Geen subsidie voor Zwarte Piet in Zaanstad (& audio 🔈)

Zaanstad geeft geen subsidie meer aan Sinterklaascomités die traditionele Pieten gebruiken bij hun intochten of andere activiteiten. Alleen roetveegpieten worden gesubsidieerd.

Roetveegpieten moeten aan specifieke voorwaarden voldoen: “Ze hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. De handschoenen en maillots van de Pieten zijn niet zwart, maar afgestemd op de kleurstelling van het Pietenpak. Het haarwerk is niet uniform maar divers, het varieert van lang, krullend, steil tot kort. De Pieten dragen ook geen gouden oorringen en hebben geen rode lippenstift op.”

Dat staat in de nieuwe verordeningen die Zaanstad deze week heeft gepubliceerd. De veranderingen zijn het gevolg van de motie ‘Sinterklaas en Pieten’ die in november 2022 door de gemeenteraad is aangenomen.

Ook andere vormen van betrokkenheid zijn aan de regels gebonden. Burgemeester Hamming en wethouders zullen niet aanwezig zijn bij sinterklaasintochten waar Zwarte Pieten aanwezig zijn. Sinds 2019 is de Sint overigens niet meer officieel verwelkomd door de burgemeester.  

In de motie werd benadrukt dat Zaanstad een inclusief Sinterklaasfeest wil voor alle kinderen en waardoor er geen financiële steun verleend kan worden aan intochten met traditionele Zwarte Pieten. Deze voldoen namelijk niet aan de richtlijnen van de Kinderombudsman en het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens. De gemeente volgt daarmee de lijn van de NTR.

De gemeente kan geen intochten met Zwarte Pieten verbieden. Ten minste één Sinterklaascomité heeft al aangegeven dat zij hun eigen intocht met Zwarte Pieten zullen organiseren, zonder de steun van de gemeente. In 2022 waren bijvoorbeeld traditionele Pieten aanwezig bij intochten in Westzaan, Assendelft en Krommenie.

ZaTeRa/KOZP

In de motie wordt Zaanstad ook opgeroepen “intochtcomités, winkeliersverenigingen en andere organisatoren om een veilige en inclusieve viering te organiseren voor alle kinderen.”

De actiegroep ‘Zaankanters Tegen Racisme’ (ZaTeRa) gaat samen met ‘Kick Out Zwarte Piet’ (KOZP) in mei een bijeenkomst organiseren om met de intochtcomités in gesprek te gaan. 

Lees ook:

Intocht Westzaan 2022 (De Orkaan)

Door Nick Boeske

Deel dit artikel:

16 reacties

 • Louis Dirksen

  Wordt dit de “nog” discussie of de “al” discussie over ZP?

  Want discussie zal er komen….

 • l. Boonstra

  Ik vind het altijd lachen om deze discussie. Het gaat alleen maar om het kleurtje en niet over de alom aanwezige discriminatie van anders getinten. Want dat gaat gewoon door maar door deze aktiegroep wordt dat verdoezeld. Alle energie in antie Piet hadden ze beter in de bestrijding van de “Echte” discriminatie op huid en geloof kunnen steken. En vergeet niet de promotie die “ZWARTE” Piet heeft gemaakt , van boeman en dombo tot de man zonder wie het feest geen doorgang kan vinden. De Sint is niet meer de alleenheerser maar doet wat zijn adjudant hem vertelt.

 • Bert Versteeg

  Schandalig eigenlijk,dit is toegeven aan terreur.
  Sinterklaas en Zwarte Piet horen niet zo bij elkaar als Adam en Eva of Knut en Helga en dan ga je Zwarte Piet niet vervangen door allerlei surrogaat Pieten.

  • Rogier Mars

   …. en op school moet weer met de liniaal op de vingers geslagen worden, de meester met U aangesproken, de huistelefoon is voldoende, internet is nutteloos, autogordels voor slapjanussen, na een feestje kun je prima met wat drank op achter het stuur, de sigaretten moeten weer in een doosje op tafel, de notabelen maken de dienst weer uit in het dorp en 640kb RAM in de computer is voldoende voor iedereen.

   De wereld verandert, of u het leuk vindt of niet. Dit is het nieuwe normaal, kinderen vinden het prima, het feestje is hetzelfde en gedichten en surprises mogen nog steeds.

   En het staat u vrij om uzelf als zwarte piet te schminken voor uw familie en zo de “traditie” in kleine kring voort te zetten.

   Normaal reageer ik nooit, maar dat dit gezeur nu weer moet beginnen vind ik echt treurig.

 • Josefine Prenger

  1april!!!
  Zwarte Piet is GEEN racisme!

 • Ed Nieuwenhuis

  En dus toegeven aan de grote minderheid die de woke cultuur aanwakkert in Nederland! Lang leve Bij1, Afriyie en Akwasi! Wat is dit toch angstig bestuur van onze raadsleden. Triest, zo triest!

 • Kees Hamster

  Ah dit is dus men bedoeld met discriminatie,…. uitsluiten van de echte Zwarte Piet

  Dit heeft de burgemeester vast geleerd op TikTok 🙈

 • Martin Meuleman

  Sneu die volwassenen die zo vast houden aan ”tradities”. Merk aan de jongste de verbazing bij geheel zwarte pieten. De kinderen zijn echt al verder hoor. En het is pas maart.

  • Zou het kunnen dat we deze discussie moeten bezien in het licht van de gevoelens van onvrede die steeds meer de kop opsteken in de samenleving ? Aan de ene kant is er een groep waarvoor veranderingen niet snel genoeg kan gaan; Aan de andere zijde van het spectrum staan mensen die vast houden aan oude normen, waarden en tradities. Deze laatste groep zet de hakken in het zand onder het motto ’tot hier en niet verder’. Zie ook de recente verkiezingsuitslag, door de eerst genoemde groepering veelal als ‘een overwinning voor dom rechts’ aangeduid. Hetgeen de polarisatie alleen maar verder aanwakkert. Uiteindelijk zullen wij er met elkaar uit moeten komen. Begrip hebben voor elkaars standpunten is een eerste stap.

   • Ik ben het deels met je eens. Zeker in de Zwarte Pieten-discussie zie je dat het niet lijkt alsof men tot elkaar wil komen, maar eerder een stap achteruit zet, en harder schreeuwt, aan beide zijden.

    Maar het gaat, volgens mij, wat ver om de maatschappij in twee seperate groepen te verdelen, waarbinnen de leden van de betreffende groepen over alles hetzelfde denken. Je zou soms het idee kunnen krijgen dat sommigen voor een totaalpakket gekozen hebben (tegen corona-maatregelen, voor de boer, voor Zwarte Piet, tegen de wolf, bijv.), maar ik geloof niet dat de gehele samenleven zo gepolariseerd, ongenuanceerd is.

 • erica van weerden

  ik vind het klinkklare onzin dat roetveeg pieten wel mag en gewoon zwarte piet niet dan kun je beter het hele Sinterklaas feest af schaffen wat blijft er dan nog over voor die kinderen echt helemaal niks meer want er mag toch nog niks .scha die turkse feesten dan ook af want dat mag wel als dat mag moet je zwarte piet ook gewoon laten gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *