In 2018 werd in een deel van de Muziekbuurt (Westerwatering) en straten in de buurt van de Westzanerdijk betaald parkeren ingevoerd. Dat blijft zo. In aanpalende buurten, zowel in de Muziekbuurt als ten noorden van de Westzanerdijk, wordt in 2024 betaald parkeren ingevoerd.

Zaanstad kreeg klachten uit de buurten die naast de betaald-parkeerbuurten lagen dat daar de parkeerdruk toenam. Ook auto’s van bewoners en bezoekers van de opgeleverde nieuwbouwprojecten Murano, Burano en Spoorstrip zorgen voor overlast in de Muziekbuurt. “De bewoners ervaren dat het parkeerprobleem in de nieuwbouwprojecten naar de huidige inwoners doorgeschoven wordt.”

In de muziekbuurt wordt betaald parkeren ingevoerd aan de Overture, Musical, Opera, Polkahof en Kapelhof. Bewoners in de straten ten westen van dit gebied stemden tegen.

Bij de Westzanerdijk gaat het om vier straten in de ‘goede-bedoelingen-buurt’: de Mandelastraat, Lech Walesahof, Dom Helder Camarastraat en Mahatma Gandhihof. In de straten ten zuiden van de Westzanerdijk (De Spil, De Doelman, De Midvoor, De Tribune, Adriaan Roggestraat en Westzanderdijk zelf), stemden bewoners tegen betaald parkeren.

Bewoners kregen de uitslag van de draagvlakmeting per papieren brief. Wie het rapport wilde lezen moest dan wel foutloos een webadres van bijna 90 tekens intikken. Een van onze lezers: “de gemeente zegt eigenlijk kijk aub NIET naar de resultaten (volstrekt belachelijk website adres !!).”

Lees ook: Betaald parkeren in Muziekbuurt en Westzanerdijk

Door Piet Bakker. Bronnen: Raadsinformatiebrief en bewonersbrief. Foto: Opera (Google Streetview)