‘Zaankanters Tegen Racisme’ blijft actie voeren tegen Zwarte Piet

De actiegroep ‘Zaankanters Tegen Racisme’ (ZaTeRa) heeft als reactie op het gesprek tussen burgemeester Hamming, de raad en Sinterklaas-comités het Stadhuisplein en de omgeving ‘opgesierd’ met leuzen als “Hamming schaam je rot”, “Zwarte Piet is racisme” en “Zaanstad schaam je rot”.

Volgens ZaTeRa wordt hun stem niet gehoord en “rest ons niets anders dan acties te gaan voeren”. Zij vinden dat de burgemeester subsidies aan comités die intochten met Zwarte Piet organiseren direct moet stoppen.

Hamming had afgelopen dinsdag (4 oktober) alle Sinterklaas-comités uitgenodigd voor een gesprek over Zwarte Piet. ZaTeRa zegt niet uitgenodigd te zijn. Niet dat ze daar rouwig om zijn:

“Het is 5 over 12 en de tijd van leuk praten en dialoog is lang voorbij. Zwarte piet is racisme. @janhamming stop de subsidie voor intochten met zwarte piet!”

De actiegroep waarschuwt Hamming op haar Facebookpagina dat er nieuwe acties – waaronder demonstraties – worden voorbereid:

Wij hebben een samenwerking met Kozp en veel activistische kringen in Zaanstad en omstreken. De burgermeester kan kiezen voor het per direct stopzetten van de subsidie voor intochten met zwarte piet of hij kan zich schrap zetten voor eventuele Volendam scenario’s van vorig jaar bij intochten met zwarte piet

Met het Volendam-scenario wordt verwezen naar de KOZP-demonstratie vorig jaar in dat dorp die tot gewelddadige reacties van tegenstanders leidde, de demonstranten werden bekogeld en zouden ook geslagen zijn.

De leuzen voor het Stadhuis en op de brug naar de Hermitage zijn inmiddels verwijderd.

Lees ook:

Foto’s komen van de Facebook-pagina van Zaankanters tegen Racisme
Deel dit artikel:

16 reacties

 • Daan de Jong

  Dit lijkt me een gevalletje: kijken wie er achter deze organisatie zitten en een factuurtje sturen.

  Demonstreren mag, maar vernielen, bekladden en bedreigen niet. Als er kosten moeten worden gemaakt om jouw rommel op te ruimen, mogen die op jou verhaald worden.

  • Daan de Jong

   Overigens hoop ik dat Zwarte Piet nog lang Zwart blijft. Niet vanuit racistisch oogpunt (je mag hem gerust de gouden oorbellen en rode lippen afpakken), maar omdat hij/zij dan lekker onherkenbaar is en bekende kinderen kan verrassen met een persoonlijke eigenschap of verhaal. Blij dat die kinderen zijn, joh! Zwarte Piet kent ze!

 • André van Beveren

  Racisme bestaat uitsluitend in de gedachten van mensen die rassen ongelijkheid signaleren en erkennen. Kinderen kennen geen racisme, die zijn alleen maar blij met snoep en kado-tjes. Als die roepen is het steevast: “Piet, Piet”, en geen “Zwarte Piet”. De reactie van de Volendammers is uitgelokt. De protesterende groep wist hoe men daar denkt en dan zo tekeer gaan als zij dat gedaan hebben is niet handig. Ook het geweld is door deze groep uitgelokt. Heb het vanaf afstand zelf gezien.

 • Louis Dirksen

  Zoals ik eergister al zei: het wordt een hete herfst…..

 • Kees Hamster

  Je leven is…, wat je gedachten er van maken.

  Zo is het ook met de hulpen van Sinterklaas ook wel zwarte Piet genoemd die door het via beklimmen van beroete schoorstenen een zwarte kleur hebben gekregen. Totaal onschuldig lijkt mij. En hier komt het: daarna zijn het de gedachten die hier iets anders van maken (iets zien wat er niet is).

  • Erik Schaap

   Bij het beklimmen van de beroete schoorstenen hebben die Pieten dan blijkbaar ook vuurrode lippen en slavenoorbellen gekregen. Knap overigens dat ze, ondanks die beroete schoorstenen, telkenmale hun kleren schoon wisten te houden.

