Songül Mutluer ‘lijstduwer’ en wethouderskandidaat PvdA Zaanstad

Gisteravond laat plaatsten wij een artikel over de nieuwe lijsttrekker bij de PvdA in Zaanstad: René Tuijn. Dat deden we nadat het nieuws via Instagram bekend was gemaakt. We schreven ook dat de huidige wethouder Songül Mutluer kennelijk voor de landelijke politiek had gekozen.

Maar nadat we ons bedje hadden opgezocht, stuurde de PvdA het officiële persbericht: Mutluer wil niet in de raad maar is wel beschikbaar als wethouder mocht de PvdA in de coalitie komen:

“Songül Mutluer zal gelukkig opnieuw onze wethouderskandidaat zijn. Zij heeft aangegeven na 16 zeer actieve jaren geen plek in de raad te ambiëren. Zij zal op de lijst als lijstduwer samen met René het gezicht van de PvdA zijn tijdens de campagne.”

Dat een kandidaat wel wethouder wil worden maar niet in de raad wil, is een bijzondere – maar geen onmogelijke – constructie. Het zal de PvdA ongetwijfeld stevige aanvallen van andere partijen op gaan leveren.

En de dreiging van tussentijds opstappen blijft bestaan. Mutluer staat op de 10e plek van de kandidatenlijst van de de PvdA voor de Tweede Kamer. De partij heeft nu 9 zetels. Als iemand uit de huidige Kamerfractie opstapt, schuift Mutluer door naar de Kamer, althans, ze is de eerste die gevraagd wordt.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *