‘Snaren-man’ Jan Verweij (1949 – 2023)

In 2019 sloot Jan Verweij zijn snaarinstrumenten-winkel aan de Savornin Lohmanstraat in Zaandam. Zijn ziekte liet hem niet meer toe te werken. Alleen op afspraak kon je nog voor reparaties bij hem terecht. Verweij overleed op 29 juni in Alkmaar. Zaterdag 8 juli namen vrienden en familie muzikaal afscheid van hem in de Stoomhal in Wormer.

Verweij werd vooral geroemd vanwege zijn expertise op het gebied van versterking van akoestische snaarinstrumenten, hij bouwde speciale apparatuur onder zijn eigen merknaam. Daarnaast verkocht en repareerde hij alles waar snaren op zat, behalve gitaren ook mandolines, banjo’s, dobro’s, très Cubano’s en contrabassen. Voordat hij ‘in de snaren’ ging studeerde hij sociologie en stemde hij piano’s (die natuurlijk ook snaren hebben).

Eind jaren zeventig werkte Jan in Werkplaats 5 aan de Nieuwe Uilenburgerstraat, de oorspronkelijke huisvestingsplek van het Amsterdams Instrumentbouwers Kollektief (AIK), die hij samen met Hans Hartogensis en Harry van Grunsven had opgericht. Muziekinstrumenten bouwen (o.a. gitaren, dulcimers en zelfs draailieren en een clavecimbel) boeide hem meer dan meubels maken. Op die manier kon hij zijn liefde voor muziek en het werken met zijn handen (vooral met hout) combineren.

Verweij werd geboren in Koog aan de Zaan, woonde in Wormerveer, en verkaste naar Heiloo en Amsterdam. Daarna keerde hij terug naar de Zaanstreek. In 1994 opende Verweij een winkel in snaarinstrumenten annex reparatieplaats aan de Hogendijk in Zaandam. Later verhuisde de winkel naar de Savornin Lohmanstraat.

Onder boven: Verweij aan het werk in zijn atelier.

Door Piet Bakker met veel informatie van Marga Palmboom, extra bronnen: artikel Ton de Lange in De Typhoon (1994) en de Facebook-pagina van Verweij Amplifying Acoustics. Foto’s via Marga Palmboom en de overlijdenskaart.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Koen Wijngaard

  Helaas komt aan alles een einde, ook aan Jan. Een Boheemse contrabas die ik ooit bij hem kocht staat nog steeds te pronken in onze huiskamer. Daardoor blijft ik hem herinneren…

 • Martijn Evers

  Ik heb een korte tijd de aspiratie gehad om elektrische gitaar te leren spelen. Een tweedehands Aziatische Stratocaster aangeschaft. Na wat akkoorden oefenen, draaide het meestal uit op rammen op de snaren, met als gevolg dat op een gegeven moment de complete brug doormidden brak. Dus naar Verweij. Na de schade te hebben laten zien, volgde er een korte reactie van Jan: “Bruut!”

  Na een week kon ik de gitaar weer ophalen. Reparatie van nog geen €20,- “Ik heb ook de octaafhoogte nog even afgesteld voor je” vertelde Jan erbij. Het glimlachje om zijn mond toen hij in de gaten kreeg dat ik geen idee had waar hij het over had, vergeet ik nooit meer…

  De gitaar hangt nog steeds in de woonkamer, maar als decoratie. Soms komt er iemand langs, die wel goed kan spelen. En steevast wordt er dan gezegd dat hij bijzonde lekker speelt en zeer goed klinkt voor zo’n B merk…

  Jan, je was een vakman! Rust in vrede.

 • Yvonne ten hoope

  daar heb ik mijn 1ste mooie gitaar gekocht en heb deze nog steeds, aardige man .

 • Leo Swartsenburg

  Er werden op de Hogedijk prachtige concerten georganiseerd voor klassie gitaar. Mijn deelneming voor de familie.

 • Violette Rondeel

  We gaan je missen Jan, dank voor al je goede gitaarzorgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *