Als laatste tekent het Sinterklaascomité Westzaan het convenant om ‘veilige en plezierige’ Sinterklaasintochten te organiseren. Het comité was al langer ‘om’, maar van ondertekening kwam het nog niet omdat bij de laatste intocht nog niet alle Pieten ‘roetveeg-proof’ waren.

Vorig jaar was al afgesproken dat bij de komende intocht alleen roetveegpieten aanwezig zijn. Toen werd ook al duidelijk dat het comité de uitgangspunten van het convenant onderschrijft.

Westzaan heeft inmiddels bij de gemeente kenbaar gemaakt klaar te zijn om een krabbel onder het convenant te zetten. Er wordt gekeken naar een geschikt moment, mogelijk ergens in de zomer. Aan De Orkaan laat het comité weten dat de medewerkers zich nu willen focussen op het organiseren van “het leukste sinterklaasfeest van de Zaanstreek”.

Het convenant werd eerder al ondertekend door de andere Sinterklaascomités, de gemeente, Zaankanters Tegen Racisme (ZaTeRa) en Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Afgesproken is dat de intochten de NTR-richtlijn volgen met Pieten die roetvegen op hun gezicht hebben. Ook zijn er afspraken over variatie in stijl en lengte van het haarwerk en zijn kenmerken als oorringen in de ban gedaan.

Door Di-Lan Sun. Bronnen: Sinterklaascomité Westzaan en eerdere berichtgeving De Orkaan