenen aan intochten met racisme niet neutraal maar een duidelijke kant kiezen.”

Ook vorig jaar werd actie gevoerd op diverse plaatsten in de Zaanstreek. Lees ook:

Door Piet Bakker / foto van de website van ZaTeRa van de actie vorig jaar; info van hun Facebook- en Instragram-pagina’s, van de website van Sinterklaas-comité Zaandam Zuid en van eerdere artikelen op De Orkaan.

Deel dit artikel:

32 reacties

 • Kees Hamster

  Volgens Zwarte Piet is ZaTeRa een actiegroep die zich te veel vastgehouden aan het beeld dat Zwarte Piet een racistische karikatuur is en daarbij nog steeds willen accepteren dat de hulp van Sinterklaas deze zwarte kleur heeft opgelopen door de beroete schoorstenen van weleer.

  Ik protesteer toch ook niet als de halve wereld de oorsprong van de regenboog (is een verbond van God met de mensen) teniet doet door er een andere betekenis aan te geven, iets waar ik totaal niet achter kan staan. Toch is het is een kwestie van geven en ontvangen, accepteren en waarderen.

  • Liam de Haas

   2 fabeltjes in 1 reactie, het is knap. Zwarte Piet is racistisch, dat het schoorsteenverhaal achteraf is bedacht is lang en breed vastgelegd

   • Adriaan van Tulpenbaard

    Dat God de wereld niet zal verwoesten door overstroming, is geen fabeltje. Het staat in de Bijbel beschreven.

    • André van Beveren

     En de bijbel is geschreven door mensen die hun eigen ’twist’ eraan hebben toegevoegd

    • Jonathan Romans

     Een fabeltje dus

    • Beste Adriaan,

     Over welk deel van de bijbel heb je het?

     Het oude of nieuwe testament?

     Het oude testament is gebaseerd op bronnen die ver voor de komst van de zogenaamde jesus bekend waren(ver voor het ontstaan van het zogenaamde joodse volk) en het nieuwe testament is ongeveer 340 jaar na zijn zogenaamde dood samen gesteld…

     Zeg het maar, welk deel moet ik volgen en wat is de waarheid?

     Ik weet het niet maar soms denk ik weleens dat er mensen rondlopen op deze planeet die denken de waarheid in pacht te hebben terwijl ze kompleet de weg kwijt zijn!

     • Adriaan van Tulpenbaard

      Het staat in het eerste boek van de bijbel Genesis 9: 12-17 Liam Haas denkt dat dit een fabeltje is, en ik denk dat dit het woord van God is. Ik wilde hiermee meneer Kees Hamster steunen. Het was dus een reactie op een reactie. En ik denk helemaal niet dat ik de waarheid in pacht heb, ik geloof in de Bijbel en andere mensen denken dat dit een sprookjesboek is. Dat mogen ze van mij best wel geloven, daar heb ik geen moeite mee. Maar ik geloof het dus wel, dat mag toch ook.

      Als ik de regenboog in de wolken zie verschijnen, zal ik denken aan het eeuwigdurende verbond tussen God en al wat op aarde leeft. Dit zei God tegen Noach.

  • Kees Hamster

   Bijzonder om te zien dat het begon met Zwarte Piet, er één keer het woord God in de reactie voorkomt en daarna alles is gefocust op geloof en de Bijbel.

   Dit laat zien dat niet alle meningen het zelfde zijn en men anders denkt over bepaalde zaken.

   Zo blijf ik er dan ook bij dat: ZaTeRa een actiegroep is die zich te veel vastgehouden aan het beeld dat Zwarte Piet een racistische karikatuur is, alleen is dat wat hun gedachten er van maken. Dit zeggen velen toch ook van Gelovigen? Nee, ik heb de gelukkig waarheid niet in pacht maar het lijkt me ook niet dat ZaTeRa die heeft en toch drukken ze hun mening door aan het publiek…..

   • “toch drukken ze hun mening door aan het publiek”

    Waarom zouden zij hun standpunten niet kenbaar mogen maken?

    • R vd Weerdt

     Het kenbaar maken van je standpunten is iets anders dan een kinderfeest verzieken door enorme herrie en bedreigingen.

     • Ik ben het met je eens dat het gooien met eieren te ver gaat.

     • R vd Weerdt

      Leuk geprobeerd 😉
      Het gooien met voedsel schijnt echter redelijk ingeburgerd te raken. Soep, aardappelpuree (meen ik), taarten, tomaten en ook eieren. Zoals ik enkele keren gelezen heb in dit kader: “wen er maar aan”.
      In elk geval blij dat het terreurinstrument, zoals de megafoon vaak gebruikt wordt, verboden is voor Zaandam Zuid. Dat staat het demonstratierecht niet in de weg.

  • Hanny Blokker

   De laatste 2 zinnen staan wel in contrast met elkaar. Je staat er totaal niet achter of je accepteert het, allebei kan echt niet.

