Slegers: Bokashi ‘geen succes’

Wethouder Gerard Slegers (CDA) vatte het beknopt samen aan het eind van de raadsvergadering in Zaanstad: “wij kennen vele successen, maar Bokashi is er niet één van.”

Slegers overleefde een ‘motie van treurnis’, ook een motie waarin gevraagd werd meer ‘in control’ te zijn, haalde het niet. Van harte ging het niet, de raad was niet blij met Bokashi en ook niet met het tempo waarmee op klachten was gereageerd.

Melchior Mattens (PvdD), één van de aanvragers van het interpellatiedebat en mede-indiener van de moties, was eigenlijk wel voorstander van Bokashi maar moest toegeven dat het er op papier allemaal mooier uitzag dan in de praktijk.

Vervuiling

Het verzamelde bladafval zou prima als meststof kunnen dienen, maar als er vervuiling (plastic, glas, blik, zwerfafval) inzit, wordt dat ook uitgereden en opnieuw verspreid. Als de Bokashi dan ook ook eens te vroeg wordt uit gereden levert dat een stinkende massa op, als het te dik wordt aangebracht, verstikt het de ondergrond en als er gemaaid wordt, raakt het afval nog meer verspreid.

En dat gebeurde op grote schaal in Zaanstad, o.a. bij de Jagersplas, langs de Gouw en de M.L Kingweg, in Saendelft, het Noordsterpark bij bij de Grote en Kleine Beer – in totaal ging het om zo’n 50 hectare. En niet voor de eerste keer. Ook in april en oktober 2020 was vervuilde Bokashi aangetroffen. Nadat er klachten kwamen, had het lang geduurd voordat er actie werd ondernomen. Mattens: “signalen vanuit bewoners zijn veel te lang genegeerd”.

Roland van Braam (SP): “we zijn zeer teleurgesteld over de wijze waarop de wethouder de klachten heeft afgehandeld en de slechte communicatie.” Van Braam was ‘zeer ontstemd’ dat er zo laat gereageerd werd op de brandbrief om meteen te stoppen met Bokashi.

Aansporing

Marianne de Boer (LZ) herinnerde Slegers eraan dat hij april en oktober 2020 ook al beterschap had beloofd, “is de wethouder nog wel in control“. Dat laatste inspireerde de indieners LZ, SP, PvdD en DZ tot de moties, Juliëtte Rot (DZ): “zie het als een aansporing, de wethouder moet er van overtuigd zijn dat hij in control is”.

Slegers leek bij zijn beantwoording toch iets van zijn Brabantse flair en politieke behendigheid te missen. Ook hij was “zeer teleurgesteld, het is ons helaas niet gelukt om het tot een goed einde te brengen.” De wethouder benadrukte nog eens dat de methode ‘veel potentie’ heeft. Bokashi wilde hij zelf nog niet bij het afval zetten, hij ging kijken ‘op welke wijze” het door zou kunnen gaan.

Zomaar ingrijpen kon niet, “we zitten op een rijdende trein”. Slegers beloofde te gaan evalueren, en Raadsinformatiebrief met uitleg “waarom het fout is gegaan”, hij ging eerder en beter communiceren en onderzoeken of er sneller gereageerd kon worden, het kreeg ‘aandacht’, Zaanstad was een ‘lerende organisatie’, hij kwam er op terug en was er mee bezig, “het is een lange weg”.

Stinkende best

Slegers zei dat aan de basis een kwaliteitsprobleem bij het schoonhouden van de openbare ruimte ligt: “we willen van C- naar B-kwaliteit” maar in de praktijk is dat lastig, in het centrum van Zaandam zou al dat afgeschaald zijn van A+ naar A, Maar “de mensen in buitenruimte doen hun stinkende best.”

Dat was niet genoeg voor Van Braam (SP), De Boer (LZ), Rot (DZ) en Mattens (PvdD) en zij dienden toch twee moties in om Slegers ‘aan te sporen’. Die kregen geen meerderheid. Maar de boodschap was duidelijk.

Lees hier ons hele Bokashi-dossier.

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Bernhard Boot

  en weer lijken er partijen te zijn die het verontreinigen van Zaanstad geen probleem vinden… Laten die partijen zich er van bewust zijn dat ze mijn stem voor de volgende verkiezingen kwijt zijn!

 • E. Renkema

  Begrijp dat Segers van C- naar B-kwaliteit wil. Misschien het ambtenarenkorps met Segers voorop daar ook op aanpassen?

