Dit jaar hebben we 11 Zaanse sinterklaas-intochten kunnen vinden. Dit weekend heeft Sinterklaas het druk en zijn er intochten in Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Zaandam, Assendelft, Oostzaan en Wormer. In het weekend daarop zijn er nog vier intochten.

Hebben we een Sint-intocht of evenement gemist? Mail het ons.

Assendelft

Op zondag 19 november komt Sinterklaas aan in Assendelft. Om 13.00 uur vertrekt de stoet met de Sinter en zijn pieten bij de Pastorie van de R.K. Kerk st. Odulphus. Via de Dorpsstraat, Hornlaan, Beemsterstraat  en Delftlaan komen zij rond 14.00 uur aan op het Koppieplein, Dorpsstraat 350. Vanaf 13.30 uur is er op het plein een groots spektakel voor de kinderen met dans en muziek, een knutselhoek en pietenparcours. Ook de Glutenvrije Piet is er weer bij.

Op vrijdag 24 november en zaterdag 25 november kun je kijken waar Sinterklaas slaapt en de Pieten al hun cadeaus inpakken. Het Sinterklaashuis, aan de Dorpsstraat 370, is op vrijdag van 16.00 – 19.00 uur open en op zaterdag van 10.00 – 13.00 uur. De toegang bedraagt € 2,50. Op zaterdag is er ook een Sinterklaas lichtjesintocht in Waterrijk, Assendelft. De lichtjestocht is van 18.00 – 21.00 uur en start aan de Omweg bij het basketbalveld.

Jisp

Op zaterdag 25 november vindt de Sinterklaasintocht in Jisp plaats. Meer informatie volgt nog.

Koog aan de Zaan

De jaarlijkse Sinterklaasintocht in Koog aan de Zaan vindt plaats op zaterdag 18 november. Om 14.00 uur komt Sinterklaas aan op de Raadhuisstraat aan onder het Coentunnelviaduct. Op het podium op het Kerkplein worden Sint en zijn pieten welkom geheten. Rond 14.45 uur start hij zijn rondrit door Koog aan de Zaan en rond 15.15 uur maakt hij een tussenstop op het Troelstraplein. Voordat Sinterklaas aankomt zullen er vanaf 13.30 uur op het Kerkplein alvast gezellige sinterklaasliedjes worden gedraaid onder leiding van de Muziekpiet.

Krommenie

De Sinterklaasintocht in Krommenie vindt plaats op zaterdag 18 november. Sinterklaas komt rond 15.30 uur met de boot aan bij de kade van de Vaartdijk in Krommenie. Er worden liedjes gezongen en uiteraard heeft Sinterklaas een goed woordje voor alle aanwezigen. De pieten delen strooigoed uit en nemen mooie tekeningen in ontvangst voor Sinterklaas. De stoet met zo’n 100 pieten en 10 – 15 wagens vertrekt vanaf de kade aan de Vaartdijk door het centrum van Krommenie naar het Rosariumplein. Daar staat een podiumwagen en wordt er nog even een feestje van gemaakt met de pieten en Sinterklaas.

Op woensdag 22 november van 13.00 – 17.00 uur en zaterdag 25 november van 11.00 – 16.00 uur is het Sinterklaashuis in Krommenie geopend. Het logeeradres van de Sint aan de Dr. Kuyperkade is te bezoeken voor € 2,50.

Sinterklaas Het Blok 2019

Oostknollendam

Op zondag 26 november komen Sinterklaas en zijn pieten aan bij het Dorpshuis in Oostknollendam. De Sinterklaasintocht is van 12.00 – 15.00 uur. De start is om 12.00 uur bij de kade Humpy Dumpy (noordzijde dorp), met vervolgens een optocht door het dorp en zingen in het Dorpshuis.

Op zaterdagochtend 2 december is er Pietengym in sportzaal ’t Hop in Oostknollendam. Van 09.00 – 09.30 uur voor kinderen tot 4 jaar, van 09.45 – 10.15 uur voor kinderen van 4 tot 8 jaar en van 10.30 – 11.00 uur voor kinderen van 8 jaar en ouder.

Oostzaan

De Sinterklaas Commissie in Oostzaan heeft na vele jaren de organisatie van de jaarlijkse intocht van Sinterklaas overgedragen aan het Comité Oostzaanse Evenementen. Op zondag 19 november komt Sinterklaas aan in Oostzaan. Op de parkeerplaats van Sporthal Oostzaan wordt vanaf 13.15 uur verzameld. Na de intocht is er tot 17.00 uur een feestelijk welkom voor Sinterklaas in de sporthal.

Oostzaan 2022 (De Orkaan)

Westzaan

Sinterklaas komt naar Westzaan op zaterdag 18 november. De stoet vertrekt om 16.00 uur via de Veldweg, Overtoom naar het Zuideinde. De intocht gaat vervolgens door Westzaan en eindigt in de Kerkbuurt. Het is niet toegestaan om in de stoet mee te lopen of te fietsen, achter de stoet aansluiten is wel toegestaan.

Op zaterdag 2 december komt Sinterklaas voorlezen in ‘t Reghthuys, aan Kerkbuurt 35. Vanaf 14.00 uur zijn alle kinderen en hun ouders welkom in de Sinterklaaskamer in ‘t Reghthuys. De toegangsprijs is € 5,00 incl. koffie, limonade en pepernoten.

Zolder ’t Reghthuys Westzaan 2022

Wormer

Op zondag 19 november om 14.00 uur komt Sinterklaas aan in Wormer. Vanaf 13.30 uur start de Grote Sinterklaasshow op het evenemententerrein Groene Wig.

Wormerveer

Op zaterdag 25 november zetten de Sint en zijn Pieten weer voet aan wal in Wormerveer. Rond 14.00 uur legt de Stoomboot aan in de Zaanbocht. Daarna zal Sinterklaas op het balkon van ‘De Jonge Prins’ welkom worden geheten door de burgemeester voor één dag. Rond 14.45 uur zal Sinterklaas op zijn trouwe schimmel ‘O zo Snel’ beginnen aan zijn rondtoer. Dit jaar gaat de Sinterklaasoptocht door Wormerveer Noord.

Zaandam

Stichting Sinterklaascomité Zaanstad organiseert op zaterdag 18 november de intocht van Sinterklaas op de Burcht in Zaandam. De boot komt aan op de Prins Hendrikkade. Het Sinterklaasfeest is van 14.00 – 16.00 uur en wordt weer een groot feest. De Glutenvrije Piet is er dit jaar ook weer bij.

Tijdens de Sinterklaasperiode kun je in het Zaans Museum een uniek inkijkje krijgen in de Speculaas- en Chocoladefabriek van Sint. Vanaf zaterdag 18 november t/m dinsdag 5 december kunnen kinderen de bakkers van de Sint helpen met de verpakkingen terug te vinden. Stiften, verf en stickers in de aanslag want de Sint heeft alle handjes nodig om de verpakkingen op tijd te versieren. Kaartjes kosten € 3,50. Locatie: Schansend 7, Zaandam.

Zaandijk

Sinterklaas Sinterklaas brengt ook dit jaar een bezoek aan Zaandijk en wel op zaterdag 25 november. Om 17.00 uur zal de Sint starten bij de AAK (Kreeftstraat) en vervolgens door Zaandijk gaan met als eindbestemming de parkeerplaats achter de SPAR. Sinterklaas vindt het gezellig als er langs de route mensen komen zwaaien en als de vlag uithangt. Er zal snoepgoed in zakjes worden uitgedeeld, waarbij ook wordt gedacht aan glutenvrij snoepgoed.


Tekst: De Orkaan Redactie, bronnen en afbeeldingen: websites verschillende Sinterklaascomités, foto’s: Orkaan Archief