De Algemene Schippersvereniging (ASV) roept gedupeerde binnenvaartschippers op schadeclaims in te dienen bij de provincie Noord-Holland vanwege de stremming van de Wilhelminasluis in Zaandam.

Het camerazicht op de sluis is onvoldoende waardoor de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Waarom geen ‘fysiek’ toezicht bij het schutten, vraag de ASV zich af.

Vrijdag 19 juni om 14.30 uur werd de sluis afgesloten door Zaanstad na een inspectie. De Beatrixbrug zou open gaan op 21 juni. Ook dat is uitgesteld. Schippers moeten nu 16 uur omvaren.

De ASV heeft inmiddels mails geschreven naar Zaanstad en de verantwoordelijke gedeputeerde van Noord-Holland:

“Kennelijk kiest men ervoor om dan maar de sluis voor scheepvaartverkeer te stremmen waar er ook andere keuzes gemaakt hadden kunnen worden. Men zegt dat men het zo goed voorheeft met de binnenvaart, waarom dan niet een beperkte opening van de brug waarbij (het haven kantoor zit tenslotte op de sluis) men fysiek aanwezig is om een veilig schutproces te garanderen?”

Bouwput

De ASV herinnert de verantwoordelijke overheden nog eens fijntjes aan het bericht dat de sluis 10 dagen eerder dan gepland klaar was:

“het enthousiaste geluid van de sluis die maar liefst 10 dagen eerder zou functioneren is volledig onterecht, gezien de staat waarin de sluis verkeert, waardoor er ook geen medewerkers rond de sluis aanwezig kunnen zijn omdat de sluis een grote bouwput is.”

Er moet spoedig een oplossing komen:

“De geluiden die wij nu horen zijn echter dat men hoopt dat men deze week zicht heeft op eventuele stappen. Vager kan het al bijna niet en dat geeft weinig vertrouwen in een doortastende aanpak van deze problematiek.”

Foto boven: werk aan de Wilhelminasluis (Wim de Jong), onder (De Orkaan) wachtende binnenvaartschepen voor de sluis (foto twee dagen voor de afsluiting genomen).

boten zaan