Social Sofa bank in het Rosariumpark: een verbindend project (filmpje)

Vijftien weken samen een bank gaan mozaïeken: vooraf konden de deelnemers aan dit project zich er mogelijk niets bij bedenken, maar wat er tijdens het knippen en plakken van de ruim 30.000 steentjes is ontstaan, is onbetaalbaar en waardevol.

Opdrachtgever voor deze Rosariumbank was Local Heroes, het project voor talentontwikkeling gekoppeld aan maatschappelijke inzet, voor jongeren tussen 15 en 27 jaar.

Vandaag werd de mooi ingepakte bank uit de Loads van Peter Meijn in Krommenie gehaald en op de betonnen plaat in het park geplaatst. Om 16 uur werd hij in het bijzijn van velen van zijn strik ontdaan en onthuld, met toespraakjes van projectleidster Truus Vegter, coördinator Local Heroes Nynke Coenraads, en de initiator van dit project, Zaantheater directeur Angelique Finkers. Eerst een filmpje, daarna tikken we verder:

Meerwaarde

Het sociale aspect en de maatschappelijke meerwaarde zijn er bij dit project ook echt uitgekomen. Zo zijn er via de sofa nieuwe verbindingen gemaakt, zoals bijvoorbeeld die tussen Mohammed en Ria: zij is nu zijn taalmaatje en hij oefent wekelijks bij een kopje koffie zijn Nederlands met haar. Frank – mede-beheerder van de Loads – die de boel af en toe opvrolijkte met zijn liedjes en zijn gitaar, heeft er zomaar 6 ‘aangenomen’ oma’s aan over gehouden.

En, terwijl de jongste deelnemer van negen jaar aan het mozaïeken was, gebruikte Nel van 93 jaar, de op een voetstuk gezette sofa om haar oefeningen te doen.

Zichtbaar resultaat van die 15 weken steentjes plakken is dus die prachtige bank, en daarnaast zijn er de – niet voor het oog waarneembare, maar belangrijke – nieuwe contacten.

Het laatste woord was gistermiddag voor Jacob Passander, die de bank eerde, met een vierregelig gedicht. Daarna werd er door blije, ontroerde en voldane mensen geklonken en gezellig nagepraat.

Dit is een bijdrage van Winnie de Wit en Jan Lapère.

Winnie de Wit
Deel dit artikel:

3 reacties

 • Hanneke Versluis

  Wat geweldig! Prachtig initiatief en nog mooiere sofa die symbool staat voor verbinding 👌🏼❤️

 • Coby Hoogervorst-Egberts

  Geweldig initiatief. Bankje ziet er prachtig uit. Ik hoop alleen dat het er prachtig uit blijft zien en niet binnen de kortste keren onder de graffiti zit en/of vernield wordt. Zoals alles in het Rosariumpark.

 • Henk Visser

  Ik ben er zaterdagavond even langsgelopen. Wat een prachtig kunstwerk. Geweldig mooi. Ook de gekozen motieven. De vogel, de molen. Aan allen die aan dit project hebben meegewerkt: Mijn grootste bewondering en waardering. Als kleinkunstenaar met 40+ jaar ervaring weet ik dit op waarde te schatten.
  Er zaten drie tieners op. En ik kon ze het verhaal achter het social sofa project vertellen. Dat vonden ze wel wat. Nu maar hopen dat ze het delen met hun vrienden zodat ook die respect hebben voor dit unieke kunstwerk. En de spuitbus thuis laten. Ik nam afscheid van ze en vroeg of ze het niet 24 per dag wilde bewaken. ”Ja, als het goed betaald” was het te verwachten antwoord. Nou ja, de jeugd is ook niet voor drie stuivers te vangen. Logisch toch?
  Nogmaals: Dank aan allen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *