Geen megafoons bij demonstratie tegen Zwarte Piet op Burcht

Burgemeester Hamming heeft megafoons en ander versterkt geluid verboden bij de demonstratie die Zaankanters Tegen Racisme (ZaTeRa) morgen bij de Sinterklaas-viering op de Burcht in Zaandam gaat houden.

Volgens ZaTeRa is dat ‘onrechtmatig’ omdat het een inperking van het demonstratierecht is.

ZaTeRa kreeg het ‘geluid-verbod’ te horen van het afdelingshoofd Openbare Orde en Veiligheid. Bij de demonstraties in Westzaan vorige week zaterdag maakten demonstranten gebruik van megafoons om leuzen als ‘Zwarte Piet is Racisme’, ‘Westzaan schaam je’ en ‘No More Blackface’ te roepen. Ook werd er gebruik gemaakt van trommels en fluitjes.

De woordvoerder van burgemeester Hamming bevestigt bericht van ZaTeRa:

“We staan voor het recht op demonstreren en hebben de demonstranten dus een heel centrale plek vlakbij de ontvangst van Sinterklaas gegeven. Zij kunnen daar, vlakbij alle aanwezigen, zich volop laten horen en zien.

Afgelopen weekend (in Westzaan) is duidelijk geworden dat ook zonder megafoons de demonstranten goed van zich konden laten horen. Om ervoor te zorgen dat ook de aanwezige kinderen de geluiden van het podium kunnen horen hebben we in onze voorwaarden opgenomen dat er geen megafoons mogen worden gebruikt.

Daarnaast schatten we in dat megafoons risico’s van verstoring van de openbare orde met zich meebrengen.
Wij moeten zorgdragen voor ordentelijk verloop Sint festiviteiten in aanwezigheid van veel kinderen. Dat vereist maatwerk en zorgvuldige belangenafweging. Door de nu gevonden oplossing worden beide belangen gewaarborgd.
We staan voor het recht op demonstreren en zijn tegelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van alle bezoekers.

‘Criminelen’

Over die demonstratie en de manier waarop de politie dat aanpakte in Westzaan heeft de actiegroep overigens een andere mening:

“tijdens de voorbereiding op de demonstratie in West Zaan en tijdens de demo hebben wij ervaren hoe het demonstratie recht werd ingeperkt. De politie was niet neutraal en behandelde ons als probleem. De gemeente Zaanstad maakt geen onderscheid tussen vreedzame demonstranten en vijandig publiek.

In Westzaan kreeg vijandig publiek vrijspel omdat de politie niet handhaafde op het gooien van eieren, kiezelstenen en pepernoten. Wij werden in gesprekken vooraf vergeleken met criminelen. Het zicht werd geblokkeerd tijdens de demo waartegen de politie niks deed behalve handen schudden met de mensen die ons zicht blokkeerde. Ook is er onnodig gehandhaafd waarbij politie demonstranten greep en tegen ze schreeuwde.”

De demonstranten mogen op ‘zicht- en gehoorsafstand’ van het Sinterklaasfeest staan. ZaTeRa heeft aangekondigd te demonstreren van 13.00 tot 16.00 uur.

‘Verzieken’

Het ‘Grote Sinterklaasfeest’ op de Burcht begint om 14.00 uur. Er is geen intocht, dat heeft het comité “in overleg met gemeente en politie” moeten laten vervallen. De woordvoerder van burgemeester Hamming ontkent dat overigens: “de gemeente heeft geen advies gegeven (laat staan verbod) voor het al dan niet laten doorgaan van de intocht volgende week.”

De viering op de Burcht is georganiseerd door ‘Sint in Zaanstad’ (voorheen Zaandam-Zuid), een comité dat vasthoudt aan de traditionele Zwarte Piet, alhoewel het comité zelf zegt ‘bruine’ Pieten in te zetten en ook roetveegpieten meeneemt, maar “wij laten dit kinderfeest niet verzieken” laten ze in een speciale bijlage van het Zaans Stadsblad weten. Ondanks dat er geen intocht is, zal de Sint wel ‘op ludieke wijze’ zijn entree maken.

Foto boven is van de demonstratie in Westzaan vorige week, onder de klacht van ZaTeRa op Instagram.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Volgens mij wordt het sinterklaasfeest voor iets méér kinderen leuk als er gewoon alleen roetveegpieten zijn. Dat voorkomt namelijk stomme opmerkingen (“hee kijk en zwarte piet”) gedurende de rest van het jaar. Meer zit er voor mij niet aan vast.

  Waarom het comité Sint In Zaanstad hardnekkig vasthoudt aan een gewoonte uit 1850, ik weet het niet. Of misschien niet eens uit 1850, maar uit 1960, toen de televisie ervoor zorgde dat alle sinterklaasoptochten op die van de televisie moesten gaan lijken. Ze zullen het misschien “traditie” vinden die niet “afgepakt” mag worden. Nou ja, ieder zijn meug. Ik ga er niet heen, met mijn kinderen.

  Ik vind demonstranten bij zo’n intocht stom maar de zwarte, pardon bruine, pieten nog véél en veel stommer.

  • Jonathan Romans

   Amen. Geen kind die heden ten dage nog gevoel heeft bij de echt zwarte piet. Ik moest vorige week in Westzaan uitleggen waarom sommige pieten (de zwarten) er anders uitzagen dan (niet mijn woorden) de èchte pieten. In mijn ogen is het vasthouden aan de zwarte piet van weleer een statement maken dat niets te maken heeft met het kinderfeest. Laat toch lekker gaan lieve mensen. Dan kunnen we er weer een feest van maken zonder dat negatieve gedoe..

   • R vd Weerdt

    Dat “laat toch gaan” is een idee dat pas recentelijk is ontstaan? Want toen er nog veel zwarte pieten waren heb ik weinig bespeurd van dergelijke tolerantie.

 • Peter Kruit

  Begrijp niet waarom die malloten op de Burcht stonden te protesteren tegen iets wat ik daar helemaal niet gezien heb.
  Zag onder al die kaaskoppen geen enkele getint of donker gekleurde persoon, maar wel een stelletje aantal personen die er alles aan deden om niet herkent te worden. Al met al een zielige vertoning van een minderheid die door middel van persoonlijke bedreigingen aan het adres van de organisatoren van dit kinderfeest hun zin willen doordrammen.
  Hoorde er ook veel opmerkingen van het publiek (gekleurd, getint en blank) die niets begrepen van die “actievoerders” en zich niet konden vinden in de link met het kinderfeest. Enkele zeiden dat ze sinds dit gedoe, terwijl ze er daarvoor nooit last van hadden, nu regelmatig van alles en nog voor hun voeten geworpen krijgen als gevolg van die protesten waar ze niets mee van doen hebben en ook niet mee eens zijn.

 • Rob Vreeken

  Zojuist op het ANP:

  MEDIAWATCH: Ouderwetse Zwarte Piet sterft stille dood

  MEDIAWATCH (AD) – Het draagvlak voor de traditionele Zwarte Piet is in zes jaar tijd gehalveerd. Een derde van de volwassen Nederlanders wil de helper van Sinterklaas nog per se zwart houden, blijkt uit nieuw onderzoek waar het AD over bericht.
  Uit nieuw onderzoek van I&O Research blijkt dat met name jongeren een zwartgekleurde Piet steeds meer uit de tijd vinden. Hield 34 procent van de 18- tot 34-jarigen daar in 2021 nog aan vast, dit jaar is dat slechts 19 procent. Bij oudere generaties daalt het draagvlak minder snel: een derde van de 35- tot 49-jarigen ziet Piet nog altijd zwartgekleurd, vorig jaar was dat 37 procent. Onder Nederlanders van 50 tot 64 jaar zakte het aantal voorstanders van Zwarte Piet naar 39 procent, een afname van 6 procent. Bij de 65-plussers is er nauwelijks een daling waarneembaar.
  Onderzoeker Milan Driessen van I&O Research durft de stelling aan dat Zwarte Piet “langzaam zal uitsterven”. “Helemaal nu zoveel jongeren een andere Piet willen, is het een kwestie van tijd dat het draagvlak naar nul gaat. Zwarte Piet is bovendien afgelopen jaren al uit het straatbeeld, het Sinterklaasjournaal en de media verdwenen.”
  MediaWatch (Disclaimer)

 • Bert Versteeg

  Van de volwassen Nederlanders?
  Dat is tegenwoordig een ruim begrip omdat veel immigranten ook een Nederlands paspoort hebben en / of hier geboren zijn.
  Als we die buiten beschouwing laten dan is draagvlak vermoedelijk veel groter.

  • Wie zullen we nog meer buiten beschouwing laten? Zeg het maar hoor.

  • Menno de Haas

   Tsja Bert, dat je mensen die hier geboren zijn of de Nederlandse nationaliteit hebben aangenomen nog steeds als immigranten beschouwt zegt denk ik genoeg. Mensen buiten beschouwing laten die Nederlander zijn? 2/3 van de Nederlanders is er klaar mee, dus niks geen ‘drammend groepje’ zoals het vaak geframed wordt door de Nederlanders die het nog steeds niet begrepen hebben. Fijn dat dit feest toch nog een feest voor iedereen gaat worden.

 • J Huijerman

  Droevig dat beide kampen maar blijven kluiven op hetzelfde bot. De rituele vasthoudenheid van de organisator die vraagtekens omtrent hun motieven oproept en de opdringerige wijze van protesteren door het andere kamp. De creativiteit om er [samen] uit te komen zit opgesloten in krampachtigheid en gedram, waarbij wordt vergeten dat het om een kinderfeest gaat.
  Een verbod op megafoons heeft mijn zegen. Maar het is ook hoogste tijd voor het bestuur van Comité Sint Zaanstad koers actualiteit te zetten, of anders op te stappen. Een club die het grootste kinderfeest mag organiseren, maar niet de doorsnee representeert en breed maatschappelijke bezwaar terzijde schuift verliest het recht dat feest te mogen organiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *