‘Zaankanters Tegen Racisme’ blijft actie voeren tegen Zwarte Piet

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft ‘Zaankanters Tegen Racisme’ (ZaTeRa) op verschillende plekken in de Zaanstreek leuzen aangebracht tegen de aanwezigheid of het propageren van Zwarte Piet.

De groep was actief bij bij speeltuinvereniging Blok in Krommenie, bij de studio van RTV Zaanstreek, in Zaandijk langs de route van de intocht en op de Burcht in Zaandam waar stichting Sinterklaas comité Zaanstad een intocht organiseerde.

Volgens de tekst op de Facebook-pagina van ZaTeRa maken deze organisaties

“zich schuldig aan het in stand houden van de racistische karikatuur zwarte piet.

#zwartepietisracisme 📣

Bij de Sint-evenementen in Krommenie en Zaandam zijn nadrukkelijk Zwarte Pieten ingezet. Of dat ook in Zaandijk het geval was, is ons niet bekend (we zagen een roetveegpiet). Dat hadden we graag willen vragen. Ook zijn we benieuwd wat de actiegroep nog meer gaat doen en waarom ze anoniem opereren. Waarom RTV Zaanstreek beschuldigd werd, is onduidelijk. Sowieso zouden we graag willen weten van ZaTeRa waarom ze het een goed idee vinden om een nieuwsmedium aan te vallen.

Kees Klinkenberg, hoofdredacteur bij RTV Zaanstreek, zegt geen idee te hebben waar de omroep doelwit van ZaTeRa is.

Vorig jaar voerde ‘Zaankanters Tegen Racisme’ onder meer actie tegen winkeliers Krommenie die afbeeldingen van Zwarte Piet in de etalage hadden. ZaTeRa spoot teksten op de stoep van winkeliers, medewerkers werden dwingend aangesproken en er werden foto’s van ‘foute’ etalages gemaakt die via sociale media gedeeld werden. Allemaal anoniem.

Op Facebook staat ook: “voor iedereen die zwarte piet uit de Zaanstreek wilt kicken, neem contact met ons op en kom in actie!” Nu is De Orkaan geen actiegroep, maar contact wilden we wel. Dat viel nog niet mee, de groep is anoniem, maar onze vraag “is er iemand die vragen kan beantwoorden” werd wel gelezen (maar niet beantwoord). Na enig aandringen volgde een soort van weigering: “Je krijgt morgen een statement”.

Wij willen helemaal geen ‘statement’, wij willen antwoord op vragen.

Foto’s komen van de Facebook-pagina van de actiegroep. Boven leuzen op betonnen afzettingen op de Burcht. Onder de acties in Zaandijk, bij RTV Zaanstreek, in Krommenie en Zaandijk.

UPDATE: Harrie van der Laan van de Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV) heeft vragen aan B&W van Zaanstad over de actie gesteld, hij wil weten of de veroorzakers van deze ‘vernieling’ niet door de politie moeten worden aangehouden en bijvoorbeeld de schade zouden moeten vergoeden.

UPDATE 2 : Schaamte-kruistocht van ‘Zaankanters Tegen Racisme’

Zaandijk, voor het Zaanse Bakkertje
Voor de studio van RTV Zaanstreek
Bij speeltuinvereniging Blok in Krommenie
Foto van Sinterklaascomité Zaanstad voorzien van bekruiste Zwarte Piet
Op het fietspad (onder Provincialeweg Wormerveer?)
Deel dit artikel:

12 reacties op ‘Zaankanters Tegen Racisme’ blijft actie voeren tegen Zwarte Piet

 1. R. de Vries schreef:

  Iedereen mag protesteren van mij, maar de boel bekladden lijkt mij niet de manier. Laat deze “helden”, die zich schuil houden in het duister en onbereikbaar zijn achter een facebookpaginaatje, de rekening van het schoonmaken maar uiteindelijk (als ze geïdentificeerd zijn) krijgen.

 2. Kees Hamster schreef:

  Er blijven altijd mensen die niet weten dat Zwarte Piet zwart is geworden door de roet de schoorsteen. Heeft dus geheel niets met racisme te maken….

 3. Fred Jak schreef:

  Wat een triestigheid zo’n reactie op een kinderfeest waar geen enkel onvertogen woord valt en alleen blije kindjes zijn. En dat natuurlijk altijd anoniem. Tja zo gaat het blijkbaar in Nederland, elke idioot mag andersmans spullen bekladden, zonder uiteraard een gesprek aan te gaan, maar altijd ’s nachts en anoniem.

 4. P van Oorschot schreef:

  Jammer dat als ze aangesproken worden door een beveiliger dat ze niet reageren, gelukkig was gemeente snel met verwijderen en is het Sinterklaasfeest met veel blijde kindjes gevierd volgens de traditie als erfgoed!

 5. Kees Hamster schreef:

  Je leven is…

  Dat wat je gedachten er van maken…

 6. Jon Smak schreef:

  Zij die gediscrimineerd willen worden zullen zich gediscrimineerd voelen…

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.