 • Adriaan van Tulpenbaard

  Zwart Piet is in de Amerikaanse taal ‘Black Face’ en dat is wel iets daar in Amerika. Vorige week keek ik een oude Louis de Funes film op “Tubi” geloof ik, dat ging vooraf bij een waarschuwing waar Black Face dat ze zich bij Tubi zich daarvan distantiëren of zoiets of zo. Dit was een Film uit 1975, en iedereen wist dat in 1975 Archie Bunker een karakter in een Comedy was ,Louis de Funes in een film dus, dat begreep van vroeger iedereen dus, dat hoefde je niet uit te leggen aan niemand. Dit is natuurlijk Amerika, en zelfs de Steinfeld Show zou vandaag verkeerd begrepen worden als we Jerry Seinfeld niet zo goed zouden kennen. Maar iedereen weet natuurlijk dat Seinfeld vele Surinaamse, homofiele en Joodse vrienden heeft, en het helpt natuurlijk ook dat Steinfeld zelf Joods is. Ik denk dat met al het goede en het slechte ook dit weer uit Amerika is komen overwaaien, want ik kan het me als kind niets van herinneren. Wij hadden ook Indonesische en Surinaamse kinderen op school. En verplaats je je nu eens in de ouders van deze donkerdere kinderen in 1975, die dachten toch ook dat ze het goed deden, die kun je toch niet al die jaren later toch niets verwijten. Ja er was toen ook al discriminatie en racisme maar het had niets met ‘Black Pete’ te maken dit komt regelrecht uit Amerika vandaan! Uit Amerika zeg ik je.

 • l. Boonstra

  Ik zou ze groot gelijk geven als de functie en bejegening van de Zwarte Piet nog hetzelfde was als in het begin van de jaren 60. Vele gekleurde medemensen zouden mogen willen dat hun carriere net zo in waardering en functie zou zijn gegroeid als die van de Zwarte Piet. Een onmisbare schakel zonder wie het feest niet mogelijk is. En of ze nu groen ,blauw,rood of zwart zijn het gaat er wel om dat je niet kunt zien wie het is. Maar blijkbaar willen deze anti’s graag iets als Krampus terug.

 • Arme Sint, zoveel problemen en vooroordelen over één van de meest gewaardeerde medewerkers van ons land.
  Arme kinderen die speelbal zijn van deze discussie.
  Arme Piet, die nooit meer incognito door zijn stad kan lopen.

 • Roel van der Wal

  Bah !!!! wat ’n stelletje kortzichtige bekrompen lieden die demonstranten !!! willen ze voor de zoveelste keer
  het sinterklaasfeest verstieren en verknallen voor kinderen en hun ouders deze lui zijn zelf zo racistisch !!!
  decennia lang is het nooit ’n probleem geweest ! ‘donkere’ mensen hebben nooit aanstoot genomen aan het
  feit dat Piet zwart was ! de magie van dit kinderfeest is ook verdwenen vanaf het moment dat er ‘veegpieten’
  zijn gaan rondlopen..blijf gewoon pikzwart en trek je toch geen donder aan van die idiote huichelaars ! hoop dat
  er ’n goeie tegendemonstratie op de been komt en trap ze de Zaanstreek en de rest van ’t land uit !!!!
  laat ’t gewoon weer ’n ‘ouderwets’ sinterklaasfeest worden !!

 • Kick van der Horst

  Als er maar genoeg roet op de Piet gaat is ie ( zij, hen) tenminste onherkenbaar.
  Je wilt als kind niet je buurmeisje, Tante Henny, ome Abdul en je schooljuf in een maf pakje zien rondhuppelen. Je wilt gewoon “Piiieet ” gillen en handenvol pepernoten krijgen.

  De magie en traditie van het Sinterklaasfeest moet behouden blijven.

 • Rik Romijn

  De hele wereld gaat naar de sodemieter maar laten we ons vooral druk maken over zwarte Piet….lekker boeiend.

 • Kick van der Horst

  Als mensen verdrietig worden omdat ze herinnerd worden aan het slavernijverleden van hun voorouders, kan ik daar begrip voor opbrengen. Met wat kleine aanpassingen is Piet weer de beroete held voor alle kinderen.

  Wat ik zie zijn echter doorgaans beroepsdemonstranten, reltrappers en radicalen die er op uit zijn koste wat kost en met geweld en bedreigingen een kinderfeest ( en een traditie die duizenden jaren verder teruggaat dan het Sinterklaas verhaal van een Amsterdamse schoolmeester) te verzieken.

  Vast zelf nooit iets in hun schoen gehad van Sinterklaas….

 • Plien vd Berg

  Helemaal mee eens; je als politieke partij op Facebook zetten maar fijn anoniem blijven. straten bekladden maar natuurlijk niet overdag; bij het stadhuis had dat makkelijk bij daglicht gekund maar ja.. als je zo ergens voor staat laat je dan ook zien!

 • Jeroen Buijs

  Waar ik “bang” voor ben: over 2 jaar zijn er geen zwarte pieten meer, behalve dan in de huiselijke kring. Racisme en discriminatie zijn in de politiek en in de maatschappij dan nog net zo erg; en is er nog een grotere verwijdering tussen platteland en stad. Tussen mensen die het zogenaamd “beter weten” en mensen die ‘dom’ zijn.
  Het probleem los je niet op met symbool politiek en met schreeuwen. Je zal toch echt met elkaar in gesprek moeten gaan en je proberen in te leven in elkaars gevoelens vanuit een positieve levenshouding. Succes daarmee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *