Het weekend waarin de herfst zijn aantrede deed, bracht ook heel gepast het slotakkoord van het veldkorfbal voor dit najaar. Drie Zaanse ploegen zijn kampioen geworden in de nieuwe opzet waarin de competitie is opgesplitst in twee korte competities in poules. Bij KZ, KVZ ’23 en OKV ging de vlag uit.

Daarnaast viel er nog meer te juichen. De Kraaien dames zijn weer helemaal terug met de tweede overwinning op rij, ook in het waterpolo doen de vrouwen het geweldig met zowel overwinningen in de Eredivisie als in de beker. De handballers van HV Zaanstreek lijken niet te stoppen.

Dit zijn de sportuitslagen van 14 en 15 oktober.

Zaterdag 14 oktober

Korfbal (veld)

KZ, KVZ ’23 en OKV vieren hun eerste successen van het seizoen. Zij werden zaterdag kampioen in het eerste verkorte deel van de veldcompetitie.

De veldcompetitie is dit jaar veranderd. In een kleine poule spelen de clubs een kleine serie wedstrijden voor aanvang van de zaalcompetitie. Daaruit kan worden gepromoveerd of gedegradeerd. Na de zaalcompetitie is er dan een tweede korte competitie in een poule waaruit de clubs kunnen promoveren of degraderen. Dit weekend werd de laatste speelronde afgewerkt in het eerste veldseizoen. Dat leverde o.a. het eerste kampioenschap op in het bestaan van KVZ ’23, de pas onlangs gestarte fusieclub uit Zaandam.

Onder de uitslagen tonen we de eindstanden van de verschillende poules.

In de opzet van de veldcompetitie is te lezen:

“In beginsel promoveren ook nu de nummers 1 en degraderen de nummers 4, maar omdat het aantal poules niet op alle niveaus gelijk is moet hier in af en toe van worden afgeweken en promoveren ook de beste nummers 2 of degraderen de slechtste nummers 3.”

WedstrijdUitslag
Ereklasse 4KVA – KZ5-19
Ereklasse 5Tempo – Groen Geel18-22
Overgangs klasse 5KVZ ’23 – Weidevogels17-12
1e klasseFurore – Swift7-16
VZOD – Roda8-12
3e klasseOKV – DTS11-10
4e klasseVlug en vaardig – Zaandam Zuid5-15

KZ werd kampioen in de Ereklasse.

Slechts 6 punten voor Groen Geel na de zes duels.

Een waanzinnige start voor fusieclub KVZ ’23. Na zes wedstrijden vieren zij al hun eerste succes.
De Zaandammers speelden tegen de weidevogels uit Bleiswijk. De vorige wedstrijd was een nipte Zaanse overwinning en bij winst kon het Kvz’23 team ook kampioen worden. Het duurde echter tot de laatste minuut van de eerste helft voordat de achterstand was weggepoetst. In de tweede helft liepen de Zaankanters steeds makkelijker weg qua score en is de titel niet meer in gevaar gekomen.

Trouwens, ook het tweede team van KVZ ’23 werd kampioen. In een erg spannende wedstrijd tegen BEP uit Purmerend. De uitslag 13-12 is een prima weergave van de onderlinge krachtsverhoudingen. Toch was de KVZ ploeg te sterk en werden voor het eerst in de geschiedenis van KVZ’23 kampioen op t veld. Een primeur voor de club dus.
(Info en foto’s werden aangeleverd door Jur Bakker.

Kampioenswedstrijd KVZ ’23 tegen Weidevogels. (foto: Meneer de Fotograaf)
Het 2e van KVZ werd als eerste ploeg in de clubhistorie kampioen zaterdag (foto: Meneer de Fotograaf)

Ook Furore haalt slechts 6 punten uit evenzoveel wedstrijden.

Ook Roda eindigt op een derde plek.

Oostzaan viert feest. OKV is kampioen in de 3e klasse en promoveert.

Zaandam Zuid heeft het prima gedaan en eindigt een punt onder de kampioen.

Volleybal

Speelronde vier in het volleybal bracht maar liefst vijf Zaanse thuiswedstrijden. De heren hadden een makkelijk weekend en de dames verloren allen. Zij richten het vizier graag op volgende week.

WedstrijdUitslag
Topdivisie heren BMerkala Zaanstad – Taurus3-0
Eerste divisie heren BCompaen – USV Protos4-0
2e divisie dames CMerkala Zaanstad 1 – Armixtos1-3
Compaen – USV Protos1-3
Merkala Zaanstad 2 – Kalinko2-3

Waterpolo

De Eredivisie en beker stormden gewoon weer door dit weekend. De mannen van de Ham kwamen in eigen bad net te kort. De dames wonnen wel, evenals hun collega’s van de Zaan.

WedstrijdUitslag
Eredivisie herenZV de ZaanVrij
ZV de Ham – het Ravijn10-11
Eredivisie damesZV de Zaan – UZSC17-12
ZV de Ham – het Ravijn11-7

Zondag 15 oktober

Handbal

Wat een begin in de 2e divisie voor de heren van HV Zaanstreek. Ook de derde wedstrijd van het seizoen leverde de volle punten op voor de Zaankanters. Zaanstreek lijkt prima mee te kunnen met het niveautje hoger.

WedstrijdUitslag
Heren zaal 2e divisieHavas 2 – HV Zaanstreek22-35
HV Zaanstreek won opnieuw. Deze keer bij Havas

Hockey

Na vier uitwedstrijden roken de Kraaien dames weer stal. De eerste thuiswedstrijd leverde na de overwinning van vorige week de tweede zege op. Met 7 punten staan de dames in de middenmoot.

De heren hadden een zware middag met acht doelpunten om de oren in kaasstad Gouda.

WedstrijdUitslag
3e klasse herenGouda – Kraaien8-1
4e klasse damesKraaien – Saxenburg1-0

Waterpolo

Wat mooi dat beide Zaanse damesploegen nog volop meedoen in de beker. Zondag wonnen De Ham en De Zaan hun wedstrijden in de kwartfinale. Met zeven treffers was Lieke Rogge topscorer van de Zaan.

De beslissing bij UZSC tegen De Ham kwam na strafworpen. Na de reguliere speeltijd was de eindstand 13-13. Lizette Rozeboom werd met acht treffers topscorer bij De Ham.
Wij danken Dick en Marjan van den Dobbelsteen voor deze informatie.

WedstrijdUitslag
Kwartfinale beker damesUZSC – De Ham14-16
Het Ravijn – De Zaan8-21

Door Edwin Kleiss. Foto boven: Meneer de Fotograaf