Eén Zaans Eerste-Kamerlid: Johan Dessing (FvD)

Vanmiddag om 16.00 uur werd de uitslag van de verkiezingen voor de Eerste Kamer officieel bekend gemaakt (BBB grootste).

Met een beetje een Zaans tintje. Zaandammer Johan Dessing, lijsttrekker en waarschijnlijk dus ook fractieleider van Forum voor Democratie werd gekozen in de Senaat.

Het was allerminst een eclatante overwinning voor Forum, Dessing komt aan het hoofd van een fractie van twee leden. Toen FvD in 2019 meedeed, werd het de grootste partij met maar liefst 12 zetels. Binnen de kortste keren was het hommeles in de fractie, vrijwel meteen stapten twee leden op (waaronder Henk Otten), in 2020 liepen er zeven weg (met onder meer Annabel Nanninga) en in 2022 nog eens twee (waaronder Theo Hiddema). Het geplaagde Forum bestond aan het eind alleen nog uit Dessing. Hij was dus hiervoor ook al fractieleider (van zichzelf).

Van één naar twee zetels kan natuurlijk ook uitgelegd worden als een verdubbeling van het aantal zetels. Zo werd het in ieder geval gevierd door Thierry Baudet (foto boven) na de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart – die kiezen namelijk de Eerste Kamer.

Foto onder: Johan Dessing en Peter van Haasen (PVV) in de raadszaal van Zaanstad bij een eerdere gelegenheid. (Toen we vanmiddag van de redactie huiswaarts fietsten, reed Dessing ons voorbij, we waren te laat met de iPhone, dus vandaar deze archieffoto).

Onder: de Kiesraad tijdens het bekendmaken van de uitslag.

Door Piet Bakker, foto’s van FvD-bijeenkomst (online), Orkaan (Dessing en Van Haasen) en Kiesraad (online), bronnen: eerder nieuws op De Orkaan, website Kiesraad, livestream Kiesraad 1 juni 2023.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Paul Hoekveld

  Ik snap dat de redactie dit artikel plaatst. Deze mensen zijn toch Zaans en nieuwswaardig.

  Als ik hoofdredacteur was geweest was ik minder democratisch geweest. Ik vind het verdrietig dat deze mensen als een soort Zaans succes worden weergegeven.

  In de stad waar Jan Bonekamp werd vermoord worden er weer extreem rechtse racisten gekozen. Het trieste is dat we in een tijd leven dat dit nieuwsbericht over mensen die partijen vertegenwoordigen met zulke abjecte polariserende ” eigen volk eerst” gebral, normaal is.

  Van Haasen vertegenwoordigt een partij die zegt dat een hoofddoek een kopvod is, zij brullen dat vluchtelingen hyena’s zijn die onze dochters komen verkrachten, deze mensen vertegenwoordigen partijen die moslims willen deporteren etc. etc.

  Dessing heeft een partijleider dat een Putinadept is, Binnen Dessings Fvd is Jodenhaat normaal. Dessing en zijn kornuiten hebben een haat tegen mensen met een kleur omdat zij het risico vormen het Arische, blanke/witte ras te bevuilen of eufemistisch gezegd, ” om te volken”

  Ik denk dat de Jan Bonekamps van tegenwoordig hetzelfde lot zouden ondergaan als de PVV en of de FVD de absolute macht nu zouden hebben.

  De film “Sie sind wieder da” is een feit.

  • Typisch een reactie van een linkse deuger, sorry hoor, ik ben 71 jaar oud en heb meer bewijsbaar kwaad van links gezien dan van rechts in mijn achterliggende leven. Zullen we dan maar eens beginnen met een RARA en BLUF en dan verder!

   • De Orkaan

    Leuk geprobeerd, maar de wedstrijd “Wie is het slechts, links of rechts” gaan we niet op De Orkaan organiseren. Wie wat kwijt wil over dit artikel over FvD in de Eerste Kamer en de Zaanse inbreng daarbij, is welkom. Alle andere reacties gaan regelrecht de digitale prullenbak in (plaats genoeg).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *