Op 4 maart werden de bewoners van de Stationsstraat in Zaandam ’s avonds opgeschrikt door een flinke explosie. Omdat de explosie de openbare orde en veiligheid van bewoners en omwonenden ernstig in gevaar bracht, werd het pand voor vier weken gesloten.

Burgemeester Hamming heeft besloten dat het pand langer gesloten moet blijven. De verlening van de sluiting geldt vooralsnog voor de duur van 4 weken, tot en met 1 mei.

Het onderzoek van de politie naar het incident is nog in gang. De gesprekken over eventueel toekomstig gebruik van het pand lopen nog. Bewoners in de directe omgeving van het pand, krijgen binnenkort een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst.

Begin april zei burgemeester Hamming bij beantwoording van vragen over het illegaal als opvang gebruikte ‘hotel’ in Assendelft dat hij “wel gewend was dat dit soort initiatieven wortel schiet.” Het zou ook het geval zijn in de Stationsstraat in Zaandam: “dat pand hebben we ook gesloten, ook daar gaat het over een ondernemer die zorg heeft voor mensen maar zich absoluut niet verantwoordelijk voor zorg van de omgeving.”

Bijdrage door Redactie De Orkaan

Door: Merel Kan, Orkaanarchief, persbericht Zaanstad, foto’s Michel Schermer