  • Rob Clijnk

   Inmiddels zijn er minimaal 2 schapen tijdens het verblijf op zo’n Bokashit veld overleden.
   Citaar boer ter plaatse: Duidelijk geval van voedselvergiftiging.
   Hoewel er geen bewijs is zijn er 2 feiten te vermelden:
   1. Bokashi zoals uitgestrooid in het Veldpark alwaar dit plaatsvond barstte van de vervuiling van allerlei aard.
   2. Bokashi staat voor een senlcomposteer methode door toevoeging van bacteriën.
   Ik mag er toch wel vanuit gaan dat men de beide experimenten op verenigbaarheid heeft getoetst? Nu grazen de stadsschapen lustig tussen die rotzooi.
   Ik heb eea bij een raadslid gemeld en volgens hem wordt een in de raad behandeld. Ik pleit er tot die tijd voor de schapen elder te laten grazen tot we echt zeker weten dat eea verenigbaar is.
   Tenslotte wil ik vermelden zeer geschrokken te zijn over de opvolging van de melding door meerdere bewoners van het 2e schaap dat ernstig pijn leed en helemaal opgeblazen was door de (vermeende) voedselvergiftiging.
   De dierenambulance verwees naar de herder. De herder was 50km verderop en schakelde een backup in. Genoemde kwam met een klein personenautootje het park inrijden om op eigen titel het ernstig lijdende dier achterin de kofferbak te slepen en aan poten te tillen. Op vragen of er geen arts bij moest komen was het antwoord nee.
   Ik meen te weten dat transport van zieke en dode dieren aan regels gehouden is en kan me niet voorstellen dat dit mag. Maar los daarvan vind ik dit moreel niet kunnen. Schapen die als leuke hobbie cq experiment worden gehouden dienen gewoon diervriendelijk te worden gehouden en zeker medische zorg te krijgen.
   De aanwezige menigte was in shock van het tafereel.

 • Martin Meuleman

  50 hectare vervuiling is natuurlijk wel om je kapot te schamen zeker als je in dezelfde periode kinderen vuil laat prikken en dat als actie publiceert. Boter op je hoofd als dezelfde gemeente op dat moment zelf de grootste vervuiler is van de openbare ruimte. Vooral ook omdat gebieden vervuild zijn waar het prima vertoeven was en dat gedurende een periode niet meer kon. Ook het risico voor dieren en huisdieren is groot gebleken. Veel burgers meten de kwaliteit van een gemeente af aan de openbare ruimte. Een welgemeend excuus aan duizenden burgers mag toch op zijn plek zijn en een oprechte belofte dat dit niet meer zal gebeuren.

 • Dré Prijs

  ‘We zitten op een rijdende trein. Zomaar inrijpen kan niet’. Zo creëer je milieudelicten. Ik heb zelden zulke onzin gehoord uit de mond van een wethouder. Hij is al maanden op de hoogte en ging al die tijd gezellig op zijn handen zitten. Nou moet een inwoner het eens flikken om zijn afval moedwillig te laten zwerven. Die heeft binnen de kortst mogelijke tijd handhaving op visite en hoeft echt niet aan te komen dat hij opeen rijdende trein zit. Stop nou eens met die onzin grijp in als je daar toe wordt gemaand, meneer Slegers!

 • Jaap Meeuwsen

  Van C- naar B-kwaliteit ? Wat zijn dat nou weer voor nikszeggende termen ?
  Maar dat ze hun ” stinkende ” best doen hebben we inderdaad geroken.

 • Dries Bugger

  Ik snap werkelijk waar sommige dingen absoluut niet! Ik bedoel, zodra in het begin stadium, tijdens het verzamelen van dat “bladafval ” al duidelijk is dat er zwerfvuil in zit, dan snapt iedere drol met een kleine hersencel toch wel dat je dat er op een of andere manier uit moet filteren alvorens je de hele zooi gaat vermalen etc?? Dat zijn toch mensen die dat doen? Is iedereen dan blind of interesseert niemand het ?

  Volkomen onbegrijpelijk.

  En eerlijk gezegd net als dat het dan ook maar gewoon wordt uitgereden. Niemand die tijdens de werkzaamheden iets opvalt en de boel staakt en eens even bedenkt dat er iets niet goed gaat..

  Als ik op mijn werk zo doe, sta ik volgende week op straat…

 • Judith Friso

  “Wij kennen vele successen……” jaja,, zoals??

 • Henk Thesing

  Ik weet een succes.
  Zaanstad is meester in het omkappen van bomen.

 • Piet Davon

  De successen worden nog even onder de pet gehouden.

 • David Sluis

  Bij het maken van kuilgras, een fermentatieproces gelijk bokashi, gebeurd het (regelmatig)dat er in de fermentatie-hoop tijdens de fermentatie een bacteriehaard ontstaat waarbij botulisme uitbreekt. De bacteriën produceren het dodelijk giftige botuline-toxine. Dit kan gebeuren als er bijvoorbeeld een dode muis oid in het gras is terechtgekomen. Als dit gras vervolgens gevoerd wordt aan vee, dan krijgen die heel snel klachten en gaan veelal snel dood daardoor (er is een vaccin/anti toxine). Dit gebeurd ook jaarlijks in Nederland bij veehouders. Een duidelijk uiterlijk symptoom: (bron:www.deschapendoktor.nl) “Alle deze aandoeningen hebben eenzelfde heftig en snel verloop. Aan de dode dieren zie je vrijwel niks, behalve dat ze ontzettend snel opblazen nadat de dieren dood zijn gegaan.” De bacterie kan weken overleven in de bodem als hij daar terechtkomt. (bron:www.veehouderenveearts.nl/)

 • Gerda Brasser

  En meneer Slegers, waar blijven de beloofde vleermuizen kasten voor alle vleermuizen die op het Vlietsend verjaagd zijn? Dat was dus ook geen succes, dat daar een heel natuurgebied verwoest is. Noem 1 voorbeeld van succes. De Weverstraat in Krommenie? Nee dus ook niet. Heel veel bomen en struiken planten, dat is successen creëren.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *