Spelers geschorst, XTC-voorlichting bij KZ

Eén van onze lezers schreef ons dat korfbalclub KZ door sommigen nu al ‘Coke Zaandijk’ genoemd wordt. Ten onrechte volgens hem: “het gaat om XTC!”.

XCT dus. Aanleiding is de schorsing van twee spelers uit het tweede team van KZ die tijdens een avond stappen een pilletje, “dat mogelijk de partydrug XTC kon bevatten” geslikt hebben. Beide spelers zijn meteen voor de wedstrijden in december geschorst en voor de rest van het seizoen 2022-2023 uit de selectie gehaald.

Het gebruik van drugs is volgens KZ “volstrekt in tegenspraak met het beleid van KZ/Thermo4U, met de visie op topsport en met onze verplichtingen richting het KNKV, NOC/NSF en de Dopingautoriteit.”

Op de site van KZ staat dat de betrokkenen veel spijt hebben: “We hebben de consequenties van onze acties nooit overzien en hebben er met de kennis van nu dan ook veel spijt van. Wij willen andere spelers waarschuwen voor het feit dat het gebruik van verboden middelen een grote nasleep heeft.”

KZ meldt dat het gebruik van o.a. XTC onder jongeren “helaas een veel voorkomend maatschappelijk probleem is. Daarom willen we als vereniging ook een rol spelen in het voorlichten van jeugdspelers en hun ouders.” Op donderdag 19 januari wordt in Topsportcentrum De Koog een voorlichtingsavond georganiseerd, verzorgd door de Dopingautoriteit. 

Deel dit artikel:

12 reacties

 • Jeroen van der Tol

  En in de kantine van KZ wordt ook geen alcohol getapt? Anders is het wel -naast mi overtrokken- ook wel hypocriet. Misschien ook ‘drank’ meenemen in de voorlichtingsavond op 19/1?

  • helemaal mee eens, alcohol en (top)sport gaan ook niet samen, ook niet 1 glaasje, want dan zou 1 pilletje ook mogen.

   • R vd Weerdt

    Mogen mensen alsjeblieft zelf bepalen wat zij innemen en doen, zolang ze anderen niet tot last zijn?
    Dat betuttelen is bemoeizuchtig en vaak hypocriet. Als iemand zich de kanker wil roken, botbreuken wil oplopen op een zwarte piste of zonder gordel wil rijden, ga lekker je gang. Maar val anderen daarna niet lastig als het fout gaat.
    Mensen lijken steeds minder te mogen, steeds meer te moeten, continue gecontroleerd te moeten worden en dat alles werkt verstikkend.

 • Voor zover ik weet wordt je van MDMA alleen maar lief en wil je het liefste met je tegenstander knuffelen. Dat lijkt me niet echt prestatie verhogend als je het liefst de bal aan de tegen partij wil geven met de opmerking dat hij/zij/onzijdig het ook eens mag proberen.

  • Dimitrie Grinwis

   Met MDMA heb je ook meer energie en minder last van vermoeidheid. Daarmee is het een prestatieverhogend middel.

  • Steven van 't Veer

   ? In artikel wordt niets gezegd over een dopingcontrole, waar dit middel aangetoond zou zijn
   Lijkt er toch meer op dat ze in hun vrije tijd tijd geslikt hebben. Dat zullen er wel meer geweest zijn op dat feest. Maar die hebben dat niet bij hun club opgebiecht of spelen niet in een vertegenwoordigend team.
   Naar mijn idee had de club kunnen volstaan met schorsing van de spelers en verwijderen uit selectie.

  • Herman Schoonevelt

   we leven in een tijd van deugen, woke, cancel en politiek correct zijn.
   allemaal afleiding van de werkelijke problemen.
   in dit geval maakt een pilletje niet zoveel uit omdat het bij de sport korfbal geen toegevoegde waarde heeft.
   je gaat er immers niet beter van schieten of gooien.
   de sport specifieke kwaliteitseisen ga je er niet mee verbeteren.
   maw, het 1ste gaan ze hiermee niet bereiken.

 • Martin Sijes

  MDMA is binnen 48-72 uur geheel uit je lichaam. Als er binnen die tijd niet wordt gesport, heeft het geen enkele invloed op de sportprestatie. MDMA is een stof die net als amfetamine opwekkende eigenschappen heeft. De andere effecten van MDMA maken MDMA echter totaal ongeschikt voor dopingdoeleinden. MDMA is volgens de dopingregels verboden. Het verbod is wat betreft de kenmerken van XTX / MDMA echter overbodig en zinloos. Het is een soort sleepnetverbod waarbij je vele stoffen en medicijnen verbiedt. Dat zal wel moralistische en/of praktische redenen hebben. De schorsing slaat echt nergens op. De vereniging is bang voor een slechte reputatie die zij op deze wijze zelf creëren.

 • P. Hoogkamer

  ik vermoed dat als je in het tweede team, speelt op eredivisie niveau, dat je gecontroleerd kunt worden op Doping door het doping agentschap, gebruik van xtc staat op de lijst van stoffen die je niet mag innemen.
  zeker niet als je nog een semiprofi korfballer wil zijn of worden.. of invaller bent voor het 1e team.

 • Tom Zaan

  Die vermanende toon in het bericht op de website. nou, nou, nou.. een xtc pil. Lijkt mij niet dat ze high op het veld stonden.

  Wat een truttig gedoe allemaal.

 • Diederik Eijer

  Als het bij dopingcontrole is geconstateerd…tja dan ben je gewoon fout. Correcte reactie van de vereniging.

  Het feit an sich vindt ik zelf nou ook weer niet zo schokkend. Maar blijkbaar vindt de vereniging het, om naast de sport, ook nog hun taak om zich met het priveleven van haar leden te moeten bemoeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *