Zaanstad geeft geen subsidie meer aan Sinterklaascomités die traditionele Pieten gebruiken bij hun intochten of andere activiteiten. Alleen roetveegpieten worden gesubsidieerd.

Roetveegpieten moeten aan specifieke voorwaarden voldoen: “Ze hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. De handschoenen en maillots van de Pieten zijn niet zwart, maar afgestemd op de kleurstelling van het Pietenpak. Het haarwerk is niet uniform maar divers, het varieert van lang, krullend, steil tot kort. De Pieten dragen ook geen gouden oorringen en hebben geen rode lippenstift op.”

Dat staat in de nieuwe verordeningen die Zaanstad deze week heeft gepubliceerd. De veranderingen zijn het gevolg van de motie ‘Sinterklaas en Pieten’ die in november 2022 door de gemeenteraad is aangenomen.

Ook andere vormen van betrokkenheid zijn aan de regels gebonden. Burgemeester Hamming en wethouders zullen niet aanwezig zijn bij sinterklaasintochten waar Zwarte Pieten aanwezig zijn. Sinds 2019 is de Sint overigens niet meer officieel verwelkomd door de burgemeester.  

In de motie werd benadrukt dat Zaanstad een inclusief Sinterklaasfeest wil voor alle kinderen en waardoor er geen financiële steun verleend kan worden aan intochten met traditionele Zwarte Pieten. Deze voldoen namelijk niet aan de richtlijnen van de Kinderombudsman en het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens. De gemeente volgt daarmee de lijn van de NTR.

De gemeente kan geen intochten met Zwarte Pieten verbieden. Ten minste één Sinterklaascomité heeft al aangegeven dat zij hun eigen intocht met Zwarte Pieten zullen organiseren, zonder de steun van de gemeente. In 2022 waren bijvoorbeeld traditionele Pieten aanwezig bij intochten in Westzaan, Assendelft en Krommenie.

ZaTeRa/KOZP

In de motie wordt Zaanstad ook opgeroepen “intochtcomités, winkeliersverenigingen en andere organisatoren om een veilige en inclusieve viering te organiseren voor alle kinderen.”

De actiegroep ‘Zaankanters Tegen Racisme’ (ZaTeRa) gaat samen met ‘Kick Out Zwarte Piet’ (KOZP) in mei een bijeenkomst organiseren om met de intochtcomités in gesprek te gaan. 

Lees ook:

Intocht Westzaan 2022 (De Orkaan)

Door Nick Boeske