 • er kan toch een waterkanon ingezet worden tegen die woke figuren…dat deden ze ook tegen gemoedelijke wappies tot bloedens aan toe met de wapenstok en die nu helemaal gelijk krijgen

 • ZA TE RA, is daar een groepsfoto ervan ? Za te ra, zijn deze mensen gezond en géén psychische klachten, of een afwijking mischien. kom op stop met deze achterlijke gedoe. gewoon zwarte Piet, en geen discussies. moet je kijken met al die 3 jaar chaos en waanzin in onze land . en ga werken ipv discussiëren over zwarte Piet.

 • Jaap Meeuwsen

  Wat een rare discussie is dit, wat heeft de bijbel hiermee te maken ?

 • Hanny Blokker

  Ik vind het verzet tegen een zwarte Piet prima. Als sommige mensen hier verdriet over hebben is het toch een kleine moeite om die Piet een beetje aan te passen. Kinderen hebben daar geen enkele moeite mee dus waar hebben we het over. En dan God en tradities er bij te halen… Ieder jaar hetzelfde liedje. Laten we ons met zinniger zaken bezig houden

 • Harry van Nek

  Oplossing Sinterklaas zwart de pieten wit. Es kijken of de actiegroepen ophoudeen.

 • Rens Kleijn.

  Je kunt toch wel begrip hebben voor de actie groepen, die komen ook op voor alle ouderen die de dreiging hebben gevoeld in de zak van Zwarte Piet mee te gaan naar Spanje als ze vervelend waren geweest.

 • Ik denk dat ik maar een paar oliebollen meeneem.

 • Gert van Riet

  Daarom alleen al doe ik niet meer mee met Sinterklaas en Zwarte Piet. Ik ben het hele zwarte racisme gebeuren kotszat.
  Een kleiner groepering die de macht over anderen wil hebben en krijgt door een soort van schaamte. Die ik niet heb en nooit zal krijgen aangezien ik ieder mens als persoon beschouw en niet als kleurtje

 • Louis Dirksen

  Als ZP weg is zal het geurineer wel losbarsten over de maatschappelijk niet aanvaardbare gezagsverhouding waarin een bebaarde blanke prelaat meent gekleurde jongeren als knecht te moeten behandelen waarbij de hoogte van de beloning voor deze loonslaafjes voor mij na 78 jaar nog immer duister is……

 • Karin Singeling

  Nog even en het Sinterklaasfeest is verdwenen. dan vieren we fijn Amerikaanse feestjes.. Halloween, Thanksgiving, Black Friday…

 • Bruce Latham

  ‘We’ doen het toch voor de kinderen. ‘We’ roepen touch dat het vooral om een kinderfeest gaat waar de meningen en problemen van volwassenen buiten zouden moeten staan? Waarom dan niet gewoon meegaan met wat kinderen nu kennen! Het sinterklaasjournaal heeft geen zwarte pieten, op scholen worden geen zwarte pieten meer ingezet, dus waarom moet het van sommigen nu dan per se nog wel?

  • R vd Weerdt

   Allemaal van bovenaf opgelegd door wokies, beste Bruce. Zeker niet hartelijk geaccepteerd door een meerderheid van de mensen die zich veelal maar neerleggen bij iets dat ze liever niet gehad zouden hebben. Mede afgedwongen door terreur. Wees er maar trots op.
   Het zou echt wel veranderd zijn, maar nee, het moest direct. Want sommigen voelden zich pardoes gediscrimineerd.

 • Gre Luttik

  Het zwart schminken van het knechie van de Heilige Sint vindt zijn oorsprong in een verhaal over een Scandinavische God op een gevleugeld paard die een zwartgeschminkte overwonnen/tovenaar- priester van een stam met zich meesleepte door de wolken.
  In landen waar natuurlijke donkere mensen wonen werd de priester/tovenaar wit geschminkt. Bij deze duidelijk? Nou dan verder gewoon lekker een feestje vieren dat heel oud is. Wel meer dan 2000 jaar. Voor het goede begrip: ik lieg niet, het is vastgelegd in een onderzoek door een professor van de universiteit Gent. Al jaren geleden.

  • De vraag is dan wel wat het vakgebied van die professor is.

  • André van Beveren

   Sint Nicolaas (Sinterklaas) is/was een bisschop van Myra, een plaats in het huidige Turkije. Omdat bisschoppen ruim 2000 jaar geleden er nog niet waren kan het Sinterklaasfeest ook niet zo oud zijn. De eerste bisschop van Rome die zichzelf paus noemde, was Siricius (384-399). Er waren wel mensen die zich eerder ‘paus’ noemden maar zijn met terugwerkende kracht echter doorgaans als paus aangeduid. Vòòr het jaar 384 waren er vaak meerdere personen die zich paus noemden. Deze werden later ’tegen-paus’ genoemd. Het Vaticaan heeft in 1961 Paus Sefanus II uit de lijst met pausen geschrapt.
   Volgens gelovigen was Petrus aangewezen (tussen 64 en 67 ‘paus’) door Jezus en daarmee voor hen de eerste paus. Waarmee maar weer eens de conclusie getrokken kan worden dat het Christelijke geloof een menselijk instituut is en weinig te maken heeft met een God en ‘zijn’ geboden.

 • Marta Hadzinska

  Nee omdat het gevaarlijk is voor de kinderen voor wie die feesten bedoeld zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *