Leuzen, spandoeken en opgestoken vingers voor FvD-congresgangers (video)

De bezoekers van het congres van Forum voor Democratie op het Hembrugterrein in Zaandam werden onthaald door een 40-tal demonstranten die congresgangers onthaalden op leuzen (“Haal die nazi’s van de straat”), spandoeken (“Nee tegen Facisme) en opgestoken middelvingers.

De FvD-leden – een groot deel met de rode boerenzakdoek aan de auto – lieten zich niet onbetuigd door op hun beurt de middenvinger te laten zien en luid toeterend de demonstranten te passeren. In hun gevolg ook enkele forse tractoren met blauw-wit-rode vlagen en opschriften met boerenprotesten (“echte mensen steunen de boer” en: “STOP WEF LEUGEN KABINET”).

De demonstranten was een groenstrook naast de rotonde bij de toegangweg tot het Hembrugterrein toegewezen. Ze mochten niet naast de Taets-hallen waar het congres zelf werd gehouden.

Onder de demonstranten ook ROSA-raadsleden Hans Kuyper en Menno de Haas en Erik Schaap van het Bureau Discriminatiezaken. De Haas: “Ik sta hier als anti-fascist tegen ondermijning van de democratie. Wij gebruiken onze vrijheid van meningsuiting om te laten horen waar we het faliekant niet mee eens zijn en dat is best een lange lijst als je naar Forum kijkt: uitsluiting, racisme en fascisme, het is ondermijnen van de rechtsstaat.” Verbieden gaat De Haas overigens te ver, hij houdt het bij demonstreren.

Over belangstelling hoefde het congres niet te klagen. Als voor 10.00 waren alle parkeerplekken op het terrein zelf vol en moesten leden (alleen zij hadden toegang) op de plekken bij de winkels aan de overkant parkeren. Het congres duurt de hele dag, in de middag is er een programma waar ook niet-leden kaartjes voor kunnen kopen.


Advertentie

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Louis Dirksen

  2500 bezoekers. Hopenlijk kwamen ze allemaal om hun walging op peil te houdenā€¦.

 • Peter Bicker

  Dit wordt nu bedoeld met democratie, ook de tegenpartij de ruimte geven om in discussie te gaan zonder zoals de demonstranten extremistische leuzen te roepen. Gewoon naar elkaar luisteren en met argumenten debateren. Laat ook een ieder in zijn waarde en praat in beschaafd Nederlands met elkaar.

  • Ernst Schoute

   Eens. Helaas denkt de linkse kliek dat hun mening de absolute waarheid is en tolereert geen enkele andere mening. En dan de anderen fascisten noemen. Heel triest dat soort figuren…

   • Liam de Haas

    Zoek de paradox van tolerantie eens op zou ik zeggen

    • R vd Weerdt

     Daar is Liam weer om met zijn paradox de indruk te wekken een hoger gelijk te hebben.
     De eigengereidheid van sommige mensen vind ik nogal lollig, Liam. Maar ook knap irritant.
     En protesteer vooral naar hartelust tegen het FDV, maar pogingen die lui te verbieden gaat me veel te ver. Dus kom er maar weer in met je paradox.
     Je bent bijna een missie voor me geworden šŸ™‚

     Van wie is de uitspraak ook weer dat de nieuwe fascisten zichzelf antifascisten zullen noemen?

     • Liam de Haas

      Ik heb het nergens over een verbod… Weet je wat ook irritant is? Mensen die denken dat de positie innemen dat dit fascistische partijen verbieden een stap te ver zou gaan, alsof dat ze een beter persoon maakt. maargoed, net zoals de laatste keer zal je dat toch niet begrijpen.

      Die uitspraak is gefabriceerd alsof ie van Churchill is, maar dat is ie dus niet, het is van niemand een quote en alleen maar een verzinsel uit recentere tijden…

   • “De linkse kliek”
    Dat klinkt wat ongenuanceerd.

   • Ernst Schoute

    Altijd leuk wanneer de figuren die aangeven het met mij oneens te zijn met hun verhaal alleen maar mijn gelijk bevestigen LOL.

  • Noah Koks

   Dat hele “lekker debatteren en het beste idee zal winnen”, in andere woorden: de markt van de ideeĆ«n, is een heel leuk idee als beide partijen daadwerkelijk met argumenten komen die op feiten zijn gebaseerd en het debat met goede wil aangaan.
   Helaas blijkt keer op keer dat (extreem) rechts dat niet doet. Ze verdraaien feiten, spelen in op onderbuik gevoelens en/of liegen schaamteloos. In een debat met hen gaat het niet om het beste idee, binnen de kortste keren ben je bezig met de onzin waar zij mee komen te ontkrachten in plaats van je eigen idee naar voren te brengen.

