Wie aan de Westzanerdijk in Zaandam een snackbar wil beginnen kan zich bij meneer Akyuz melden. Hij nam in 2013 de snackbar over maar wil er nu vanaf.

Er zijn 20 zitplaatsen en 15 plekken op het terras. Voor de inventaris en goodwill wordt € 40.000 gevraagd, de huur is € 1.250 per maand.

Volgens de informatie van de eigenaar op de verkoop-website zou de Molenaar al meer dan 100 jaar bestaan.

Daar sloegen wij natuurlijk op aan. Meer dan 100 jaar? Iemand informatie? Foto’s? Stuur de aan deorkaan@gmail.com.

Op Facebook losten Jolanda Loth en Bea de Kruif een deel van het raadsel op, voor ‘snackbar’ De Molenaar was aan de Westzanerdijk de vishandel van Manus Molenaar gevestigd, sinds 1924. In ons onvolprezen Gemeentearchief vonden we onderstaande foto uit 1977.

Inzoomen maakt duidelijk dat er links in de winkel ‘schol’ werd verkocht, op het bord aan de zijkant (verkoop in de aanbouw rechts?) staat o.a. dat gebakken bokking 1,25 kost.

Van Jacob Koene kregen we per mail de volgende foto uit 1978. Jacon maakt duidelijk dat ‘De Molenaar’ geen 100 jaar bestaat. De snackbar is daar in de jaren zeventig gevestigd nadat vishandel Molenaar weg moest op nr 70 vanwege de aanleg van de Hemtunnel. Herman Molenaar de zaak voortgezet.

Na verkoop van de zaak wegens pensionering werd er geen vis meer verkocht en werd het een snackbar onder de naam “De Molenaar” die behalve de naam geen binding met de familie Molenaar of vis had.

Ook via reacties op Facebook werd duidelijk dat de snackbar op nummer 118b zit, terwijl de vishandel destijds op nr. 70 was gevestigd. Dus het huis stond niet op de plek waar de snackbar nu staat. Maar de vishandel is wel verhuisd naar die plek, Manus’ zoon Herman heeft de zaak daar voortgezet. Uit reactie op Facebook is op te maken dat ook Meindert Molenaar – broer van Herman – in de zaak zou hebben gewerkt. Bea de Kruif zette deze foto op Facebook, Manus Molenaar met zijn haringkar in 1926. Voordat hij zich aan de Westzanerdijk vestigde liep hij al met een haringkar door de Zaanstreek.

Ook Jacon Koene stuurde een foto van de kar van Manus die op de kop van de Hogendijk bij het benzinestation. Aan het woonhuis op nr 70 bouwde Manus de winkel. Na het overlijden van Manus stond de woning leeg maar werden daar de goederen opgeslagen. Meindert werkte in de winkel en Herman stond met zijn kar op de kop van de Hogendijk bij Zonderland de kolenboer (dus tegenover de vroegere standplaats van zijn vader).

Hessel Kraaij stuurde deze foto uit 1981 van Manus Molenaar, die zelf kennelijk nog steeds trekt had in een haring.

In de Facebookgroep Zaandam Toen en Nu zijn foto’s van een snack-kar geplaatst op de kop van de Westzanerdijk. Is dus eerst de winkel verdwenen waarna er vanuit de kar verkocht werd en is daarna de vishandel verhuisd naar de plek waar nu de snackbar zit?

Foto’s helemaal boven en onder van Google Streetview.