Aanhoudingen bij Sinterklaas-intocht Zaandam (filmpje)

Twee jonge mannen die eieren gooiden bij de anti-Zwarte Piet demonstratie op de Burcht, zijn door de politie aangehouden. Vier demonstranten werden geraakt. De aangehouden mannen worden verdacht van ordeverstoring en daaraan wordt eventueel nog een klacht van vernieling toegevoegd.

Deze anti-actie was gericht tegen de demonstratie van Zaankanters Tegen Racisme (ZaTeRa) die een apart vak naast het feestterrein kregen toegewezen voor hun demonstratie. Daarbij mochten geen megafoons worden gebruikt, maar desondanks waren ze goed hoorbaar en duidelijk: ‘Kick uit Zwarte Piet’.

Waar ze precies tegen demonstreerden was vandaag niet geheel duidelijk. Bij de intocht waren uitsluitend roetveeg-pieten aanwezig. Voorzitter René de Reus van het organisatie-comité Zaandam-Zuid (zelf ook in roetveeg-outfit) verklaarde: “onze oude Pieten gaan allemaal met pensioen.”

Sinterklaas kwam aanvaren met de stoomboot, geflankeerd door blusboot De Weer. Bij de loswal werd hij verwelkomd door een grote groep kinderen met hun ouders en grootouders.

(De Orkaan was overigens niet welkom bij de anti-zwarte piet-demonstranten. Zij probeerden ons het filmen te beletten door de camera vast te pakken en weg te duwen, er borden tegenaan te houden en een post-it op de lens te plakken. De Orkaan heeft melding gemaakt van het incident bij meldpunt PersVeilig.)

Wij maakten een filmpje:

Deel dit artikel:

16 reacties

 • Liam de Haas

  “Bij de intocht waren uitsluitend roetveeg-pieten aanwezig” zeker niet uitsluitend. Ook met een bruine ondergrond, veel en dik aangezette vegen, aantal met rode lippen en afropruiken. Dat is gewoon blackface “light”.

 • Rens Kleijn

  Je mag in dit land je stem laten horen, als je het ergens niet mee eens bent. Dat noemen we een democratisch recht. Het is echter wel zorgelijk als je de vrije nieuwsgaring onmogelijk probeert te maken, en je hinderlijk gaat gedragen jegens de mensen die verslag doen van het gebeuren.

 • Auke de bruin

  kick out de demonstranten tegen zwarte piet

 • Gre Luttik

  Ik ga er lekker een speculaaslikeurtje op drinken bij het Sintmuseum.
  Lang leve de Sint met zijn witte baard en lang leve Piet met een bruin knuffelkoppie.
  En vooral….weg met Pretbedervers met een IQ van een pepernootje.

 • Jan Mulder

  Door dit soort geweld toe te staan en te gedogen krijg je situaties zoals in Staphorst. Zoals Amnesty International zegt “nog nooit zulke bedreigingen meegemaakt”. Aan dat klimaat draag je bij wanneer je het “okay” vindt en “achterover gaat zitten en genieten” wanneer demonstranten met wat voor vorm dan ook van geweld belemmerd worden. Het is de staat die we zelf creëren: https://nos.nl/artikel/2453176-amnesty-doet-aangifte-van-bedreiging-en-vernieling-rond-sint-intocht-staphorst

 • Josefien Gigengack-Kan

  Een trieste vertoning van de demonstranten. Ze hadden verwacht dat er net als in Westzaan en Krommenie volop zwarte pieten zouden zijn. Als je ziet dat je er naast zit, zet dan niet door om dit kinderfeest te verstieren. Super dat Zaandam voor een mooi kinderfeest gaat waar iedereen zich oke en welkom voelt.

 • Liam de Haas

  Als iemand die daadwerkelijk aanwezig was bij de demonstratie, als (een deel van) de pieten niet alsnog een vorm van blackface light waren geweest dan waren we ook gewoon vertrokken zonder ook maar een leus te roepen.

  • Nico Smit

   Liam,
   Ik begrijp nu van jou dat er een blackface “light” is, maar bestaat er ook een blackface “zero”.

   • Jan Mulder

    Ja volgens mij is dat waar al 10 jaar over gesproken wordt en dat zijn roetveeg pieten zonder kroeshaarpruik en zonder gouden oorbellen.

