Soort van historisch pand op plek gesloopt monument in Koog a/d Zaan

Vanmorgen kwam Jan Put bij Radio Noordholland aan het woord over zijn ‘nieuwe’ oude Zaanse pand aan de Hoogstraat 10 in Koog a/d Zaan (vlak naast De Waakzaamheid).

Een historische plek. Op deze plaats stond ooit het ijspakhuis van de firma Dil, een uniek bouwwerk uit 1910 dat door inspanningen van de Vereniging tot behoud van Monumenten van Bedrijf en Techniek Zaanstreek (MBTZ), de voorloper van de Vereniging Zaans Industrieel Erfgoed, op de provinciale monumentenlijst werd gezet.

Zaans Schoon (Vereniging Zaans Erfgoed) en de Stichting Frans Mars waren geen voorstander van die plannen, zij wilden liever slopen, in 1987 hebben “de stichting Frans Mars en Stichting Zaans Schoon bezwaar aangetekend tegen de plaatsing op de provinciale monumentenlijst.”

En plots was het pand gesloopt. Van de ene op de andere dag. Achter de sloop zou de toenmalige voorzitter van Zaans Schoon zitten: “Een behoudclub als Zaans Schoon liet zelfs bij het krieken van de dag stiekem een uniek jong betonnen monument slopen, het IJspakhuis in Koog aan de Zaan” (Dagblad Zaanstreek 2004). “Het gebouw werd door toedoen van de voorzitter van een collega-vereniging illegaal gesloopt, een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de monumentenbescherming” (Zaans Industrieel Erfgoed).

Op de foto’s is nog de dubbele wand van het ijspakhuis te zien. De nieuwe eigenaar stelt overigens in het radio-interview dat het geen origineel oud huis is omdat er nu dubbel glas in zit. Het vorige huis was geheel dubbelwandig!

Hieronder een foto van het ijspakhuis in originele staat (foto gemeentearchief). Jaren tachtig.

Screen Shot 2015-02-11 at 22.05.47

Dit is een foto uit 1991, vlak na de gedeeltelijke en plotse sloop, de gemeente liet de sloop stopzetten, maar het gebouw was niet meer te redden. (foto MBTZ)

Screen Shot 2015-02-11 at 22.12.18

En nu dus dit (foto: Google Streetview)

Screen Shot 2015-02-11 at 21.42.12

 

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Volgens mij heeft er in het pand nog een bloemzaak (hal) gezeten.

 • De Orkaan

  Daarvoor zat er een vishal, en een soort van snackbar in, dat was eind jaren zestig, begin jaren zeventig. Oorspronkelijk was het ook voor vis, die bleef gekoeld langer vers.

 • j.f. van leeuwen

  het ijspakhuis heeft als koelhuis nooit gefunctioneerd omdat de opzet van het pand voor deze functie niet geschikt was. m.a.w. het was als koelhuis mislukt! daarnaast was het pand ernstig en onherstelbaar aangedaan door betonrot.
  de plaatselijke courant heeft er indertijd een opzienbarend verhaal van gemaakt, doorspekt met verzinsels en tendentieuze toevoegingen waarbij de waarheid opzettelijk geweld werd aangedaan ten behoeve van de “leescijfers”.

 • Het ijspakhuis werkte wel .Het ijs van de zaan ging van achter via een lier met een bak naar boven .Ik ben het ijspakhuis na aan het schilderen (in werking)En hoop deze over een maand klaar te hebben .En hoop dat het museum interesse heeft.
  marja toc (www artmarja.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *