In de Bullekerk ondertekenden Zaankanters Tegen Racisme (ZaTeRa), Kick Out Zwarte Piet (KOZP), de gemeente Zaanstad en verschillende sinterklaascomités (met uitzondering van Westzaan) een convenant om ‘veilige en plezierige’ Sinterklaasintochten in 2023 te organiseren.

Met de symbolische handtekeningen is er vrede gesloten en zijn er duidelijke afspraken gemaakt. De voorwaarden van het convenant zijn: het naleven van de NTR-richtlijn, waarbij de Pieten roetvegen op hun gezicht hebben, met variatie in stijl en lengte van het haarwerk, en zonder gouden oorringen.

Bovendien is er een afspraak gemaakt om geen demonstraties meer te houden en geweld af te wijzen. Daarnaast hebben de betrokken organisaties besloten niet meer publiekelijk te reageren via de media en altijd gezamenlijke verklaringen te geven.

Gesprekken

Onder leiding van de gemeente Zaanstad hebben verschillende comités, en KOZP en ZaTeRa, samengewerkt om de jaarlijkse intochten in de wijken en dorpen feestelijk en veilig te organiseren. Het convenant is opgesteld na ‘educatieve gesprekken’ over wat Sinterklaas voor de comité’s betekent, terwijl ZaTeRa en KOZP op hun beurt vertelden over hun pijn bij het feest.

Burgemeester Hamming benadrukte de noodzaak van voortdurende gesprekken en het in stand houden van onderlinge relaties. Hij bracht ook het Israëlisch-Palestijnse conflict ter sprake om zijn punt te verduidelijken.

Krommenie tekent

René de Reus van het comité Zaandam-Zuid had ook niet verwacht dat het uiteindelijk zo zou lopen:

“Ik dacht bij mezelf dat ik toch eens moest overstappen. Niemand herkende me zelfs zonder bruine schmink. Na een goede vergadering met het comité besloten we: doen we dit voor onszelf of voor iedereen? Tot mijn verbazing zijn we allemaal overstag gegaan.”

Ook Jerry Afriyie van KOZP is erg blij met de afspraken:

“Protest is voor ons altijd slechts een middel geweest. We hebben nooit geprotesteerd als het niet nodig was. Onze intentie was nooit om de gezelligheid weg te nemen. Met dit convenant laten we zien dat vreugde geen grenzen kent en pijn wordt verminderd. Dit is een inspiratie voor heel Nederland.”

Jerry Afriyie van KOZP

Westzaan tekent niet

Westzaan twijfelde tot op de dag van ondertekening, maar heeft uiteindelijk besloten om het convenant niet te ondertekenen. Westzaan: “Wij staan als comité achter het convenant, maar we niet kunnen garanderen dat er geen Zwarte Pieten zullen zijn bij de intocht.”

De pro-Pieten in Westzaan zijn nog steeds voor het behoud van Zwarte Piet. De burgemeester is van plan zich in te spannen en samen in gesprek te gaan.

Vorig jaar werd de Sinterklaasintocht in het dorp een strijdtoneel tussen ZaTeRa/KOZP en de Westzaanse organisatie, die voor een deel traditionele Zwarte Pieten had ingezet.

De comités in Zaandam-Zuid, Zaandijk, Westknollendam, Wormerveer, en Krommenie hebben in ieder geval getekend. Ook KOZP en ZaTeRa hebben hun handtekeningen gezet. Assendelft (2 comité’s) was verhinderd en zal op een later moment op het stadhuis tekenen. Het comité van Koog a/d Zaan had eerder aangegeven wel met het convenant in te stemmen maar niet te zullen tekenen.

Lees en kijk ook:

Door: Nick Boeske (De Orkaan). Info: persconferentie ondertekening convenant en eerdere stukken. Foto’s: Nick Boeske (De Orkaan).