   De wetenschap (en geschiedenis) staat simpelweg niet aan de kant van (extreem) rechts. Het is een ideologie die is gebaseerd op leugens en het in stand houden van “het oude”. Als het aan hen lag zou homoseksualiteit bijvoorbeeld nog steeds verboden zijn, maar dat kunnen ze niet meer winnen. Maar ze kunnen bijvoorbeeld wĆ©l nog steeds leugens verspreiden over trans en nonbinaire mensen, en dat doen ze ook zeker!

   Liam heeft gelijk, de paradox van tolerantie is ontzettend belangrijk en het is te bizar voor woorden dat mensen het standpunt hebben dat fascistische partijen hun haat mogen verspreiden.

   • R vd Weerdt

    Ik krijg zelden de idee dat mensen met jullie achtergrond anders debatteren dan de groep die jullie zeggen te bestrijden. Waar krijgen jullie de opvatting vandaan dat jullie wel even zullen bepalen wie fascist is en dat er geen rechter meer nodig is om een dergelijke partij tot “unerwunscht” te verklaren?
    Mogelijk verbaast het je, maar FVD en Antifa beschouw ik als vergelijkbare griezels.
    Ga maar eens een debat aan met iemand die onzin verkoopt over “oude witte mannen” en probeer de onzin daarvan eens aan te vechten door dat tegenover “jonge zwarte vrouwen” te zetten. De hypocrisie komt er dan in alle emotionaliteit uitspuiten. Want het eerste mag wel, het tweede is racistisch en daarmee is het debat klaar.

    • Noah Koks

     Een partij “unerwunscht” verklaren gebeurt voor mij op basis van dat een groep bepaalde mensen de rechten ontneemt de bestaan. Vaak zijn dit ook groepen die het al moeilijk hebben in onze samenleving. Bijvoorbeeld, vluchtelingen, LGBTQ+ mensen, vrouwen, etc. Maar ook de werkende klasse in het algeheel afzetten tegen elkaar en/of vluchtelingen. “vluchtelingen komen je baan/huis/vrouw stelen”. Terwijl de realiteit toch echt laat zien dat bijvoorbeeld automatisering en je baas je baan steelt, huizen op grote schaal worden opgekocht door rijke mensen/bedrijven en als je wat doet aan jezelf je best een partner kan vinden.
     Dat soort groepen en/of partijen zijn niet persƩ meteen fascisten maar zeker weten wel iets om voor uit te kijken gezien zij er niet zijn voor ons, de werkende mens, maar aan de kant staan van het grote kapitaal.

     En nee, dat je FvD en Antifa beschouwd als vergelijkbare griezels verbaast me niets. Zogenoemde “Verlichte Centristen” zijn niets nieuws. Nou lijkt het er wel vaak op dat die groep mensen vaak toch eerder aan de kant staat waat FvD bij staat dan dat ze links zijn.

     Het tweede klinkt inderdaad behoorlijk racistisch en geeft mij ook wel het idee dat je de spijker, plank en tafel compleet mis slaat. Misschien is het een idee om je te verdiepen in linkse ideeĆ«n. Bijvoorbeeld waar dat “oude witte mannen” gebeuren vandaan komt en waarom mensen zo “emotioneel” reageren. (hint: Patriarchaat en omdat het onderwerp dat je aankaart waar mensen emotioneel op reageren hun direct beĆÆnvloed, en jou niet. jij kan er gewoon casual over praten maar voor hen gaat het om bestaansrecht/leven of dood)

   • Adriaan van Tulpenbaard

    Wat is dat met die paradox van tolerantie. We hebben toch vrijheid van meningsuiting, dat word in een democratie als het hoogste goed beschouwd. Bekijk de video opnieuw Benno de Haas ROZA wil het niet verbieden maar er juist tegen demonstreren, en zo gaat dat in een Democratie er tegen demonstreren dus. Daar komt nog bij dat die Therry Boudret maar een hele kleine minderheids groep is, die kunnen we in een Democratie wel makkelijk aan. Dus er hoeft niets verboden te worden, anders moet jij dadelijk ook nog bang zijn dat ze jouw ook gaan verbieden.

 • Chris Gort

  1 van de kenmerken van fascisme is dat je anders denkenden wil kaltstellen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *