De organisatoren van intochten van Sinterklaas hebben Zwarte Piet massaal in de ban gedaan. Het Sinterklaas-comité in Westzaan beweegt richting roetveegpiet maar is nog niet helemaal om. Bij de intocht vandaag waren er zowel roetveegpieten als zwarte Pieten. Het werd één groot feest voor jong en oud.

Rond 16.00 uur vertrok de stoet vanaf het parkeerterrein van de voormalige Wereldkeuken in Westzaan. En wij mochten achteraan de stoet meerijden door heel Westzaan. Vanaf de Veldweg, de Overtoom en het Zuideinde richting dorpshuis De Kwaker. Op de route stonden ondanks het regenachtige weer heel veel kinderen de Sint en zijn pieten op te wachten. De pieten deelden pepernoten uit en de bewoners zorgden voor drankjes. Er werden shotjes, glühwein en warme chocolademelk met rum uitgedeeld, zodat de Pieten weer een beetje konden doorwarmen.

De praalwagens en pieten zelf waren versierd met verlichting. Toen de schermer inviel kwamen de laserlichten en rookmachine helemaal tot hun recht. Daarnaast hadden veel inwoners van Westzaan hun huizen mooi versierd en op verschillende plekken stonden er vuurkorven. Met de muziek van de DJ-Pieten en Marcel Kramer zat de sfeer er helemaal goed in in de langste intocht van de Zaanstreek.

Via onder andere de Watermolenstraat, Nauernasche Vaart en de Kerkbuurt kwamen de Sint en zijn pieten rond 19.30 uur aan bij de Grote Kerk. Wij hebben enkele zwarte pieten horen fluisteren dat dit het laatste jaar is dat zij meelopen met de intocht. Het lijkt erop dat er vanaf 2024 alleen nog roetveegpieten naar de intochten in Zaanstad komen.

Op 2 december tussen 14.00 en 16.00 leest de Sint voor in het Regthuys. Opgeven en meer informatie op de website van Sint Westzaan.

Bijdrage door Michel Schermer