Vanmiddag is in het Zaans Museum de première van de laatste film van Monumenten Spreken. De film gaat over het katholiek verzet in de Zaanstreek, de illegale pers en de oprichting van het verzetsblad De Typhoon.

Ook Erik Schaap, de auteur “Oorlogspad, het adresboek van de bezette Zaanstreek” zal kort over zijn boek worden geïnterviewd.

In het boek komen 250 adressen voor die in de jaren 1940-1945 veel betekenden voor de Zaanse inwoners.Huizen waar onderduikers zaten, drukkerijen voor illegale kranten, distributiekantoren, clubhuizen van de NBS, plekken waar liquidaties voorkwamen en waar verzetsmonumenten worden opgericht.

De synagoge veranderde in een paardenstal. Op de Westzijde bewogen verzetsstrijders en nazi’s zich behoedzaam langs elkaar. De Krommenieërweg herbergde verrassend veel collaborateurs. In Oostzaan bloeide de zwarte slacht. Rond de Zaanbrug liquideerde de illegaliteit steeds meer vijanden naarmate de bevrijding dichterbij kwam. En zelfs toen de oorlog al vele maanden voorbij was, ging papierfabriek De Eendracht in Wormer gewoon door met het vernietigen van joods roofgoed.

Omslag 'Oorlogspad'

Hieronder een voorproefje van hoe dat er op een echte kaart uit kan zien.