Dit jaar hebben we 11 Zaanse sinterklaas-intochten kunnen vinden. Vorig weekend kwam Sinterklaas al aan in de Zaanstreek. Dit weekend zijn er intochten in Jisp, Wormerveer, Zaandijk en Oostknollendam.

Hebben we een Sint-intocht of evenement gemist? Mail het ons.

Assendelft

Op vrijdag 24 november en zaterdag 25 november kun je kijken waar Sinterklaas slaapt en de Pieten al hun cadeaus inpakken. Het Sinterklaashuis, aan de Dorpsstraat 370, is op vrijdag van 16.00 – 19.00 uur open en op zaterdag van 10.00 – 13.00 uur. De toegang bedraagt € 2,50. Op zaterdag is er ook een Sinterklaas lichtjesintocht in Waterrijk, Assendelft. De lichtjestocht is van 18.00 – 21.00 uur en start aan de Omweg bij het basketbalveld.

Jisp

Op zaterdag 25 november vindt de Sinterklaasintocht in Jisp plaats. Meer informatie volgt nog.

Koog aan de Zaan

Op vrijdag 1 december komt Sinterklaas op bezoek in buurtcentrum De Vuister. Rond 16.00 uur wandelt hij het buurtcentrum binnen. Samen met alle (klein)kinderen zal hij een potje bingo gaan spelen. Deelname kost € 2,00 en vooraf aanmelden is gewenst. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.

Krommenie

Op zaterdag 25 november van 11.00 – 16.00 uur is het Sinterklaashuis in Krommenie geopend. Het logeeradres van de Sint aan de Dr. Kuyperkade is te bezoeken voor € 2,50.

Sinterklaas Het Blok 2019

Oostknollendam

Op zondag 26 november komen Sinterklaas en zijn pieten aan bij het Dorpshuis in Oostknollendam. De Sinterklaasintocht is van 12.00 – 15.00 uur. De start is om 12.00 uur bij de kade Humpy Dumpy (noordzijde dorp), met vervolgens een optocht door het dorp en zingen in het Dorpshuis.

Op zaterdagochtend 2 december is er Pietengym in sportzaal ’t Hop in Oostknollendam. Van 09.00 – 09.30 uur voor kinderen tot 4 jaar, van 09.45 – 10.15 uur voor kinderen van 4 tot 8 jaar en van 10.30 – 11.00 uur voor kinderen van 8 jaar en ouder.

Westzaan

Pietendisco in dorpshuis De Kwaker op vrijdag 24 november. Van 18.00 – 19.15 uur kunnen kinderen van 3 tot 7 jaar dansen met de Pieten. De toegang bedraagt € 2,50 (incl. limonade en wat lekkers). Aanmelden aanmelden kan bij Denise (06-27512986). Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.

Op zaterdag 25 november opent het Sinterklaas Museum Westzaan weer de deur. O kom er eens kijken! Jong en oud, iedereen kan weer de unieke sinterklaasverzameling bewonderen. Dit jaar heeft de expositie het thema ‘Snoepgoed van de Sint: één en al historie’. Er wordt informatie geven over specifieke sinterklaaslekkernijen. Van suikerbeest mallen, tot speculaas mallen een letter van banket of een chocoladeletter en natuurlijk niet te vergeten de marsepein. Het museum is open van 12.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Ook te bezoeken op 26 november en 1 t/m 3 december. Locatie: Zuideinde 281, Westzaan.

Sinterklaas Museum Westzaan

Op zaterdag 2 december komt Sinterklaas voorlezen in ‘t Reghthuys, aan Kerkbuurt 35. Vanaf 14.00 uur zijn alle kinderen en hun ouders welkom in de Sinterklaaskamer in ‘t Reghthuys. De toegangsprijs is € 5,00 incl. koffie, limonade en pepernoten.

Zolder ’t Reghthuys Westzaan 2022

Wormerveer

Op zaterdag 25 november zetten de Sint en zijn Pieten weer voet aan wal in Wormerveer. Rond 14.00 uur legt de Stoomboot aan in de Zaanbocht. Daarna zal Sinterklaas op het balkon van ‘De Jonge Prins’ welkom worden geheten door de burgemeester voor één dag. Rond 14.45 uur zal Sinterklaas op zijn trouwe schimmel ‘O zo Snel’ beginnen aan zijn rondtoer. Dit jaar gaat de Sinterklaasoptocht door Wormerveer Noord.

Zaandam

Tijdens de Sinterklaasperiode kun je in het Zaans Museum een uniek inkijkje krijgen in de Speculaas- en Chocoladefabriek van Sint. Tot en met dinsdag 5 december kunnen kinderen de bakkers van de Sint helpen met de verpakkingen terug te vinden. Stiften, verf en stickers in de aanslag want de Sint heeft alle handjes nodig om de verpakkingen op tijd te versieren. Kaartjes kosten € 3,50. Locatie: Schansend 7, Zaandam.

Op zondag 26 november is er een groot Sinterklaasfeest in sporthal De Struijck in de Rosmolenwijk. De middag is van 14.00 – 16.00 met een stormbaan, chocolade letter versieren, spelletjes en natuurlijk het verwelkomen van Sinterklaas. Na afloop ontvangen de kinderen een verrassing. Kaarten kosten € 5,00 (beperkt beschikbaar aan de deur). Locatie: Professor Struijckenstraat 19, Zaandam.

Zaandijk

Sinterklaas Sinterklaas brengt ook dit jaar een bezoek aan Zaandijk en wel op zaterdag 25 november. Om 17.00 uur zal de Sint starten bij de AAK (Valkstraat/Kreeftstraat) en vervolgens door Zaandijk gaan met als eindbestemming de parkeerplaats achter de SPAR. Sinterklaas vindt het gezellig als er langs de route mensen komen zwaaien en als de vlag uithangt. Er zal snoepgoed in zakjes worden uitgedeeld, waarbij ook wordt gedacht aan glutenvrij snoepgoed.

Op zondag 26 november organiseert De Zaansche Molen voor kinderen (3 t/m 8 jaar) ‘Sint en het verdwenen kruis’. Bakkers Ka en Det, werkzaam in Meelmolen De Bleeke Dood, staan voor een raadsel: wat is er mis met hun pepernoten? Kinderen worden uitgenodigd om deel te nemen aan dit raadsel en mogelijk een cruciale rol te spelen bij het oplossen ervan. Als het bakken in meelmolen De Bleeke Dood niet lukt, is er gelukkig nog een plek waar we de oplossing kunnen vinden: De Huisman. Hier zijn ook twee bakkers actief, namelijk Krent en Bol. De kinderen worden uitgenodigd om actief deel te nemen, want met hun hulp kunnen we ook hier het mysterie van de mislukte pepernoten oplossen. Er zijn 2 tijdsblokken: van 13.00 – 14.00 uur en van 14.00 – 15.00 uur. Deelname kost € 7,50 en aanmelden kan via het aanmeldformulier. Locatie: Lagedijk 28, Zaandijk.


Tekst: De Orkaan Redactie, bronnen en afbeeldingen: websites verschillende Sinterklaascomités, foto’s: Orkaan Archief