Vanaf 21 februari zijn de aanslagen voor de gemeentelijke belasting verstuurd. Op een aantal aanslagen ontbreekt de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken). Die heb je nodig om bezwaar indienen. Is die veel hoger dan vorig jaar of hoger dan die van de buren is dat een optie (lager kan natuurlijk ook… dan zouden wij niks doen).*

* UPDATE: volgens Zaanstad zijn in sommige gevallen alleen de aanslagen ‘Afvalstoffen- en Rioolheffing’ verstuurd en zijn voor 10 procent van de aanslagen geen OZB en WOZ bekend wegens achterstanden.

Klopt het dat de WOZ er soms niet op staan? Ja, dat klopt. Zaanstad: “Geen zorgen. Dit betekent dat de taxatie in Zaanstad nog niet helemaal klaar is. U hoeft ons niet te bellen of te mailen. We zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk uw (aanvullende) aanslag ontvangt.”

Bezwaren

Hoe komt het? De woordvoerder van wethouder Stephanie Onclin (VVD, economie) van Zaanstad:

“In 2023 heeft landelijk een aanzienlijke toename plaatsgevonden (meer dan verdubbeling) aan ingediende WOZ-waarde bezwaren, dit is ook de situatie voor de gemeente Zaanstad. Als gevolg van deze toename en de beschikbare capaciteit is helaas voor ca. 10% van de woningen/bedrijven vertraging in de waardevaststelling ontstaan. Het streven is om medio april 2024 de achterstand te hebben ingelopen.”

Wie het niet eens is met WOZ-waarde kan met de gemeente in gesprek over de WOZ-waarde. U bent van harte welkom op het stadhuis. Hier kan je een afspraak maken. Zaanstad raadt nadrukkelijk af “een no cure no pay bureau in te schakelen”. Die zorgen bij de gemeente voor vertraging en bovendien kost het de gemeente geld. Ook is het mogelijk om online bezwaar te maken via de digitale belastingbalie (maar dan moet je dus wel die waarde weten).

Al in 2016 publiceerden we Wat is mijn WOZ-waarde? En die van de buren? Daar verwezen we naar het WOZ-waardeloket waar je het verloop (nu 2021-2023) van je WOZ-waarden (en die van de buren) kon bekijken. Dat kan nog steeds.

Door Piet Bakker. Bronnen: website en contact Zaanstad, WOZ-waardeloket, eerder nieuws op De Orkaan, tip van lezer. Foto: De Orkaan (Zaanstad raadt af via een bureau bezwaar te maken).