Sportclubs moeten € 62.000 aan Ondernemersfonds bijdragen

Voetbalclub ZVV Zaandijk is “pertinent tegen” een Ondernemersfonds waarmee het Zaanse bedrijfsleven gezamenlijke activiteiten kan organiseren.

Volgens de initiatiefnemers profiteren ook sportverenigingen van het fonds, maar bij Zaandijk zien ze het vooral als een lastenverhoging waar de club niet op zit te wachten.

Omdat de heffing via de OZB voor alle niet-woningen wordt opgebracht, moeten ook sportverenigingen, culturele instellingen, kerken, gezondheidscentra en agrariërs meebetalen.

In totaal gaat het om € 1,7 miljoen per jaar dat via de belasting opgebracht moet worden. De Zaanse sportverenigingen moeten daar € 61.634 aan bijdragen als het plan doorgaat.

Pertinent tegen

Voetbalvereniging Zaandijk heeft een brief aan de raad geschreven waarin ze zich tegen deze lastenverhoging keren:

“Voor de verenigingen die met vrijwilligers draaien, zijn er nauwelijks voorbeelden genoemd van zaken die voordeel kunnen bieden.

Wij willen de gemeenteraad met klem verzoeken om niet akkoord te gaan met deze lastenverzwaring voor verenigingen en stichtingen. (…) wij zijn er pertinent op tegen.”

Sinterklaasfeest

Eerder schreef ook KZ-voorzitter Alfred Ankum dat hij geen voorstander was. Voor KZ zou het jaarlijks op een lastenverhoging van zo’n € 500 neerkomen:

“Het is geen megabedrag en we zullen er niet aan onder doorgaan, maar is het nu logisch dat sportverenigingen gaan betalen om de wensen van ondernemers op een bedrijventerrein of voor een Sinterklaasfeest in te vullen? Nou, neen!”

In het najaar moet de raad een besluit nemen over de invoering van het Ondernemersfonds.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *