Zwarte piet uit de etalage?

‘Wij vertegenwoordigen de wet niet. Wij leven de wet na. Racisme is verboden volgens onze wet.’ We ‘spreken’ met Zaankanters tegen racisme via Messenger.

Wie er achter de knoppen zit(ten) weten we niet want de actiegroep is anoniem: ‘de reden hiervoor is dat het erg gevaarlijk is om in de Zaanstreek voor je mening uit te komen.’

We hebben ze benaderd omdat we van verschillende ondernemers in Krommenie te horen kregen dat ze zich nogal geïntimideerd voelen door de groep. Zo spoten ze teksten op stoep van winkeliers waarbij een ouderwetse afbeelding van piet zichtbaar was in de winkel of in de etalage. Winkeliers en hun medewerkers werden dwingend aangesproken en er werden foto’s van ‘foute’ etalages gemaakt die breed via sociale media gedeeld werden. De anonimiteit die de groep zelf graag borgt, geldt kennelijk niet voor degenen die zij als dader zien. 

We belden met Wanda Swart van La Vintage. Via de Facebookpagina van Zaankanters tegen Racisme wordt haar winkel in tweedehands spulletjes in de etalage gezet. (Dat de anonieme fotografe zichzelf daarbij in de etalageruit fotografeerde was waarschijnlijk een ongelukje). 

Hoewel Wanda er niet op zit te wachten nog meer in de schijnwerpers van de actiegroep te komen, vindt ze het wel belangrijk om haar verhaal te doen: 

‘Ik heb een winkel voor mensen met een kleine portemonnee en bij mij is iedereen welkom. In mijn etalage hangen dan ook witte pieten, en ik vind dat een traditie met zijn tijd mee moet. Maar ik verkoop tweedehands en vintage. Daarbij liggen er ook pietenpakjes en Sinterklaasspeelgoed waarbij er op de verpakking nog een ouderwetse piet staat.’ 

Je zou de spullen uit de verpakking kunnen halen en de labels eraf kunnen knippen? 

‘Ja, dat heb ik overwogen, maar ik zie het ook als vintage. Als iets dat gaat verdwijnen. Waar het mij om gaat is dat er een vrijwilligster in mijn winkel dwingend wordt aangesproken dat ‘het weg moet en racisme is.’ Het kwam bedreigend over, het zuigt alle lucht uit een periode die feestelijk zou kunnen zijn. Daarbij is het niet prettig praten met je rug tegen de muur.’ 

Wij vragen Zaankanters tegen racisme of ze zich kunnen voorstellen dat hun acties intimiderend overkomen:

‘Als je in 2020 nog steeds niet op de hoogte bent van dat zwarte piet racisme is en dat het mensen kwetst dan kies je duidelijk voor het niet naar je medemens luisteren. Wat zwarte mensen zeggen over hoe ze zich voelen interesseert je dan niet. Een simpele stoep krijt actie op openbare grond confronteert mensen met hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als zij die verantwoordelijkheid niet willen nemen dan is dat vervelend maar niet intimiderend. Wij zijn een actiegroep die alleen vredige methoden hanteren. Wij zijn er niet op uit mensen te intimideren.’

Maar jullie zijn ook naar mensen toegestapt? 

‘Als zij die verantwoordelijkheid niet willen nemen dan is gewezen worden op wat je in je winkel laat zien vervelend maar niet intimiderend.’

Uit hoeveel mensen de actiegroep bestaat blijft vaag: 

‘we kunnen dat niet precies zeggen. Een activisten groep bestaan uit verschillende mensen verschillende activiteiten en verschillende betrokkenheid. De een spuit krijt, de ander schrijft brieven. De groep groeit wel hard. Sommigen hebben overleg met de burgermeester over de intochten.’ 

De burgemeester laat desgevraagd weten dat hij geen overleg voert met de groep. Daarbij meldt hij: 

‘Wij zijn voor een respectvolle dialoog.  Die faciliteren wij en juichen wij toe. Uiteraard keuren wij elke vorm van geweld en intimidatie af en raden mensen aan die zich bedreigd voelen hier altijd aangifte van te doen.’

De acties van Zaankanters tegen racisme vallen alleen wel binnen de wet en binnen de vrijheid van meningsuiting laat hij weten: 

‘Als mensen hun mening uiten d.m.v. spuitkrijt (dat uit zichzelf weer verdwijnt), is dat niet strafbaar. Hoewel onze APV een verbod kent op plakken en kladden, valt dit daar niet onder. We mogen de vrijheid van meningsuiting niet beperken of het nu gaat om voor- of tegenstanders van een bepaald onderwerp.’

‘Hebben de winkeliers recht op een andere mening?’ vragen we de actiegroep: 

‘Wij vertegenwoordigen de wet niet. Wij leven de wet na. Racisme is verboden volgens onze wet. We hebben politie en rechters die de wet handhaven. Wij hebben kritiek op hoe het gaat en dat mag ook volgens de wet.’

Racisme is verboden. De actiegroep stelt dat zwarte piet racisme is. Maakt dat zwarte piet in etalages verboden? 

‘Dat is een retorische vraag. Zou zwarte piet als afbeelding verboden moeten zijn, is de vraag hier.’ 

We stellen de vraag aan burgemeester Hamming: ‘Mag een winkelier zwarte piet in zijn etalage tonen?’ Het antwoord is kort maar krachtig: 

‘Ja.’

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Irene Buitendijk

  Ik wordt hier zó moe van…😒

  • Anne Bijlstra

   Dat is precies het gevoel dat memsen hebben, die dagelijks racisme meemaken.

   • hans van loo

    Dagelijkse confrontatie met racisme ? Kom nou toch.
    Is het zo lekker om je in de slachtofferrol te wentelen?
    Het lijkt er stellig op.

    • Suzanne Serton

     Hans, jij en ik hebben geen idee hoe het is om als gekleurd persoon hier rond te lopen. We kunnen dus al helemaal niet oordelen over die ervaring.

     Ik ging vorig jaar boeken kopen en dacht, bij wijze van experiment,:”Stel nou dat ik een donkergekleurd persoon was, welk boek zou ik voor mijn kind kiezen?”

     Er was geen enkel boek met een donker kindje in die schappen te vinden. Je ziet het niet tot je het ziet.

     Probeer je eens wat vaker in een ander te verplaatsen hans ipv over een andere te oordelen. Zo kom je tot nieuwe inzichten.

 • David Sluis

  Ik verafschuw racisme, en vele andere maatschappelijke misstanden. Ik mis alleen de link tussen racisme en zwarte piet bij het lezen van het volgende gefundeerde artikel. https://www.hpdetijd.nl/2020-11-02/zwarte-piet-was-nooit-een-slaaf/

  • Paul Hoekveld

   Wellicht heb jij nooit het genoegen gehad, zoals vele zwarte kinderen om op de lagere school op 6 december gevraagd te worden waarom ze niet op de boot naar Spanje zitten?

 • Jaap Meeuwsen

  Racisme is een groot kwaad, laat dat duidelijk zijn.

  Maar allereerst zou ik tegen dit groepje willen zeggen dat als je een beetje ballen hebt kom uit de anonimiteit. Zo zwak dit.

  Zoals jullie zelf zeggen ,
  ” Wij vertegenwoordigen de wet niet. Wij leven de wet na. Racisme is verboden volgens onze wet. We hebben politie en rechters die de wet handhaven ”

  Juist, als jullie clubje een zwarte Piet in een etalage ziet en dat racisme noemt dan hebben we daar inderdaad de gerechtelijke macht voor om dat te bepalen, dus stap naar de rechter !
  Ga niet op eigen houtje veroordelen door anderen jullie mening op te leggen.
  Het recht in eigen hand nemen is al helemaal te veroordelen.
  Ieder z’n mening en laat de rechter oordelen.

  Het is duidelijk dat er langzamerhand een ommekeer komt en dat komt zeker door deze Zwarte Pieten discussie maar we moeten wel beseffen dat dit nu eenmaal niet in een paar jaar gedaan is al zouden sommige clubjes dat wel willen.

  Het woord is altijd nog het beste gereedschap.

  Ik vraag mij opeens af wat we nu met Black Friday aanmoeten.

  • Suzanne Serton

   De jongens hebben gewoon netjes gevraagd of het weggehaald kan worden. Het was de winkelmevrouw die agressief werd door haar stem te verheffen en meteen in de aanval te gaan. “Ik haal helemaal niets weg!”

   Omdat de mevrouw op deze manier reageerde, hebben ze het op social media gezet. Het enige intimiderende aan het geval was dat de jongens groot van stuk waren.

   De betreffende etalage was behoorlijk over de top op zwarte Piet gericht. Nu is er gelukkig geen Piet in de hele winkel meer te vinden.

 • Erik Esteie

  Ik ben gelukkig geen gebruiker van de zogenaamde “asociale media” en kan me nu geen beeld vormen als de Orkaan dit meld

  “en er werden foto’s van ‘foute’ etalages gemaakt die breed via sociale media gedeeld werden.”

  Het lijkt mij dat, als er sprake is van intimidatie, dat er aangifte gedaan kan worden

  Laten we wel wezen(vind ik), het beeld van zwarte piet zoals het nu is kan niet meer, echter het bedreigen/intimideren van ondernemrs(als dit het geval is) kan ook niet door de beugel

  Ik denk dat het wat tijd nodig heeft en dan lost het probleem van de katholieke Klaas zich vanzelf op, sterker nog, van mij mag deze heilige helemaal uit ons geheugen gewist worden. Intimidatie echter is geen oplossing. Dat werkt contra productief en zorgt ervoor dat mensen de hakken in het zand zetten

  • Suzanne Serton

   De jongen hebben het gewoon netjes gevraagd, maar waren groot en de mevrouw reageerde zelf agressief. Er is niemand geïntimideerd. Dat maakt een mooi verhaal, maar is niet de waarheid.

 • Fred Blijestein

  Wanneer wordt er eens uit de slachtofferrol gekropen. Het is toch te gek voor worden dat racisme een soort van magisch woord is geworden wat bijna overal voor gebruikt gaat worden.

  • Paul Hoekveld

   Overal, overal. In dit geval ging het om de racistische karikatuur Zwarte Piet die pontificaal in etalages als reclame staat waar mensen aanstoot aan nemen. Wellicht moeten mensen die dat niet begrijpen eens uit hun “slachtofferrol” kruipen!!!

  • Suzanne Serton

   Misschien als mensen als u en ik wat vaker luisteren ipv met ons oordeel klaar staan?

 • Suzanne Serton

  Hey Paulus!

  Het linkse tuig heeft haar niet eens bedreigd, maar het gewoon aan haar gevraagd. Met mevrouw en alstublieft erbij en al. Dit hoorde ik haar gisteren zelf tegen een klant zeggen. Ze zwaren gewoon groot van stuk en dreigden wel met iets, namelijk: het online plaatsen van de etalage.

  De mevrouw en de klant waren het er trouwens over eens dat ze de jongens eigenlijk “het liefst voor hun bek had geslagen, want dit is echt belachelijk en Zwarte Piet is niet eens racistisch.”

  De jongens waren tot haar eigen verbazing (en die van de klant de ernaar vroeg) zelf niet eens gekleurd! Nee, ze waren “gewoon” Nederlands.

  Kijk, over hoe racistisch Zwarte Piet is kun je discussiëren, maar zo lang witte mensen denken dat alleen wit zijn gewoon is en andere huidskleuren geen Nederlanders kunnen zijn, is er op gebied van rasisme nog een hoop te leren voor velen.

  In de winkel heb ik trouwens geen Zwarte Piet meer kunnen ontdekken.

 • d. eijer

  Wat hebben wij het toch goed in Nederland dat wij ons hier druk om kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *