Eerst zien, dan geloven. Wethouder Gerard Slegers (CDA) beloofde dat “voor eind van het jaar alle problemen zijn opgelost” bij de Wilhelminabrug in Zaandam.

De ‘problemen’ betreffen met name de afgesloten fietsstroken die bij de opening van de brug in mei 2020 (!) voor ongelukken zorgden.

Als het inderdaad ‘eind van dit jaar’ wordt heeft het ruim 1,5 jaar geduurd voordat er een oplossing kwam.

Tijdens de raadvergadering van 14 oktober trok Slegers het boetekleed aan, hij bood zijn excuses aan voor de nieuwe vertraging die het project had opgelopen. Hij zat nu te wachten op een rapport van ERDI (straatmeubilair) over de oplossing en zegde een Raadsinformatiebrief toe.

Maar dat had hij eerder ook al gedaan. Die brief was er niet en de toezegging dat de zaak deze maand opgelost zou zijn, was niet nagekomen. En het was niet de eerste keer. Het dossier zit vol uitstel, verschoven deadlines, geheime rapporten en niet nagekomen beloftes.

Motie van Afkeuring

Dat was PVV-fractieleider Peter van Haasen helemaal klaar mee. Hij had een motie van afkeuring tegen Slegers ingediend wegens het “niet nakomen van toezeggingen over de Wilhelminabrug”. Eerder had Van Haasen al moties van wantrouwen en treurnis ingediend, maar het had niet geholpen.

Een deel van de raad was overigens wel een beetje klaar met de toon van Van Haasen. Onder andere Marc Wit (CDA), Tjeerd Pietersma (PvdA) en Stephanie Onclin (VVD) vielen Van Haasen daarop aan. Het leidde tot een vreemde situatie omdat Slegers Van Haasen eigenlijk gelijk gaf door excuses te maken – maar hij had z’n punt beter anders kunnen maken aldus diverse raadsleden (“ieder vogeltje…” denken wij dan).

Het was niet de eerste keer dat het onvriendelijk werd in de raad. Voorzitters Jan Hamming en Ruud Pauw moesten regelmatig raadsleden tot de orde roepen. Die hebben daar trouwens een standaard-antwoord op: “ik ga zelf over de woorden die ik gebruik.”

Lees hier ons dossier Wilhelminabrug.