Vanmiddag rond 16.15 uur arriveerde een bus met daarin zo’n 30 demonstranten in Westzaan. De actievoerders droegen pannen, trommels, megafoons en spandoeken bij zich om duidelijk te maken hoe ze over Zwarte Piet zijn in zijn ouderwetse vorm denken.

Als eenzame tegenhanger was daar PVV’er Peter van Haasen die een spandoek droeg net daarop ‘Zwarte Piet’ is hier welkom.

Westzaan houdt nog vast aan Zwarte Piet. Dit zou zijn omdat oudere vrijwilligers niet willen dat het verandert.

De acties waren ruim vooraf aangekondigd, vandaar dat er meer politieagenten, brandweerlieden en andere hulpverleners waren dan demonstranten. Wij maakten een filmpje van twee minuten:

De demonstranten werden begeleid naar een apart vak naast het gemaal. Daar maakten zij lawaai. Ze konden de aankomst van Sinterklaas en zijn gevolg niet zien: de organisatie voer een boot binnen met daarop een groot zwart afzetscherm. De feestgangers en de actievoerders werden daardoor vakkundig auditief en visueel van elkaar gescheiden.

UPDATE: Volgens een bericht op NH Nieuws werden betogers bekogeld met eieren. Uit filmpjes van ZaTeRa op Instagram blijkt dat ook de tweede demonstratie bij het Regthuys niet geheel probleemloos verliep. Ook daar werden de demonstranten in een apart vak gezet waarin ze met zoveel mogelijk lawaai aandacht voor zaak vroeger. Ze werden begroet door spandoeken met ‘Welkom Zwarte Piet’ en opgestoken vingers. De bus waarmee ze vertrokken werd bekogeld.

De kinderen uit Westzaan lieten zich er niet door tegenhouden: zij kwamen in groten getale en waren blij met de komst van de goedheiligman.

Op de slideshow de foto’s die we maakten van protest en intocht.

Sint en zijn gevolg trokken in een lichtjestocht door het dorp richting het Rechthuys, waar hij zal logeren. Jeroen Gigengack maakte foto’s van de tocht: