Wethouder Harrie van der Laan is niet van plan om de wekelijkse Palestina-demonstratie bij het station Zaandam te verbieden. Ook al wordt daar de leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ geroepen.

Raadslid Menno Barends van de PVV had daarom gevraagd omdat de leus volgens zijn partij “een uiting is van antisemitisme en oproept tot genocide”. Wethouder Van der Laan – die burgemeester Hamming verving – stelde dat de omstreden leus niet verboden was en dat vrijheid van demonstratie beschermd diende te worden.

Barends had ook gevraagd of het toegestaan was onherkenbaar te zijn door gezichtsbedekkende kleding te dragen. Van der Laan stelde dat gezichtsbedekkende inderdaad niet was toegestaan. Bij de demonstratie gisteravond gebeurde dat overigens wel, meerdere demonstranten droegen mondkapjes.

Volgens Van der Laan was het ook toegestaan binnen in het station op de trappen te demonstreren zo lang dat maar achter de poortjes bleef. Volgens Barends werd de toegang tot het station namelijk geblokkeerd. Daar was gisteravond geen sprake van. De demonstratie was buiten en reizigers konden ongestoord in en uit het station.

Door Piet Bakker, bronnen: Zaanstad Beraad, vragen PVV, demonstratie. Foto’s: De Orkaan.