Sloop Peperstraat: metamorfose centrum Zaandam

Als de gemeenteraad van Zaanstad vanavond instemt met de sloop en nieuwbouw van de Peperstraat, is dat het startschot voor een metamorfose van het centrumgebied van Zaandam. Deze gedaantewisseling is vergelijkbaar met die van het stationsgebied en de Gedempte Gracht in de voorgaande jaren.

Een ‘ja’ tegen de plannen betekent niet alleen sloop/nieuwbouw van de Peperstraat (en Beatrixflat) maar ook de bebouwing van de Burcht. In Zaandam-Oost zijn daarnaast bouwplannen voor het gebied tussen de Klaas Kanstraat en de Touwslagerstraat. De Peperstraat wordt geen doorgaande route meer voor autoverkeer richting het centrum.

Architect van de plannen – maar nu ook letterlijk – wordt opnieuw Sjoerd Soeters, eerst als supervisor van totale Inverdan-plan en als vormgever van de plannen voor Centrum-Oost, en nu dus met zijn bureau PPHP als architect in dienst van ontwikkelaar Accres. Die naadloze overgang zat niet alle partijen even lekker, Soeters als supervisor had ‘gekozen’ voor sloop (terwijl de ontwikkelaar wilde renoveren) en gaat vervolgens als architect van de ontwikkelaar die nieuwbouw ontwerpen. In deze rol drukt Soeters een zwaar stempel op het karakter van het centrum van Zaandam voor de komende decennia.

Beatrixflat

Dat ‘ja’ tegen de plannen is nog niet zeker maar wel waarschijnlijk. Bij de bespreking in het Zaanstad Beraad waren veel ogen gericht op Hans Kuijper van ROSA, de enige coalitiepartij die forse bezwaren tegen het plan had. Die bezwaren golden vooral de sloop van de Beatrixflat. Maar Kuijper vond een uitweg, hij ging een motie indienen waarmee B&W gevraagd werd om in de omgeving van de nieuwe plannen een alternatief te zoeken voor de extra woningen die sloop van de de Beatrixflat gaat opleveren. Wethouder Krieger (VVD) zei niet meteen ‘nee’ tegen zo’n onderzoek, Kuijper hoorde zelfs een ‘minuscule opening’. Het is in ieder geval een mooie ontsnappingsroute voor ROSA: zo’n onderzoek kan altijd en als er geen alternatief gevonden wordt heb je het in ieder geval geprobeerd. Kuyper wilde zich overigens nog niet uitlaten over voor- of tegenstemmen. Tijd voor onderzoek is er genoeg volgens hem, “het duurt nog wel 4 of 5 jaar voordat de sloop begint”.

Met de volledige coalitie achter het plan is het kat-in-bakkie voor B&W en wordt er gesloopt en gebouwd. Ook bij een deel van de oppositiepartijen is steun voor die plannen te vinden, maar die zullen ook proberen via moties of amendementen nog wat bij te sturen.

Parkeren

Grote tegenstander zijn De Socialisten (ex-SP) die de garanties voor de huidige huurders nu nog onvoldoende vinden. Ook Melchior Mattens (PvdD) lijkt het plan niet te steunen, die partij vindt het plan te weinig groen en wil (net als De Socialisten) meer duidelijkheid over de rol omstreden rol van Soeters.

POV en PVV vinden dat de auto is ‘weggedacht’ in de plannen. Volgens Peter van Haasen (PVV) gaat de stad ‘op slot’ door de doorgaande route op te heffen, bevoorrading van winkels wordt onmogelijk, parkeren een groot probleem. Dat laatste werd ook betoogd door Perry van der Velden (POV) die stelde dat Zaanstad zich baseerde op foutieve berekeningen over de parkeerdruk. De opgeheven parkeerplekken op de Burcht (250) en in de omgeving (188 op Prins Hendrikkade en aan en achter de Peperstraat) kunnen volgens hem nooit gecompenseerd worden in de parkeergarage onder de nieuwbouw. Daar komen 220 parkeerplaatsen voor de 540 huishoudens (0,4 plek per woning dus) en 150 voor bezoekers. Dat de bezoekers op andere tijden parkeren dan bewoners is “wartaal” volgens Van der Velden.

Dat er tegen de tijd dat het plan af is een hoogwaardige OV-verbinding over de Wibautstraat richting station Kogerveld rijdt, werd betwijfeld door Van Haasen. En dat is nodig om het gebied verkeersluw te maken. Romkje Mathkor (GroenLinks) probeerde hem gerust te stellen: die is er in 2028.

Deel dit artikel:

20 reacties op Sloop Peperstraat: metamorfose centrum Zaandam

 1. Tessa Berghouwer schreef:

  Als historicus voel ik me moreel verplicht om aan te geven dat ROSA voor mij erfgoedpartij af is als zij vanavond voor het plan stemmen.

 2. Jos Kerkhoven schreef:

  Rosa zit te lekker op het Pluche om zich iets aan te trekken van hun achterban.

 3. Eymert Reidinga schreef:

  En daar sluit ik mij ook bij aan.

 4. Sjoerd Klarenbeek schreef:

  Het kan toch niet bestaan dat Soeters de Zaanse raad nog steeds in zijn zk heeft? Voor wie zitten jullie er eigenlijk? GroenLinks, mevrouw Mathkor, denk er nog even goed over na zou ik zeggen.

 5. Jan van Beek schreef:

  Sloop van de Beatrixflat betekent ook jarenlang ellende voor het filmhuis en weer assluiting van de mooie trap bij de brug !

 6. Robert Stoop schreef:

  “188 op Prins Hendrikkade en aan en achter de Peperstraat”.
  Is bekend hoeveel plekken er op de Prins Hendrikkade verloren zijn gegaan door de herindeling en parkeerzone?

 7. Rolland v.d. Boeien schreef:

  Laten we lekker vooruitgang tegen houden en over 10 jaar klagen dat het hele gebied verpauperd is…… maar gelukkig hebben we een grijze vierkante box nog die zo saai is dat die van dichtbij nog niet opvalt.

  Laten we eerlijk zijn de Peperstraat is toch een aanfluiting.

  • Nico Hofstede schreef:

   Zo is dat Rolland, herinner het Anker Smit plein, Oost-Duitsland was er niks bij met die vreselijke traverse over de provinciale weg.

 8. Simone Ronchetti schreef:

  Niet mee eens. Beatrixflat valt zeker op! En stond vroeger op ansichtkaarten met Groeten uit Zaandam. Hoort bij het erfgoed.
  Die dramahokken naast de sluis weg:ja! Lijkt me belangrijker… maar is (nog) ingewikkelder?

 9. Jan Mulder schreef:

  Mensen uiteindelijk zit de raad in de zak van Soeters en heeft de gemeente belang bij zoveel mogelijk kleine huisjes want immers staat de gemeente onder curatele en heeft men extra belastinginkomsten nodig. Ben het met de meeste hier eens en dat is niet slopen maar renoveren. Alleen zal dat simpelweg niet gebeuren.

 10. Bep Hogendorp schreef:

  Beatrixflat laten/renoveren, de rest wel aanpakken.

 11. Marcel gras schreef:

  Kijk,,, dat er wat moet gebeuren is duidelijk! Betreft de peperstraat. snel en goed zijn twee dingen! En de Beatrix flat vind ik een goed plan om te behouden en te verbeteren Vraag me wel af dat het plan wel goed wordt overpeinst en gecalculeerd dat het niet uit de klauwen loopt qua kosten en tijd, als wat met de sluisen gebeurt is!

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.