    • R vd Weerdt

     Jan, Liam, jullie zijn vermoeiende mensen. Ook zo ontzettend belerend en overtuigd van jullie beperkte gelijk. Erg intolerant ook. Maar die discrepantie zie je vaker als mensen de bek volhebben van een dergelijk begrip. Je ziet dat ook met woorden als “respect” en “inclusiviteit”.

     Off topic: de naam Gigengack doet me erg denken aan Bommelverhalen en dat bedoel ik niet onaardig. Ben dol op Bommel.

     • Liam de Haas

      Ach R vd Weerdt, dat heb ik je al geprobeerd uit te leggen, maar begrijpen doe je het niet. Ik ben intolerant tegen intolerantie jegens mensen om wie zij zijn. Het racistische karikatuur Zwarte Piet hoort daar bij. Dat is geen discrepantie. Maar goed, het is al duidelijk dat je er geen snars van snapt.

    • R vd Weerdt

     Liam, je zegt: “… om wie zij zijn”. Maar wie zijn die mensen dan in jouw ogen, die met hun kinderen een oud kinderfeest proberen te vieren? Zij zijn allemaal intolerant en verdienen dus jouw intolerantie? In mijn ogen doen die mensen slechts niet snel genoeg wat jij hen wilt opleggen. Verdien jij nu op jouw beurt ook weer intolerantie? Enzovoorts? Echt een heel leuke wereld waar je voor gaat.
     Ooit bestond de Weimar Republiek met ook allemaal mensen die het op hun manier erg goed bedoelden voor iedereen. Helaas niet per se voor alle mensen. Iedereen maakte iedereen af en iedereen had zijn eigen gelijk. Zoiets staat je voor ogen?
     Griezels zijn dergelijke mensen. Engerds die vanuit de beste bedoelingen de wereld de stront in helpen. Militanten die met andere militanten knokken en en passant voor veel ellende zorgen.

     • Liam de Haas

      Er wordt ze niks opgelegd, er wordt al decennialang gevraagd om te stoppen met een racistisch karikatuur. Al bijna 100 jaar geleden werd de eerste kritiek op Zwarte Piet geuit in de media, in de jaren 70, 80 en 90 werd er al gevraagd en actie gevoerd. De afgelopen 10+ jaar wordt dat opnieuw gedaan. Je doet alsof demonstreren tegen Zwarte Piet en het bijbehorende racisme uit het niets is aan komen waaien en mensen nog geen enkele tijd hebben gehad om in te zien dat er verandering moet komen. Dat is dus simpelweg niet waar.

      Als je goed had gelezen ben ik intolerant tegen het racistische karikatuur Zwarte Piet, niet tegen de mensen. De Weimarrepubliek erbij halen alsof die oprecht beste intenties hadden voor iedereen is walgelijk en onoprecht. Vanaf het begin was al duidelijk wat de Nazi’s wilden en dat was echt niet zoals jij het nu probeert te brengen. Als we toch over de Weimarrepubliek beginne, dat is nou een voorbeeld van de paradox van tolerantie in werking. Maar ook nu weer, je hebt al meerdere keren laten blijken dat je het niet helemaal begrijpt.

     • André van Beveren

      Racisme bestaat uitsluitend in de gedachten van mensen die rassen ongelijkheid signaleren en erkennen. Kinderen kennen geen racisme, die zijn alleen maar blij met snoep en kado-tjes. Als die roepen is het steevast: “Piet, Piet”, en geen “Zwarte Piet”. Zwarte Piet een uiting van racisme? Laat me niet lachen. Maar natuurlijk kunnen we best wel een beetje rekening houden met elkaar. En Liam, als je iets beweert wees dan goed geïnformeerd. De Weimarrepubliek is een poging tot het oprichten van een democratische republiek na het beëindigen van een intolerant keizerrijk. Hitler is in 1923 gearresteerd en pas 10 jaar later aan de macht gekomen via ‘vrije’ parlementaire verkiezingen. De Weimarrepubliek heeft dus 15 jaar bestaan, waarvan de eerste vijf jaar werkelijk democratisch en absoluut anti-nazi.

 • De Orkaan

  Discussie gesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *