Sociale huur aan Westzijde (Woningbouwimpuls #7)

Tegenover de Harenmakersstraat aan de Westzijde in Zaandam moeten twee appartementencomplexen verrijzen met in totaal 23 sociale huur-woningen.

Voor het complex was al een concreet plan gemaakt door eigenaar Rochdale, maar de Dienst Havens en Vaarwegen lag dwars: niet te dicht bij de Zaan bouwen. Daarom wordt volgende maand een nieuw plan ingediend.

Zaanstad heeft van het Rijk € 20,6 miljoen gekregen om de woningbouwplannen te versnellen in het centrum van Zaandam en in de Kogerveldwijk. Zaanstad gaat dat besteden aan het inrichten van de openbare ruimte (parken) en de infrastructuur (parkeren, wegen). De twee gebieden omvatten 25 verschillende bouwprojecten. De Orkaan loopt al die plannen de komende weken langs. Vandaag: Westzijde 248-254 (of 246-252).

Rochdale: “twee gebouwen rug-aan-rug, op voldoende afstand van het water”

Waar komt het?

Het project ligt aan de Zaankant van de Westzijde, tegenover de Harenmakersstraat. De nummers zijn volgens Zaanstad 248 t/m 254. Maar daar lijkt iets te zijn misgegaan.

Het braakliggende stuk tegenover de Harenmakersstraat is volgens het kadaster 246-252, net even anders dus. Op nummer 254 is kinderdagverblijf Villa West gevestigd. En ook nog in een Rijksmonument. De eigenaresse is dan ook verbaasd: “Ik ben eigenaar van dit pand en ik ga zeker niet weg.”

Als het al een fout is, komt dat omdat Rochdale het verkeerd heeft aangeleverd volgens de woordvoerder van wethouder Hans Krieger. Rochdale: “wij bouwen op het braakliggende stuk”.

Zie de kaart onder dit artikel voor de precieze locatie.

Wat komt er?

In het bidbook van Zaanstad staat alleen dat het om 23 woningen gaat.

Rochdale wil het plan daar ontwikkelen:

“Het idee was op deze kavel twee woonblokken neer te zetten, voor in totaal 26 sociale huurwoningen: het ene woonblok aan de Westzijde, het andere aan de Zaan, met ruimte tussen de twee gebouwen in.

Er was een mooi ontwerp gemaakt en de bouw had inmiddels gestart kunnen zijn als er geen bezwaar uit onverwachte hoek was gekomen: de Dienst Havens en Vaarwegen heeft aangegeven dat het gebouw dat aan de Zaankant gedacht was, verder van het water af moet komen te staan.

Het ontwerp moest worden aangepast. Wat we nu in gedachten hebben zijn twee gebouwen die rug-aan-rug staan, op voldoende afstand van het water. Over een maand zal het nieuwe ontwerp gebaseerd op dit concept gereed zijn en kunnen we dat ter goedkeuring aan de gemeente voorleggen.

Hoever is het plan al?

Behalve de aanduiding in het bidbook en het ingetrokken plan is er niks.

Zijn er dingetjes?

Ter eerste is daar de onjuiste nummer-aanduiding uit het bidbook van Zaanstad. Ook is het onduidelijk of het nu over 26 (Rochdale) of 23 (Zaanstad) woningen gaat.

UPDATE 7 oktober: Zaanstad laat weten dat het inderdaad om 246-252 gaat en niet om 248-254. Het precieze aantal woningen is nog onbekend omdat er nog geen definitieve bouwaanvraag in behandeling is.

Daarnaast is de curieuze ingreep van de Dienst Havens en Vaarwegen interessant. Niet te dicht aan de Zaan bouwen? Overal wordt dicht aan de Zaan gebouwd, soms zelfs overhangend.

Als er nog geen plannen zijn, lijkt beginbouw in 2021 wel erg optimistisch.

Zijn er plaatjes?

Nee. Van de lege plek daarentegen wel….

Alle projecten op de kaart


Bekijk hier alle artikelen over de Woningbouwimpuls en hier alle artikelen over Westzijde 248 (en die andere nummers dus).

Bronnen: Bidbook Zaanstad, gesprekken met Rochdale, Zaanstad en Villa West, raadpleging kadaster.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *