Sjoerd Soeters ontwerpt uitbreiding Zaantheater

In 1998 werd het Zaantheater feestelijk geopend door Zaankanter Freek de Jonge. Het theater was ontworpen door de Zaanse architecten Paul Carree, Jan Zijlstra en Wim Wester.

Bij de nieuwe plannen ter uitbreiding, doet het Zaantheater echter een beroep op (je raadt het nooit…) Sjoerd Soeters. Architect Paul Carree is ‘verbaasd’ dat hij niet op de hoogte gebracht is over de recente planning voor de verbouwing van zijn creatie.

In het beleidsplan van het Zaantheater 2019-2022 staat dat aan het ontwerp van Wester (overleden in 2003), Carree en Zijlstra geschaafd zal worden. Het nieuwe ontwerp is van het bureau Bureau Mollink Soeters PPHP van architect Sjoerd Soeters.

De positie van Soeters roept vragen op. Hij is voor Zaanstad supervisor bij onder meer Centrumgebied Oost (MAAK) en Inverdan. Alle planologische beslissingen en bouwplannen gaan via Soeters.

Ondertussen is hij ook zelf als architect betrokken bij plannen in diezelfde gebieden. Het bureau Soeters tekende voor het Stadhuis, coördineerde Inverdan, claimt het ontwerp van het Inntel hotel, en ontwierp ook Douglas aan de Gedempte Gracht. Het Gouwpark-ontwerp is van zijn nieuwe bureau. C&A en het Zaanhotel waren van Soeters-partner Jos van Eldonk (Common Affairs).

Schets

Weten Carree en consorten van de verbouwingsopdracht en hebben ze het misschien zelf naast zich neergelegd? We bellen met Zaantheater-architect Paul Carree die nog niks over de plannen voor veranderingen aan ‘zijn’ theater gehoord had:

‘Ik ben verbaasd, ik hoor dit nu voor het eerst…’

Verder wil hij niet veel kwijt dat geschikt is voor op De Orkaan. Hij herinnert zich wel een paar jaar geleden een schets van een aanbouw te hebben gezien. Dat kan kloppen. In september 2018 duikt die op in presentatie die Zaantheater-directeur Angelique Finkers voor de raad geeft. De tekening dateert echter al uit april 2016 heeft als ondertekening SvE (Soeters van Eldonk). Restaurant-café Muze moet een prominente plaats krijgen.

Het nieuwe open ontwerp (van PPHP) lijkt wel op de schets maar bevat andere details. Het is niet meer alleen een grand café (in de nieuwe plannen een ‘huiskamer voor de stad’) maar herbergt volgens de toelichting ook kantoren. In de toelichting wordt er ook over een ‘extra zaal’ gesproken op de begane grond.

Verhaal gaat (spannend!) door onder het nieuwe (‘open’) ontwerp.

Zaantheater impressie uit ‘Beleidsplan Zaantheater 2019-2022.

Theaterdirecteur Angelique Finkers laat weten dat we het allemaal niet zo zwart/wit moeten zien:

‘Als je een bepaalde richting op wil dan moet je het communiceren. Ik heb twee keer koffiegedronken met Sjoerd Soeters. Toen heeft hij een tekening, een schets gemaakt op de achterkant van een bierviltje. Paul Carree is daarvan op de hoogte gebracht, maar hij wilde dat niet oppakken.’

Ook zou niet vaststaan dat Soeters het ontwerp voor de uitbreiding op zich zou nemen:

‘Sjoerd Soeters heeft het veel te druk, het is niet eens gezegd dat hij hier de tijd voor heeft.’

In verband met de verbouwing van het Zaantheater hebben we bij Zaanstad een aantal vragen neergelegd:

 • Soeters heeft het ontwerp voor de uitbreiding gemaakt en is wellicht ook de beoogde bouwer, is de gemeente daarvan op de hoogte?
 • Wat is de rol van Soeters binnen Zaanstad: welke taken heeft hij, welke bevoegdheden en hoe wordt hij bezoldigd?
 • Hoe borgt Zaanstad dat de verschillende rollen van Soeters (architect en coördinatie / supervisor van Inverdan en MAAK) niet met elkaar botsen?
 • Wat is de rol van Soeters bij bouwplannen binnen zijn gebied waardoor hijzelf de uitvoerende architect is of wil worden?

Zaanstad stelt inderdaad op de hoogte te zijn van de uitbreidingsplannen en dat er een andere architect gevraagd is, het is volgens de woordvoerder van de gemeente niet verplicht dat de originele architect ook de verbouwing doet.

Hier de antwoorden van Zaanstad: Soeters ontwerpt ‘in principe’ niet voor centrum Zaandam.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Op de achterkant van een bierviltje, chique.

 • Egbert Visser

  Alweer die Soeters?
  Half Zaandam is die vent inmiddels al beu met al z`n plastic bouwwerken.
  Het wordt tijd dat de Gemeente Zaanstad afscheid neemt van deze stadsverknoeier !
  Alleen de vernieuwde Gedempte Gracht vind ik wel wat hebben de rest ziet er toch niet uit?

 • Egbert Visser

  Veel mensen vinden die Soeters ontwerpen maar niets,dus half Zaandam moet je dan ook ruim zien en al die geveltjes zijn van kunststof dus dat hoeft niet persé plastic te zijn natuurlijk maar mooi is het niet.
  De kop van het artikel ïs “Sjoerd Soeters ontwerpt uitbeiding Zaantheater” dat zegt toch voldoende?
  Mijn vrees is dus weer zo`n Soeters ontwerp waar de mensen niet op zitten te wachten.
  Zaanstad moet gewoon stoppen met Soeters en andere architecten eens een kans geven.

 • Peter Goldstein

  Zolang Soeters mijn destijds 4 (nu 26)-jarige dochter niet zijn oprechte excuses aanbiedt voor zijn uitlating waarmee hij haar in zijn hoedanigheid als jury van de zandkastelenbouwwedstrijd bij de start van Inverdan aan het huilen bracht, lukt het me maar niet om enige waardering op te brengen voor zijn kunstof geveltjes en dito montuur.
  Ik hoor het hem nog zelf zeggen: “leuk geprobeerd, maar het is duidelijk dat het niet getuigt van enige architectonische visie”.

 • Jan de Bruin

  Het wordt steeds gekker op cultureel/architectonisch gebied!
  Het aantrekken van Soeters om in te gaan grijpen in een ontwerp van een drietal gerenommeerde Zaanse architecten is werkelijk het toppunt!
  Wordt het niet weer eens tijd om de website van het KULTUURKLUTSER te activeren om de Zaanse bevolking op te roepen hun stem te laten horen?
  Geachte leden van de Coalitie en de Raad besteed het weinige geld dat voor Cultuur of aan Cultuur gerelateerde opdrachten beschikbaar is aan Zaanse ondernemers, als daar de kwaliteit voor te vinden is! Wat dat laatste betreft behoeft dat in het geval van de uitbreiding van het Zaantheater geen twijfel!
  p.s. en herstel direct het lichtobject van Bert Neelen dat het slechts kort na de oplevering heeft gefunctioneerd.
  Jan de Bruin

 • Wendy Kind

  Goed dat De Orkaan opheldering vraagt bij de gemeente over de precieze rol van Soeters en de voorwaarden waaronder hij voor Zaanstad werkt. En snel excuses inderdaad voor het vierjarige meisje met haar zandkasteel!

 • bert

  Waarom moet het Zaantheater eigenlijk uitgebreid worden en hoeveel gaat dat kosten?

  • Jaap Meeuwsen

   Ja,dat vraag ik me nu ook af Bert.
   En heeft dit invloed op de prijzen van de kaarten ?
   Ik dacht dat er toch altijd al geld bij moest, de theaters klagen tenminste al jaren.
   De gouwe ouwe uitdrukkingen Met beide benen op de grond blijven staan en Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg zijn we tegenwoordig vergeten volgens mij.

 • Jaap Meeuwsen

  Die Soeters heeft het toch maar goed voor elkaar.
  Hoe doet ie het toch iedere keer weer ?

 • Siem van Westen

  We horen regelmatig dat een slager zijn eigen worst niet mag keuren maar de heer Soeters staat boven elke wet!?
  En Zaanstad?
  Zaanstad zou serieues met Noppes in overleg moeten gaan om hun slogan over te nemen……..
  Zaanstad …..je blijft je verbazen!

  Maar eigenlijk hebben we al zo vele vreemde beslissingen gezien dat we ons nergens meer over verbazen.
  Soeterscity rules

 • André van Beveren

  Het ruikt naar belangenverstrengeling!

 • Gre luttik

  Beetje back to the sixties. Oftewel belegen ontwerpje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *