Softstaken (met armen en benen in het gips)

De kogel is door de kerk, de datum is bekend. 16 maart staken de zorgmedewerkers van het Zaans Medisch Centrum. Op een donderdag draaien ze een zondagsdienst. 

Een zondagsdienst. 

Of de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) daarvan onder de indruk zal zijn is onwaarschijnlijk. Hun medewerkers hebben een achilleshiel waar de NVZ gretig van profiteert: de zorg voor hun patiënten. 

Naast hun zware werkzaamheden vonden ZMC-medewerkers de tijd om zich te verenigen in een actiecomité. Niet om te bedenken hoe ze de deuren gaan barricaderen met rolstoelen, zich vastlijmen aan het röntgenapparaat, al rammend op pispotten over de zalen gaan rennen en de ziekenhuiswinkel zullen plunderen, maar om te zorgen voor draaiboeken. 

Het comité zorgt ervoor dat elke afdeling die meedoet aan het draaien van de zondagsdienst met een degelijk rooster komt, zodat patiënten ruim van tevoren precies weten waar ze aan toe zijn.  

De helden, die niet lang geleden een (gratis) applaus in ontvangst mochten nemen, voeren actie met twee benen en twee armen in het gips.

Door: Merel Kan

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *